Budu bojovat. Nenechám si tu medaili ukrást, velí obhájkyně stříbra z ME Ogrodníková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Budu bojovat. Nenechám si tu medaili ukrást, velí obhájkyně stříbra z ME Ogrodníková

Nikola Ogrodníková získala na poslední ME v Berlíně stříbro.
Nikola Ogrodníková získala na poslední ME v Berlíně stříbro.Profimedia
Oštěpařka Nikola Ogrodníková (32) nechce bez boje opustit medailovou příčku, kterou obsadila na posledním mistrovství Evropy v Berlíně. Obhájkyně stříbra z roku 2018 doufá pro sobotní finále v alespoň jeden dobrý hod. Věří, že na něj i po řadě zdravotních problémů má.

Jako obhájkyně stříbra, přičemž úřadující mistryně Evropy Christin Hussongová v Mnichově nestartuje, cítila povinnost postoupit. "Je pro mě i trošku tlak, možná proto jsem byla dneska ráno víc staženější. Věděla jsem, že obhajuju to stříbro a nemůžu si dovolit tam nebýt. Teď se moc neháže, člověk musí být ve střehu. Jsem ráda, že jsem ve finále, kde budu mít hlavu úplně jinak nastavenou," řekla poté, co se v kvalifikaci výkonem 57,82 metru zařadila na osmé místo.

Před Berlínem 2018 měla výrazně lepší a stabilnější formu než nyní. Tehdy v každé soutěži překonala 60 metrů a předvedla i několik pětašedesátimetrových hodů. "Já myslím, že jsem měla i roky potom dobré, ale každý rok objevujete nové věci v technice. Jeden rok máte lepší nohy, pořád na něco přicházíte. Nejde to pořád udržovat stejně, musí se to nějakým způsobem vyvíjet," vysvětlovala.

V této sezoně experimentovala s rozběhem a bojovala se zdravím. "Byla jsem hrozně nemocná, letos už jsem dvakrát prodělala covid, měla jsem úpal. Všechno mi stálo v cestě, nebylo to ideální. Letos si to asi budu muset odtrpět, ale pořád čekám na ten dobrý hod. Myslím si, že na to nejsem blbě," doufala čerstvě oštěpařka.

Odhaduje, že na zlato bude potřeba 63,50 metru. Další medaile budou v současné evropské konkurenci zřejmě viset o něco níž. "Budu bojovat, mám medaili z Berlína a nenechám si to tady ukrást. I když letošní sezona není kdovíjaká, je to vždycky jenom o jednom hodu. Věřím si," prohlásila odhodlaně.

Naději jí dávají příklady jejích mužských oštěpařských kolegů, kteří nečekaně zazářili na velkých akcích. "I z vody se dá vařit, jenom stačí se dobře vyspat a najít si tam něco jiného. Kluci s tím mají zkušenost dost velkou. Víťa (Veselý) měl v olympijském roce blbou sezonu a potom z toho měl medaili. To samé Péťa Frydrych na mistrovství světa 2017. Dá se to, ale čekáme na to," řekla svěřenkyně Jana Železného.

Hod oštěpem považuje za neustálé hledání. "Pořád měníme nějaké věci, snažíme se najít tu nejlepší techniku, která by pro mě byla vhodná, pořád s tím nějak špekulujeme," řekla. Přibrala, aby byla silnější a rychlejší. "Ale s technikou se to letos nespojovalo, od ledna mě bolely achilovky, měla jsem ty covidy. Hrálo to nějakou roli, příprava nebyla taková jako ty roky předtím. Technika se pořád vyvíjí dobrým směrem, akorát jsou k tomu stále nějaké překážky," dodala.