Belgie – Kanada. Lukakův stav se zlepšuje. Nahradit ho může Batshuayi i "zjevení" Openda

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Belgie – Kanada. Lukakův stav se zlepšuje. Nahradit ho může Batshuayi i "zjevení" Openda
Lois Openda může být zajímavou alternativou na hrot belgického útoku.
Lois Openda může být zajímavou alternativou na hrot belgického útoku.
Profimedia
Trenér belgické reprezentace Roberto Martinez vyvrátil veškeré spekulace ohledně Romelua Lukakua (29) a potvrdil, že útočník Interu Milán start šampionátu vynechá. V útoku Red Devils by měl být podporován hvězdným duem Eden Hazard (31), Kevin De Bruyne (31) útočník Fenerbahce Mitchy Batshuayi (29).

Premiéra Belgie na světovém šampionátu v Kataru se blíží (středa, 20:00) a trenér Roberto Martinez řeší otázku své ofenzivy. Pro duel s Kanadou totiž španělský kouč nemá k dispozici největší útočnou zbraň, neboť Romelu Lukaku se stále zotavuje ze srpnového zranění. Tím, kdo hvězdu z Interu Milán zastoupí na pozici číslo 9, má být Mitchy Batsuhayi z Fenerbahce.

Statistiky Mitchyho Batshuaye v národním týmu (22/23)
Flashscore

Lukaku by se měl na trávníku představit poprvé ve třetím utkání ve skupině. "Romelův stav se zlepšuje, včera trénoval odděleně. Týmoví lékaři s ním počítají pro duel s Chorvatskem, on sám však cítí, že může být připravený už v neděli proti Maroku," řekl na tiskové konferenci devětačtyřicetiletý bývalý lodivod Evertonu.

Útočník Nerazzurri, který nastřílel ve 102 zápasech za národní tým 68 branek, dokáže svou výšku (191 cm) skloubit s dynamikou a pro obranu soupeřů je tak velmi nebezpečný. Lukaku se navíc chytře pohybuje, je připravený rychle reagovat na vypadlé míče, disponuje výbornou technikou a dokonce se dokáže prosadit i z větší vzdálenosti.

Romelu Lukaku na světovém šampionátu 2018.
StatsPerform

Belgie se však na startu MS bude muset obejít bez něj a Roberto Martinez, jindy konzervativní trenér, který sází už šest let na propracovaný systém 3-4-3, musí překopat své plány. Kevin De Bruyne nastoupí, jako už tradičně v reprezentaci, na pravém "podhrotu", zleva bude operovat Eden Hazard, zatímco na samotný hrot se velmi pravděpodobně postaví Mitchy Batshuayi. A to i navzdory páteční porážce v generálce s Egyptem (1:2), která vyvolala řadu otázek.

Nebyl by ovšem lepší volbou dvaadvacetiletý mladík Lois Openda? Však útočník Lens právě v posledním přípravném utkání před Katarem vstřelil jedinou branku Red Devils po přihrávce Yannicka Carrasca. "Je opravdovým zjevením. Dokazuje mi, že je po právu součástí týmu," řekl o autorovi sedmi branek v probíhajícím ročníku Ligue 1 Martinez.

Openda posílil aktuálně druhý tým francouzské ligy v létě za téměř 10 milionů eur z Brugg a zdá se, že je velmi dobře připravený naskočit na velkou mezinárodní scénu – ne nadarmo se o jeho služby začíná zajímat PSG. V Kuvajtu přinesl do utkání s Egyptem rychlost a svěžest, Martinezovo esem v rukávu by tak mohl být i pro utkání s Kanadou.

Přehled utkání Belgie – Kanada + audiokomentář