Řecko, Nizozemsko a Velká Británie. Basketbalisté znají soupeře v boji o příští ME

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Řecko, Nizozemsko a Velká Británie. Basketbalisté znají soupeře v boji o příští ME
Čeští basketbalisté se porvou o účast na ME 2025.
Čeští basketbalisté se porvou o účast na ME 2025.Profimedia
Čeští basketbalisté se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy utkají ve skupině F s Řeckem, Nizozemskem a Velkou Británií. Rozhodl o tom úterní los v Mnichově. Šampionát se v roce 2025 uskuteční v Lotyšku, Finsku, Polsku a na Kypru od 27. srpna do 14. září.

Už podle nasazení před losem bylo jasné, že svěřenci trenéra Diega Ocampa nenarazí na žádnou z pořádajících zemí, takže z jejich skupiny postoupí na turnaj nejlepší tři celky. Kvalifikace se odehraje ve třech oknech: příští rok v únoru a listopadu a v únoru 2025.

Češi byli nasazení do třetího výkonnostního koše. Podle nastavené procedury nemohli v bojích o šampionát potkat nikoho z elitního kvarteta, do něhož patří Španělsko, Francie, Srbsko a Slovinsko. Z druhého koše mohli vedle Řecka dostat Litvu, Itálii, či Německo a ze šestého vedle Nizozemska Maďarsko, Estonsko, nebo Bulharsko. V sedmém byly s Británií, Island, Švédsko a Severní Makedonie.

Složení kvalifikačních skupin o postup na EuroBasket.
Složení kvalifikačních skupin o postup na EuroBasket.@EuroBasket

S Řeckem se Češi utkali naposledy loni v září v osmifinále EuroBasketu v Berlíně, kde podlehli 88:94. S Nizozemskem se střetli na stejné akci a jako pořadatel základní skupiny v pražské O2 areně vyhrál tehdejší tým kouče Ronena Ginzburga 88:80. S Velkou Británií se potkali naposledy v září 2008 také v kvalifikaci ME a podlehli v Pardubicích 63:67.

Kvalifikaci bude hrát 32 celků v osmi čtyřčlenných skupin a na šampionát se jich dostane 24. Všechny čtyři týmy z pořadatelských zemí mají postup z kvalifikace jistý. Z jejich skupin proto postoupí pouze dva další týmy, z ostatních tři.

Hruban o výkonech pod novým koučem: Naše hra se postupně zlepšuje