Belgie – Kanada pohledem dat. Stárnoucí obrana a možná nejkreativnější hráč na světě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Belgie – Kanada pohledem dat. Stárnoucí obrana a možná nejkreativnější hráč na světě
Belgie – Kanada pohledem dat. Stárnoucí obrana a možná nejkreativnější hráč na světě
Belgie – Kanada pohledem dat. Stárnoucí obrana a možná nejkreativnější hráč na světě
Profimedia
Naprosto stěžejními budou pro postup fotbalistů Belgie turnajem výkony záložníka Kevina de Bruyneho (31). Fanoušci "Rudých ďáblů" už v zápase s Kanadou mohou odtušit, zda potáhne svůj tým se stejnou suverenitou, jako se mu to daří v aktuálním ročníku anglické Premier League.

Tam totiž svým spoluhráčům z Manchesteru City zatím vytváří jednoznačně ty nejkvalitnější střelecké příležitosti – podle modelu očekávaných asistencí má v každém zápase 51 % šanci na gólovou přihrávku, což je o plných 20 % více než u druhého v pořadí Ivana Perišiče z Tottenhamu.

Zatímco u něj hlavní přísun kreativity plyne ze zahrávání standardních situací, De Bruyne umí skvěle tvořit i ze hry. Po odfiltrování standardek se jeho xA sníží jen nepatrně (44 %). Žádný jiný hráč v anglické lize nepřipravil tolik šancí, neposlal do vápna tak vysoký počet přihrávek nebo průnikových pasů.

V pokročilém modelu, který sleduje všechny dotyky hráče s míčem a měří, do jaké míry zvyšují šanci jeho týmu na vstřelení branky, dosahuje De Bruyne o 70 % lepších výsledků než druhý hráč na jeho pozici v pořadí. Tím je Joe Willock, jeden z mužů stojících za průběžným třetím místem Newcastlu v ligové tabulce. 

Přehled utkání Belgie – Kanada + audiokomentář

Data dokážou vizualizovat a analyzovat tzv. klastry přihrávek, tedy shluky pasů stejného typu. Jednotlivé klastry jsou definovány podle toho, v jakých částech hřiště přihrávky začínají, kam směřují, jakou mají výšku, zda se jedná o průnikové pasy apod. Díky tomu můžeme analyzovat širokou škálu aspektů.

Jedním z nich je třeba to, jaký rozsah přihrávek hráč má. Jde o fotbalistu, který používá pouze několik typů přihrávek nebo má vysokou herní inteligenci a je schopen většího množství kreativních řešení? 

De Bruyneho přihrávky vedoucí ke střelám
11Hacks / Livesport

Kevin de Bruyne v tomto ročníku Premier League zahrál už 20 typů přihrávek, a to je řeč pouze o těch na útočné polovině hřiště. Pro srovnání – výše zmíněný Willock má ve svém repertoáru jen 10 druhů takových přihrávek a geniální Lionel Messi je na 17 typech... Fotbalová inteligence a schopnost vymyslet nečekané a chytré řešení nemá u De Bryuneho obdoby.

Díky své znamenité technice navíc dokáže branku soupeře ohrozit i sám. Datová analytika střely z dálky příliš nedoporučuje, protože lze většinou nalézt řešení, které má mnohem vyšší šanci na úspěch. Některým hráčům se však musí nechat volnější ruka. Z posledních 15 vstřelených branek za reprezentaci jich De Bruyne rovnou 11 dopravil do sítě z prostoru mimo vápno. Odtamtud vstřelil také 24 z celkem 60 ligových branek za Manchester City.

Krize spolehlivých gólmanů dostihla i Courtoise

Jako druhou klíčovou postavu výběru Roberta Martineze vnímáme brankáře Thibauta Courtoise. Belgie do Kataru dorazila s druhým nejzkušenějším kádrem z pohledu průměrného počtu reprezentačních startů. Ruku v ruce s tím jde ale fakt, že také s nejstarším týmem, jehož medián je 29 let. 

Stárnoucí defenziva v průběhu let hodně ztratila na své atletičnosti a rychlosti, což je v týmu hrajícím vysoký blok s výraznou ofenzivní podporou krajních beků problém. Belgie často pouští soupeře do šancí a inkasuje góly po průnikových přihrávkách za zadní linii. Pokud se to stane, musí obranu zastoupit Courtois.

 

Aktuální forma Thibauta Courtoise v datech
11Hacks / Livesport

Ten po třech nesmírně povedených sezonách v Realu Madrid nyní ovšem prochází viditelným poklesem formy. Například v modelu, který sleduje kvalitu brankářových zákroků proti střelám uvnitř pokutového území, je Courtois druhým nejhorším gólmanem právě probíhajícího ročníku La Ligy. Což je ve světle jeho výkonů z předchozích let výrazný výkonnostní propad.

Zajímavostí je, že podobnou krizí prochází také Unai Simon, předpokládaná jednička Španělska. Dobré časy nezažívá ani Dán Kasper Schmeichel. Výkony gólmanů budou na šampionátu, zdá se, jedním z hlavních témat fotbalových analytiků.