Dallas poprvé v sezoně prohrál, o vítěznou šňůru ho připravili šampioni z Denveru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dallas poprvé v sezoně prohrál, o vítěznou šňůru ho připravili šampioni z Denveru

NBA viděla souboj Luky Dončiče a Nikoly Jokiče.
NBA viděla souboj Luky Dončiče a Nikoly Jokiče.Profimedia
Basketbalisté Dallasu poprvé v sezoně NBA prohráli, když nestačili na úřadující šampiony z Denveru 114:125. Jediným neporaženým celkem tak zůstává Boston. Denver se po páté výhře v sezoně dělí o první místo Západní konference s hráči Golden State, kteří porazili Oklahoma City 141:139 košem Stephena Curryho (35) v poslední vteřině. Páteční výhry platily dvojnásob, protože se započítávaly i do tabulky nového poháru a budou rozhodovat o postupu na prosincový turnaj v Las Vegas.

Denver – Dallas 125:114

Zápas Dallasu s Denverem byl podle očekávání soubojem dvou evropských hvězd, které obě sahaly po triple doublu. Mavericks táhl Luka Dončič s 34 body, 10 doskoky a osmi asistencemi. Nuggets se opírali o Nikolu Jokiče, který nasbíral 33 bodů, 14 doskoků a devět asistencí. "Je neuvěřitelné, jak Nikola dokáže hrát každý zápas na vysoké úrovni. Díky své konzistenci je tak skvělým hráčem," uvedl trenér Denveru Michael Malone.

Denver měl zápas celou dobu pod kontrolou. Vypracoval si až dvacetibodové vedení, v poslední části držel neustále rozdíl kolem deseti bodů. Dallas hrál bez trenéra Jasona Kidda, který zůstal kvůli nemoci doma. "I přes prohru je tam hodně pozitivních věcí. V minulé sezoně bychom takový zápas prohráli o 30 bodů," řekl Dončič, jenž vzal prohru na sebe kvůli devíti ztrátám, které způsobil.

Oklahoma City – Golden State 139:141

V Oklahoma City byla k vidění divoká přestřelka, domácí a Golden State se patnáctkrát vystřídali ve vedení a ani jeden tým nevedl dvouciferným rozdílem. "Viděli jsme dva týmy, které se opravdu praly o výhru. Byla tam intenzita jako v play off, což se v listopadu normálně nevidí. Takže NBA odvedla dobrou práci, když vytvořila nový pohár a udělala tyto zápasy zajímavějšími," ocenil zavedení nového turnaje zkušený pivot Golden State Draymond Greenz.

Právě on se mohl stát smutným hrdinou zápasu. V poslední vteřině po nájezdu skóroval Steph Curry, ale sudí původně koš neuznali, protože se domnívali, že Green se míče poskakujícího po obroučce dotkl, což je v NBA zakázané. Jenže po přezkoumání videa koš uznali, jelikož se Green pouze dotkl obroučky a nikoli míče.

Curry nasbíral 30 bodů, osm doskoků a sedm asistencí. Výrazně mu pomohl chorvatský náhradník Dario Šarič, který dal 20 bodů. Thunder postrádali svou největší hvězdu Shaie Gilgeouse-Alexandera, ale týmovým výkonem ho dokázali nahradit. Nejlepším střelcem byl s 29 body Luguentz Dort. Chet Holmgren dal 24 bodů.

Další zápasy NBA

Rozdílem jediného koše skončily i další dva zápasy. Brooklyn vyhrál v Chicagu 109:107, když v závěru ubránil snahu Zacha LaVinea o vyrovnání. Portland zvítězil po prodloužení nad Memphisem 115:113. Memphis je tak jediným týmem v soutěži, který ještě nevyhrál. Nepomohlo mu ani 33 bodů Desmonda Banea a 30 bodů Jarena Jacksona. Portland táhli Jerami Grant s 26 body a Malcolm Brogdon s 24 body a 10 asistencemi.

Dokonce 45 bodů Jalena Brunsona nestačilo New Yorku na odvrácení porážky 105:110 s Milwaukee. Bucks táhl s 30 body Damian Lillard, Giannis Antetokounmpo přidal 22 bodů.

Důležité výhry do bojů ve vloženém turnaji zapsaly také Indiana, která zvítězila 121:116 nad Clevelandem, a Miami. To zdolalo Washington 121:114 i díky Tyleru Herrovi, který nasbíral 24 bodů, 10 doskoků a devět asistencí.