Bez Hejdy se Bílek neobešel téměř rok, Plzni ale kapitán schází méně v pohárech než v lize

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bez Hejdy se Bílek neobešel téměř rok, Plzni ale kapitán schází méně v pohárech než v lize
Na Lukáše Hejdu bude Plzeň spoléhat i v úterní odvetě play off Ligy mistrů s Karabachem.
Na Lukáše Hejdu bude Plzeň spoléhat i v úterní odvetě play off Ligy mistrů s Karabachem.Profimedia
Šéf obrany a kapitán. Stoper Lukáš Hejda (32) je bezesporu klíčovou figurou fotbalistů Viktorie Plzeň. V odvetě 4. předkola Ligy mistrů proti ázerbájdžánskému Karabachu, v níž půjde o místo v hlavní části a 383 milionů do pokladny vítěze, ovšem týmu kvůli trestu za žluté karty nepomůže. I když se tahle skutečnost hodně skloňuje jako zásadní problém, čísla ukazují, že na evropské scéně není Hejdova absence tak citelná jako v lize.

Když v dubnu 2013 poprvé od přestupu ze Sparty nastoupil v základní sestavě Plzně, dal vítězný gól a jeho tým k tomu s Příbramí (2:0) neinkasoval. Od ročníku 2016/17 pak začal nastupovat se železnou pravidelností a první dvě sezony byl v domácí soutěži jen u tří proher (na Spartě, na Slavii a doma s Jihlavou). 

Skvostná bilance. Jenže titul z toho byl jen jeden. Viktoria totiž celkem v oněch dvou ročnících podlehla celkem sedmkrát, jednou jí tak pohár uzmula Slavia. Urostlý stoper má se 189 centimetry ideální předpoklady pro českou ligu, jež se vyznačuje bráněním na malém prostoru a častými souboji.

Ne tak pro evropské poháry, kde hrají mužstva odlišným stylem. Především co se týká rychlosti s míčem, presinku. Podrobnější data ukazují, že on i kolega ze stoperské dvojice Luděk Pernica například daleko víc kazí přihrávky na vlastní polovině.

A dál? Bez Hejdy v Evropě vyhrála Viktoria od roku 2016 celkem 46 % zápasů (s ním jen 41 %). V lize je to opačně, nejlépe to ve sledovaném období dokumentuje přítomnost při obdržených gólech. Když byl na trávníku, úřadující český šampion měl průměr 0,74 inkasované branky na zápas. Když scházel, průměr vyšplhal na 1,03.

Preview zápasu Plzeň – Karabach

A to mu čísla ještě hodně pokazila sezona 2020/21 pod Adrianem Guľou, jenž se snažil o dynamický, kombinační fotbal. Znovu měla Plzeň lepší výsledky bez Hejdy, který byl v onom ročníku u osmi porážek, přičemž za předešlé čtyři roky jich nashromáždil devět…

Zadák se navíc v lednu zranil, přišel o možnost ucházet se o místo v reprezentačním kádru pro mistrovství Evropy. Když se plnohodnotně vrátil zpět, už to bylo pod Michalem Bílkem. Jeho styl mu vyhovuje daleko víc, zažil pod ním možná nejlepší sezonu v kariéře. V 16 ze 30 startů pomohl týmu k čistému kontu, sám přidal pět tref a modročervení si dokráčeli pro titul.

Určitě to byl Hejdův nejnáročnější rok, vždyť pod Bílkem absolvoval 32 soutěžních zápasů v řadě bez vynechané minuty! Poprvé jej kouč vystřídal po téměř roce svého působení v klubu během odvety 2. předkola Ligy mistrů proti HJK Helsinky za rozhodnutého stavu.

Také proto, že měl Hejda v zápase už žlutou kartu. Ta se mu nakonec stala osudným pro odvetu s Karabachem. "Jsme natolik kvalitní mužstvo, abychom se s jeho absencí vypořádali," prohlásil Bílek po zápasu v Ázerbájdžánu. A statistiky mu dávají za pravdu.

Hejdova bilance od sezony 2016/17

Plzeň s ním na hřišti

Liga       135    89 – 27 – 19

Poháry    34      14 – 8 – 13

Plzeň bez něj na hřišti

Liga         67    43 – 14 – 10

Poháry    15         7 – 4 – 4

Góly Plzně s ním na hřišti

Liga           240:101

Poháry         46:53

Góly Plzně bez něj na hřišti

Liga            116:69

Poháry         26:24