Belgie – Kanada. Nejedeme se pouze zúčastnit, říká obránce Javorových listů Vitória

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Belgie – Kanada. Nejedeme se pouze zúčastnit, říká obránce Javorových listů Vitória
Belgie – Kanada. Nejedeme se pouze zúčastnit, říká obránce Javorových listů Vitória
Belgie – Kanada. Nejedeme se pouze zúčastnit, říká obránce Javorových listů Vitória
Profimedia
Steven Vitória si poprvé ve svých 35 letech zahraje na mistrovství světa. Střední obránce, který přišel v roce 2005 do portugalského Porta a v současnosti obléká dres Chavesu, si přivezl do Kataru vynikající formu. S ligovou scénou se rozloučil brankou do sítě Casa Pia (2:1) a gólově navázal i v generálce na MS s Japonskem (2:1). "Splněný sen," říká reprezentant Kanady, která se na světovém šampionátu představí podruhé v historii, v rozhovoru pro portugalskou mutaci Livesport Zprávy.

Poprvé jste na mistrovství světa, ve 35 letech. Berete to jako obrovský úspěch?

"Je to tak. Jsem strašně šťastný. Chci také říct, že to není jen moje zásluha. Zasloužilo se o to hodně lidí. Je to obrovské štěstí, že prožíváme takový okamžik."

Kanada není pravidelným účastníkem závěrečného turnaje MS. Myslíte si, že se to může změnit?

"Ano, cítil jsem to už během kvalifikace, kdy se celá země spojila a žila fotbalem. Po roce 1986 je to druhý světový šampionát v kanadské historii a dokonce budeme na dvou v řadě. Po Kataru budeme hostit turnaj my společně s USA a Mexikem. To může zemi navždy změnit. Jsem moc rád, že jsem součástí tohoto růstu. Je fantastické sledovat, jak kvalitním fotbalem se dnes Kanada prezentuje. Mohli bychom být součástí a svědky začátku zajímavé éry."

Vitória kvituje, že Kanaďané se začali víc zajímat o fotbal.
Canadasoccer

Kanada byla nalosována do skupiny F s Belgií, Chorvatskem a Marokem. Těžký kalibr…

"Ano. Vzpomínám si, že jsem sledoval los a nemělo smysl spekulovat. Na turnaji je několik opravdu silných týmů, my máme ve skupině dva, jeden byl naposledy ve finále a druhý skončil třetí. Je to ale mistrovství světa. Kanada nejede na šampionát jen proto, aby si ho užila nebo se zúčastnila. Budeme se chtít ukázat. Máme respekt a víme, co nás čeká, ale jsme tu z nějakého důvodu. Vím sice, že na nás leží velká zodpovědnost, ale cítím, že máme vítěznou mentalitu i přístup. Těším se na to, co na světovém šampionátu dokážeme."

Vaším prvním soupeřem bude Belgie. Je důležité dobře začít, turnaj je krátký…

"Nebudu lhát, s MS nemám žádné zkušenosti, ale vím, že na turnajích je zásadní začátek. Tím spíš na mistrovství světa, které vám nedá druhou šanci. Základem je dobře do toho vstoupit a zároveň znát sílu Belgie. Bylo velmi těžké se sem dostat, ale nesmíme se bát okamžiku a musíme přijmout odpovědnost. Pokud se nám podaří začít výhrou, bude to fantastické. Vynasnažíme se."

Aktuální mistrovství světa je odlišné, protože se koná v termínu a v zemi se svými specifiky. Má i toto vliv na hráče? Nebo účast na MS zastíní všechny takové problémy?

"Ostatní mají víc zkušeností než my, ale pro všechny z nás to bude velká novinka. Pro Kanadu ve všech směrech, nejen v ročním období a místě konání. Myslím, že to má i své výhody. Na konci sezony jsou hráči unavenější, nyní se budou moct prezentovat jiným způsobem. Je to něco nového, ale věřím, že vůle a důležitost okamžiku překoná všechny možné potíže, které mohou nastat. Pořád je to světový šampionát, což překoná všechno."

Steven Vitória působí od roku 2005 v Portugalsku.
SoccerCanada

Mezi možnými soupeři Kanady v dalších fázích turnaje je i Portugalsko. Měl byste z takového utkání radost?

"Samozřejmě, že ano. Bylo by to znamení, kdybychom se potkali. Pokud by to vyšlo, bylo by to ještě lepší, než kdyby nás nalosovali k sobě. Kanada a Portugalsko jsou moje země, země mé rodiny. Za Kanadu budu bojovat ze všech sil, ale také přeju úspěch Portugalsku. By to byl výjimečný okamžik. Obě země pro mě znamenají mnoho, stejně jako má rodina."

Sebastian Coates pro Flashscore uvedl, že na mistrovství světa nejsou favorité. Raphina zase řekl, že věří v titul Brazílie, ale šanci má i Portugalsko. Myslíte si, že je možné, aby se Portugalci stali mistry světa?

"Určitě ano! Když se podíváme na kvalitu našeho národního týmu – a říkám našeho, protože je to země, kde žiji, můj domov – je plný talentů, které hrají v nejlepších klubech na světě. Když se jim podaří vstup do světového šampionátu, může to klapnout. Neřekl bych, že je Portugalsko favoritem, ale nepřekvapilo by mě, kdyby postoupilo hodně daleko. Nedávno se stali mistry Evropy a Portugalsko je zkrátka pořád Portugalsko. Jak řekl Coates, favorité neexistují, na šampionátu může zazářit každý. Je to turnaj, který se nepodobá žádnému jinému. Každý může snít, což cítím i v případě Kanady. Zasloužíme si to, chceme jít za úspěchem, o kterém víme, že je možný."

V těchto chvílích má každý hráč nějaké ambice a cíle. Snil někdy Steven Vitória o tom, že si zahraje ve finále mistrovství světa a vstřelí gól?

"Snít je v pořádku. Nijak se neliším od ostatních. Všichni chceme to nejlepší. Uvědomuji si, kde jsem. Je důležité, abyste to všechno vnímali jako každodenní realitu. Samozřejmě , že si představuji úspěch Kanady. A pokud k němu mohu pomoci, je to ještě lepší. Aby se úspěch dostavil, musíte tvrdě pracovat. Musíme to spojit dohromady."

Steven Vitória se v 35. letech účastní prvního MS.
Canadasoccer

Co byste vzkázal čtenářům Flashscore News a tisícům fanoušků vaší země?

"Především bych chtěl poděkovat všem za podporu, kterou nám poskytli. Za energii, kterou vytvořili během kvalifikace. Fotbalově naše země roste, což je fantastické. Přeju si, abychom v tom pokračovali, jsme blíž úspěchu. Chceme, aby na nás byla Kanada hrdá a táhneme za jeden provaz. Není nás 11 nebo 26, jsou nás miliony, kteří fandí stejné věci. A když se spojíme a dáme dohromady všechnu tu energii, budeme ještě silnější."