Suverénní vítěz. Banchero se stal nováčkem roku, jako jednička draftu naplnil očekávání

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Suverénní vítěz. Banchero se stal nováčkem roku, jako jednička draftu naplnil očekávání

Jednička loňského draftu Banchero je nováčkem roku v NBA.
Jednička loňského draftu Banchero je nováčkem roku v NBA.Profimedia
Jednička loňského draftu Paolo Banchero (20) je nováčkem roku v NBA. Americký rodák reprezentující Itálii díky svým výkonům v barvách Orlanda Magic anketu naprosto ovládl. Na první místo ho dalo 98 ze sta hlasujících sportovních píšících a televizních novinářů. Jako vítěze Ceny Wilta Chamberlaina ho v úterý oznámila NBA.

Křídelní hráč Banchero ve své premiérové sezoně nastoupil v 72 utkáních, pokaždé v základní sestavě, a měl průměr 20 bodů, 6,9 doskoku a 3,7 asistence na zápas. Šestkrát dal více než 30 bodů. Tím se zařadil na druhé místo v klubové historii mezi nováčky. Lepší byl jen později hvězdný Shaquille O'Neal, který to při své první sezoně v NBA dokázal desetkrát. Byl nováčkem roku v roce 1993.

V historii klubu z Orlanda byl nejlepším nováčkem ještě před dvaadvaceti lety Mike Miller, který je nyní Bancherovým agentem. Banchero, který před draftem do NBA působil v univerzitním týmu Duke Blue Devils, považuje ocenění za splnění cíle. Po jeho oznámení připomněl rozhovor, který měl s Millerem při draftu.

"Podíval se na mě a zeptal se, jestli se stanu nováčkem roku. Sebevědomě jsem řekl ano. Byl to cíl, který jsem vždy měl. Něco, co jsem měl v hledáčku od chvíle, co mě draftovali. Jsem rád, že se mi to podařilo," řekl Banchero.

Coby aktuální jednička draftu získal ocenění pro nejlepšího nováčka jako první od úspěchu Karla-Anthonyho Townse v roce 2016. Jedničkou draftu byl také nováček roku 2018 Ben Simmons, ale ten to dokázal až dva roky po té, co si ho Philadelphia vybrala na první pozici.