Jokič se stal potřetí nejužitečnějším hráčem NBA, více ocenění má jen pět basketbalistů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jokič se stal potřetí nejužitečnějším hráčem NBA, více ocenění má jen pět basketbalistů

Nikola Jokič navázal na triumfy z let 2021 a 2022.
Nikola Jokič navázal na triumfy z let 2021 a 2022.Profimedia
Basketbalista Nikola Jokič (29) z Denveru Nuggets byl zvolen nejužitečnějším hráčem NBA. Srb ovládl anketu před Shaiem Gilgeousem-Alexanderem (25) z Oklahomy a Lukou Dončičem (25) z Dallasu a ocenění získal potřetí v kariéře.

Jokič navázal na triumfy z let 2021 a 2022 a v historickém pořadí se dělí o čtvrté místo s Larrym Birdem, Mosesem Malonem a Magicem Johnsonem. Čtyřikrát ocenění získali LeBron James a Wilt Chamberlain, pětkrát Bill Russell a Michael Jordan, rekordmanem je s šesti úspěchy Kareem Abdul-Jabbar.

Jokič, jenž loni v červnu dovedl Denver Nuggets k premiérovému titulu, v této sezoně zakončil základní část s průměry 26,4 bodu na zápas, 12,4 doskoku a devět asistencí. Jako jediný hráč se v bodech, doskocích a asistencích umístil v nejlepší desítce.

Kanaďan Gilgeous-Alexander dával v základní části průměrně 30,1 bodu na utkání, měl 5,5 doskoku a 6,2 asistencí. Slovinec Dončič byl ještě lepším v těchto statistikách: lize vévodí s průměrem 33,9 bodu, k tomu měl 9,8 asistencí a 9,2 doskoku.

Jokič dostal v hlasování celkem 926 bodů, Gilgeous-Alexander obdržel 640 a Dončič 566. Na čtvrtém místě skončil Řek Giannis Antetokounmpo z Milwaukee se 192 body a poprvé v historii se na prvních čtyřech místech ankety umístili výhradně cizinci. Americký basketbalista získal ocenění naposledy v roce 2018, kdy triumfoval James Harden.