Basketbalistky obrat nedotáhly, do semifinále mistrovství Evropy proklouzly Maďarky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Basketbalistky obrat nedotáhly, do semifinále mistrovství Evropy proklouzly Maďarky
Aktualizováno
Maďarka Cyesha Goreeová dala ve čtvrtfinále proti Česku 17 bodů.
Maďarka Cyesha Goreeová dala ve čtvrtfinále proti Česku 17 bodů.@EuroBasketWomen
Statečně bojovaly, vymazaly ztrátu 17 bodů, kterou nabraly v průběhu třetí čtvrtiny. Nakonec ale české basketbalistky v samém závěru čtvrtfinále mistrovství Evropy neudržely jednobodové vedení a mezi nejlepší čtyři týmy starého kontinentu proklouzly po nejtěsnějším vítězství 62:61 Maďarky. Svěřenkyně Romany Ptáčkové čeká v sobotu zápas o páté až osmé místo se Španělskem, či Německem.

Maďarsko –⁠ Česko 62:61

Těsnou porážku neodvrátilo ani 20 bodů Natálie Stoupalová. Za vítězky dala 17 bodů Cyesha Goreeová a double double zaznamenala díky 10 bodům a 11 doskokům Debora Dubeiová.

Český tým na turnaji v Izraeli a Slovinsku postoupil mezi nejlepší osmičku po deseti letech. Na semifinále, kde byl naposledy v roce 2011, už nedosáhl. Nyní bude bojovat o postup do olympijské kvalifikace o hry v Paříži v příštím roce, kam se vedle Francie dostane pět nejlepších celků turnaje.

"Je to těžké hlavně proto, že před posledním autem, který byl nakonec po výzvě přiřknut Maďarsku, jsme byly opravdu kousek od vítězství. To asi nejvíc bolí, že to bylo pár vteřin. Hráčka dala ne úplně jednoduchou střelu, tři vteřiny na poslední akci už nebyly mnoho," řekla Ptáčková.

"Asi jsme ji nezahrály úplně nejlíp, ale musím říct, že necítím obrovský smutek, protože tým opět ukázal obrovský charakter. Takhle zkušenému týmu jsme se vyrovnaly na doskoku, druhý poločas jsme otočily ztráty zisky v náš prospěch," doplnila trenérka.

Ta se musela obejít bez křídelnice Veroniky Voráčkové, která si v pondělním osmifinále s Řeckem obnovila potíže s poraněným kotníkem. S týmem byla na předzápasové rozcvičce, ale do hry nezasáhla.

Maďarské vítězky skupiny D, které postoupily přímo do čtvrtfinále, v úvodu nemohly trefit přes minuty koš a Češky vedly 6:0. Soupeřky vyrovnaly, ale výběr trenérky Ptáčkové měl po první čtvrtině náskok 11:7. Maďarky se dostaly poprvé do vedení v 17. minutě a po sedmibodové šňůře unikly na 24:20. V poločase měly sedmibodový náskok.

Na přelomu první a druhé půle předvedly Maďarky třináctibodovou šňůru a vedly už 37:22. Přerušila ji až Emma Čechová a ukončila českou devítiminutovou pasáž bez bodu. Střelecké trápení prolomila trojkou a pěti body za sebou Dominika Paurová.

Vybrané statistiky zápasu
Vybrané statistiky zápasuLivesport

Soupeřky se vzápětí vrátily do nejvyššího rozdílu v zápase 17 bodů, sérií 8:0 ale české hráčky zkorigovaly na 39:48 také díky pěti bodům Gabriely Andělové po sobě.

Na startu závěrečné čtvrtiny uklidnily Maďarky trojky Réka Lelikové a Ágnes Studerové. Bojující Češky stáhly ztrátu dvanáctibodovou šňůrou na 53:54, soupeřky utekly na čtyři body, ale Stoupalová trojkou snížila na jediný bod.

Po akci Zeithammerové 10,8 sekundy před koncem šel národní tým do vedení 61:60, ale potom sudí změnili podle videa původní rozhodnutí o autu pro český tým ve prospěch Maďarska a Dubeoivá zařídila svému týmu první postup do semifinále od roku 1997.

Březinová s trojkovým pokusem z těžké pozice už neuspěla. "Měl to být hand off okamžitě na rozehrávačku, která by najížděla do volného prostoru. S tím, že kdyby ji pokryly, tak by nezbývalo moc času a musela by to otočit a jít do střely," komentovala akci Ptáčková.

Ze svých svěřenkyň musí setřást zklamání a křivdu do dalšího průběhu turnaje. "To je asi vždycky nejtěžší práce. Každý si to musí zpracovat sám, na to je potřeba trošku času. Doufám, že jim dojde, že to je velký úspěch už doteď a že jsme takhle dobrý tým trápily do poslední minuty. Není důvod být příliš dlouho smutný," dodala Ptáčková.

Výsledky ženského EuroBasketu