Barcelona – Real v číslech. Co kazí Viníciovi ideální profil a kdo má blízko rekord ligy?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Barcelona – Real v číslech. Co kazí Viníciovi ideální profil a kdo má blízko rekord ligy?
Vinícius (vlevo) dostává v zápase s Barcelonou žlutou kartu.
Vinícius (vlevo) dostává v zápase s Barcelonou žlutou kartu.Profimedia
Stačí dnes večer neprohrát a Barcelona bude mít cestu k titulu prakticky vydlážděnou. Jenže v El Clásicu se jí postaví Real, který na jejím stadionu zvítězil dvakrát po sobě, navíc disponuje nejproduktivnějším útokem ligy. Barca však kontruje top obranou, za níž stojí nepřekonatelný gólman Ter Stegen. Co ještě prozradila čísla?

Vzájemná bilance v lize

Celková

Barcelona – Real 185 73 35 77 296:298

Posledních 10 zápasů

Barcelona – Real 3 2 5 16:15

V nedávné době získal před svým letitým nepřítelem navrch Real, jenž z minulých 10 ligových zápasů vyhrál plnou polovinu. Radoval se i na podzim, kdy triumfoval 3:1. Tolik v domácí soutěži, aktuálně se zase víc daří Barce, která ovládla minulé dva souboje. Jinak jsou zárukou rychlé góly, devětkrát za sebou se první poločas neodehrál bez branek.

Dlouhodobá forma

Barcelona

Devět kol před koncem sezony má v lize devíbodový náskok a poklidným tempem míří za svým prvním titulem po čtyřech letech. Doma z 12 zápasů ztratila jen dvěma remízami.

Real

Z posledních šesti zápasů v lize vyhrál jen tři, což je nejhorší bilance z elitního tria. Ovšem El Clásico má svá specifika a v něm prohrál na Camp Nou naposledy v říjnu 2018.

Útok

Barcelona

I když její prapor vpředu třímá mimořádný střelec Lewandowski, celkově to nijak závratné není. Barca má se 47 trefami ve 25 zápasech nejhorší gólový průměr z lídrů top pěti lig.

Real

V průměru se trefí v každém ligovém zápase této sezony přesně dvakrát. A v elitní dvacítce střelců má jako jediný klub tři zástupce: Benzemu, Vinícia a Valverdeho.

Obrana

Barcelona

Inkasovat ve 25 utkáních pouhých osm branek? A to v náročné španělské lize? Wow! Ter Stegen a spol. už nyní vytvořili rekord soutěže, který jim ve 22. kole napočítal jen sedm gólů.

Real

Sice dostal v porovnání s Barcelonou víc než dvojnásobek gólů, venku se mu nicméně v poslední době daří. Tři ze čtyř minulých utkání tam zvládl s čistým štítem.

Disciplína

Barcelona

Šest červených karet, to je příliš. Navíc tým čelil dvěma penaltám, i to je na jeho poměry nadprůměr. K tomu pouze dva pravidelně nastupující hráči mají jen jednu žlutou kartu.

Real

Ve Španělsku nejslušnější tým. Jen jedna červená, nejméně má i žlutých karet a v průměru se dopustí jako jediný tým ze všech méně než 10 faulů za zápas (9,8).

3 hráči ve formě

Barcelona

Marc-Andre ter Stegen

Ne náhodou se o něm mluví jako o nejlepším hráči sezony. Z 25 zápasů jich v 19 udržel čisté konto! Procento úspěšnosti zákroků má skvělých 86,4.

Robert Lewandowski

S 15 trefami nejlepší střelec LaLigy, to není překvapení. K tomu má ovšem navíc pět gólových přihrávek (třetí nejlepší v lize). Tak vysoký poměr u něj nebývá zvykem.

Raphinha

Brazilské křídlo už připravilo spoluhráčům 11 velkých šancí, větší počet zvládl v lize jen Griezmann z Atlétika. Jeho šest tref je pak druhým nejvyšším nástřelem v týmu.

Real

Vinícius

Podle mnohých aktuálně nejlepší hráč světa je v lize s osmi zásahy druhým top střelcem týmu. Obrázek mu kazí nedisciplinovanost. Za minulé dva měsíce nasbíral devět žlutých!

Karim Benzema

Celkově za Lewandowským příliš nezaostává (11 tref), klidně se s ním ještě může poprat o korunu krále střelců. Zvlášť, když nejčastěji ze všech pálí na branku (4,8 pokusu na zápas).

Toni Kroos

Možná není tak vidět u gólových momentů jako dřív, jeho přínos je však stále obrovský. Za zápas rozdá v průměru 90,3 přihrávky (nejvíc v lize), skvěle zahrál v podzimním El Clásicu.

Z databanky Livesportu

Je to zarážející, nicméně je to tak. Xavi se coby kouč chystá na své první El Clásico na domácí půdě. A to už trénuje katalánský klub rok a půl! Minulých šest bitev obou rivalů se totiž odehrálo v Madridu nebo v zahraničí. Xavi přišel na lavičku dva týdny po domácím nezdaru Barcy s Realem v říjnu 2021. Nyní se může stát 28. trenérem klubu, jenž vyhrál své první domácí El Clásico.

Blaugranas v této sezoně dělají všechno pro to, aby ze sebe strhli nálepku týmu, jenž svou hrou sice baví, ovšem neumí bránit. A zatím neochvějně míří vstříc překonání historického defenzivního rekordu LaLigy. Ten činí v sezoně, v níž se už hrálo 38 zápasů, 18 branek a dosáhly jej dva týmy – v roce 1994 La Coruňa a o 12 let později Atlético Madrid.

Bílý balet při minulých dvou návštěvách Camp Nou pokaždé uspěl a nyní tam může podruhé v historii vyhrát třikrát za sebou. Pokud se mu to povede, stane se jeho kouč Carlo Ancelotti teprve pátým lodivodem Realu, který vyhrál alespoň čtyři bitvy s Barcelonou.

Preview zápasu Barcelona – Real