Preview Západní konference NBA: Podaří se Jokičově Denveru obhájit titul?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Preview Západní konference NBA: Podaří se Jokičově Denveru obhájit titul?

Denver Nuggets získali v minulé sezoně poprvé v historii titul šampiona NBA.
Denver Nuggets získali v minulé sezoně poprvé v historii titul šampiona NBA.Profimedia
Sezona NBA se nezadržitelně blíží a v Západní konferenci vyvstává před novým ročníkem jedna důležitá otázka. Může někdo zastavit nejlepšího basketbalistu světa Nikolu Jokiče (28) a jeho Denver Nuggets? V minulé sezoně dovedl dvojnásobný nejužitečnější hráč ligy silný tým k titulu, když ve finále porazil Miami Heat 4:1 na zápasy.

Denver je efektivní a neúnavný a s větším sebevědomím a zkušenostmi bude pravděpodobně ještě lepší. To je i případ Jamala Murrayho. Tento rozehrávač si svými výkony v play off upevnil pozici superhvězdy NBA a v jeho druhé sezoně po operaci křížového vazu mu nic nebrání v tom, aby předvedl ještě výraznější zlepšení.

Jeho spolupráce s Jokičem byla v minulé sezoně prakticky nebránitelná. Srbský hráč je ohromný talent, který nově definuje pozici centra. Je z něj cítit, že dokáže vyhrávat zápasy, kdy se mu zlíbí.

"Nikola je nejlepší hráč na světě. A je stále ještě mladý. Bude teď ještě zkušenější a chytřejší. Nevidím nikoho, kdo by ho zastavil. Týmy na něj stále nenašly recept," řekl o Jokičovi spoluhráč Aaron Gordon. "Jeho hlavní zbraní je klid a že basketbal tolik neřeší. Ale co nás dělá opravdu silnými jako tým, to je naše chemie. Všichni jsme mimo hřiště ještě lepší parta než na hřišti," dodal.

Nuggets však bude chybět Bruce Brown, který se v průběhu sezony upsal Indianě Pacers. Brown byl klíčovým hráčem v boji o titul, přestupem do Indiany se rozhodl pro obrovské (a zasloužené) zvýšení platu.

Kdo budou další soupeři Denveru na Západě? Mohli by to být Phoenix Suns, kteří jsou obdařeni skvělým útokem. Už mají Kevina Duranta a Devina Bookera a z Washingtonu Wizards získali Bradleyho Beala. Vytvořili tak možná nejlepší trio v NBA.

Během základní části budou nepochybně patřit k nejlepším týmům Západní konference. Ovšem jsou dostatečně silní v obraně na to, aby se prosadili i v play off? Kouč Frank Vogel bude mít několik měsíců na to, aby to vyřešil.

Možné překvapení? Dallas

Také Los Angeles Lakers a Golden State Warriors mají stále dostatek kvality na to, aby bojovali o titul. LeBron James bude chtít získat další mistrovský prsten. Lakers zvýšili své šance získáním Taureana Prince a Gabea Vincenta. Pokud si Anthony Davis udrží kondici, mají jednoho z nejlepších hráčů v lize, který by se měl snažit posunout svou hru na další úroveň.

"LeBronovi sice bude 39 let, ale na hřišti vypadá pořád jako mladík. Nikdo přes léto netrénoval tolik jako on. Často je v hale už v šest ráno," řekl generální ředitel Lakers Rob Pelinka. "Chtěl jsem být první na tréninku, přijdu do haly a tam už je zcela zpocený LeBron. Jde nám všem příkladem," přidal nový hráč Lakers Christian Wood. "Jsem optimista. Přidali jsme velmi dobré hráče. Ale nic nenahradí tvrdou práci. Jen ta nás dovede k cíli," doplnil James.

Warriors přivedli Chrise Paula, aby podpořil Stepha Curryho, ale zůstává otázkou, zda se dokáží vyrovnat s tím, že jejich ostrostřelec nebude na hřišti. Budou potřebovat, aby se zlepšil Klay Thompson, který po zranění nenašel svou nejlepší formu.

Paul se v této sezoně postaví do základní sestavy vedle Curryho.
Paul se v této sezoně postaví do základní sestavy vedle Curryho.Profimedia

Memphis Grizzlies mají opravdu talentovaný tým, a to i bez Jae Moranta, který dostal 25zápasový distanc za kontroverzní příspěvky na sociálních sítích. Jaren Jackson Jr. byl vyhlášen nejlepším rozehravačem NBA a spolu s Desmondem Banem, Marcusem Smartem a Derrickem Rosem rozhodně mají sílu.

Zajímavou alternativou jsou Dallas Mavericks. Po neúspěšném závěru minulé sezony a vynechání turnaje play in prožívají dobré léto. V Lukovi Dončičovi a Kyrie Irvingovi mají Mavs jeden z nejsilnějších útoků, jenže v obraně to není ideální.

Nicméně v létě získali Granta Williamse a veterána Richauna Holmese a také velmi žádané nováčky Derecka Livelyho Jr. a Oliviera-Maxence Prospera. Pokud se jim podaří najít správnou obrannou rovnováhu kolem hvězd, mohl by se Dallas stát nepříjemným celkem.

Francouzský útok na NBA

Překvapení předešlé sezony Sacramento Kings by mělo mít další dobrý rok s Domantasem Sabonisem a De'Aaronem Foxem v čele. Postup do play off by byl dalším velkým úspěchem.

Zajímavý bude tým Oklahoma City Thunder. Shai Gilgeous-Alexander je fenomenální hráč, jenž se stává jedním z nejlepších v NBA. Za své výkony byl odměněn jmenováním do prvního týmu NBA All-Stars 2023.

Shai Gilgeous-Alexander si upevnil pozici jednoho z nejlepších hráčů NBA.
Shai Gilgeous-Alexander si upevnil pozici jednoho z nejlepších hráčů NBA.Profimedia

Po návratu Cheta Holmgrena, který je zpět po zranění a zaujal jeho místo v sestavě, by Thunder mohli být připraveni napáchat v tabulce střelců pořádné škody.

Na stejné lodi jsou i LA Clippers a New Orleans Pelicans. Oba týmy by mohly být nepříjemnými soupeři, ale pouze v případě, že si jejich hvězdní hráči udrží kondici, což je velký otazník. Clippers se nemohou spoléhat pouze na Kawhiho Leonarda a Paula George, zatímco to samé lze říci o Pelicans se Zionem Williamsonem a Brandonem Ingramem.

Minnesota Timberwolves v čele s Anthonym Edwardsem, Karlem-Anthonym Townsem a Rudym Gobertem a Utah Jazz budou bojovat o pozice v play in turnaji, zatímco Houston Rockets nezbývá než doufat, že je do této společnosti dostanou podpisy Freda VanVleeta a Dillona Brookse.

San Antonio Spurs bude v této sezoně úchvatné sledovat už jen díky generačnímu talentu a obrovské postavě Francouze Victora Wembanyamy, který je připraven vzít NBA útokem. Je však nepravděpodobné, že by se Spurs podařilo nějak výrazněji prosadit, protože pokračují v přestavbě.

Portland Trail Blazers získali jako třetí volbu v draftu 2023 neuvěřitelně talentovaného Scoota Hendersona. Ale po ztrátě Damiana Lillarda budou rovněž procházet přestavbou a nebude se od nich příliš očekávat.