Baseballová paráda. Češi zvládli drama na úvod WBC, Čínu porazili 8:5 i díky homerunům

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Baseballová paráda. Češi zvládli drama na úvod WBC, Čínu porazili 8:5 i díky homerunům

Rozhodující pro zápas s Čínou byl odpal Matěje Menšíka.
Rozhodující pro zápas s Čínou byl odpal Matěje Menšíka.Profimedia
Obrovské drama nabídl historicky první zápas českého národního týmu na World Baseball Classic, které je považované za mistrovství světa. Svěřenci trenéra Pavla Chadima zdolali v tokijské skupině B Čínu 8:5 a v úvodu největšího baseballového turnaje udělali obrovský krok k udržení se mezi elitou i pro příští ročník. Po nepovedené šesté směně sice Češi o bod prohrávali, ale v závěrečné deváté rozhodli čtyřmi body, z toho o tři se zasloužil homerunem Martin Mužík.

Česko – Čína 8:5

"Tohle byla ukázka absolutní soudržnosti celého týmu a víry do poslední chvíle," uvedl Chadim v tiskové zprávě. Výhrou udělal jeho tým výrazný krok k udržení mezi elitou. Týmy do čtvrtého místa v pětičlenných skupinách totiž budou mít jistotu startu na příštím WBC v roce 2026. Kouč ale nyní touží po vyšší metě. "Chceme ukázat, že evropské týmy mají své místo na světové scéně, a postoupit ze skupiny," řekl Chadim.

Češi měli do zápasu ostrý nástup. Vojtěch Menšík odpálil první nadhoz utkání a posléze doběhl pro bod stejně jako Eric Sogard. Ve třetí směně zvýšil Matěj Menšík homerunem na 3:0. "Je skvělé být na hřišti s bráchou, ale když zrovna on odpálí homerun, tak to pro mě znamená ještě víc, mám ještě víc radost. Užíváme si to spolu," řekl Vojtěch Menšík.

Nadhazovač Daniel Padyšák podpořil tým výborným výkonem - čtyři směny nedal pálkařům Číny šanci. V páté směně "odevzdal" nadhazovač Martin Schneider tři mety zdarma a Číňané dotlačili první bod, ale o směnu později po odpalu Filipa Smoly zvýšil William Escala na 4:1.

Schneider musel na konci šesté směny střídat, protože si rychle vyčerpal počet nadhozů a trenér ho po 49 nadhozech stáhl, aby hráče mohl použít i v dalších zápasech. Kdyby Schneider provedl 50 a více nadhozů, měl by podle pravidel WBC povinně čtyřdenní odpočinek.

Devatenáctiletému Michalu Kovalovi stačil na ukončení šesté směny jeden nadhoz, ale v sedmé se mu nedařilo. Soupeř čtyřikrát odpálil a srovnal. Na nadhazovačský "kopec" přišel zkušený Marek Minařík, ale jeden bod po nechyceném míči pustil a Češi prohrávali 4:5.

V osmé směně vyšli baseballisté naprázdno, ale v deváté udeřili. Chytač Martin Červenka dostal metu zdarma, Menšík se opřel do dvoumetového odpalu a Číňané vystřídali nadhazovače. Mužík jeho první nadhoz poslal přes hrazení a stáhl tři body. Poté ještě skóroval střídající běžec Marek Krejčiřík po odpalu Smoly. Minařík už zápas doházel jistě a Češi slavili vítězství. "Žádná oslava. Dáme večeři, suši a je před námi nový den," řekl Minařík.

"Je to fantastické, i když jsme si nechali utéct střed zápasu, tak jsme to zvládli. Máme velké štěstí, že když se nedaří jednomu, druhý ho nahradí," pochvaloval si Matěj Menšík.

Baseballisté už postupem na WBC získali velkou pozornost a výhrou nad Čínou ji ještě podpořili. Reprezentanty a jejich životní příběhy objevuje svět i domácí scéna. "Prokopli jsme baseballovou bublinu, nyní nás budou sledovat všichni fanoušci. Věříme, že si další dny ještě užijeme a o baseballu se doma bude vědět ještě více, víc lidí bude hrát baseball," věří Chadim.

Do čtvrtfinále postoupí dva týmy a šance baseballistů splnit nový cíl může naznačit už sobotní zápas s favorizovaným Japonskem (11:00 SEČ), který začne na nadhozu Ondřej Satoria. Poté se Češi utkají s Korejci a Australany.

Program World Baseball Classic