Sporný aut a těsná prohra. Jsme smutní, líčí manažer basketbalistek Bytel

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sporný aut a těsná prohra. Jsme smutní, líčí manažer basketbalistek Bytel
Češky prohrály s Maďarkami 61:62.
Češky prohrály s Maďarkami 61:62.Profimedia
Nejen s těsnou porážkou posledním košem, ale i s křivdou se vyrovnávají basketbalistky po čtvrtfinálové porážce s Maďarskem 61:62. Český tým se chystal podat protest po otočení autu před rozhodujícím košem, ale nakonec k tomu nesáhnul, protože by rozhodnutí na hřišti nijak nezměnil.

Maďarsko –⁠ Česko 62:61

Sudí po akci Ágnes Studerové, kterou bránila Kateřina Zeithammerová, nejdříve ukázali aut v český prospěch, ale po trenérské výzvě Norberta Székelyho zkoumali situaci na videu. Lotyš Mantinš Kozlovsiks, Portugalec Paulo Marques a Litevec Gintaras Maciulis přiřkli nakonec aut Maďarkám a ty po rozehrávce Studerové pod českým košem rozhodly střelou Debóry Francisky Dubeiové 3,6 sekundy před koncem. A to i přesto, že dostupné televizní záběry ukázaly odraz od hlavy Studerové a žádný dotyk Zeithammerové.

"Před posledním košem Maďarek, který byl rozhodující k postupu do semifinále, došlo k velmi sporné situaci. Maďarská hráčka ztratila míč po nájezdu do koše po skvělé obraně Kateřiny Zetihammerové a míč skončil v autu za základní čárou. Rozhodčí tuto situaci vyhodnotili jako míč pro nás. Trenér Maďarska použil challenge, kterou rozhodčí po několika minutách nakonec vyhodnotili s pomocí IRS jako míč pro soupeřky," uvedl manažer reprezentace Simon Bytel.

Vybrané statistiky zápasu
Vybrané statistiky zápasuLivesport

"Celá situace se nám nelíbila. Ihned po utkání jsme dostali několik zpráv z Česka, že rozhodčí změnili aut nesprávně. Po zápase jsem šel za komisařem zápasu a zavolal sportovního ředitele FIBA Europe. Chtěli jsme podat ihned protest proti rozhodnutí. Bylo mi řečeno, že FIBA protest přijme dle regulí za 1,5 tisíce eur, ale výsledek rozhodnutí je předem jasný. V pravidlech FIBA je napsáno, že nelze uplatnit protest proti rozhodnutí rozhodčích. Jsme smutní, že to tak dopadlo," dodal Bytel.

Výsledky ženského EuroBasketu