Bývalá hvězda NBA jako vyjednavač? Svéráz Rodman plánuje cestu do Ruska za Grinerovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bývalá hvězda NBA jako vyjednavač? Svéráz Rodman plánuje cestu do Ruska za Grinerovou
Dennis Rodman patřil k nejlepším pivotmanům v NBA, v níž pětkrát slavil titul šampiona.
Dennis Rodman patřil k nejlepším pivotmanům v NBA, v níž pětkrát slavil titul šampiona.Profimedia
Bývalý hvězdný hráč americké NBA Dennis Rodman (61) oznámil, že má povolení k cestě do Ruska, kde se chce pokusit vyjednat propuštění vězněné americké basketbalistky Brittney Grinerové (31). Ta byla v Rusku odsouzena k devítiletému trestu za držení drog. Informoval o tom list The Guardian. O Rodmanovi je mimo jiné známo, že navázal přátelství se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem (38).

Právníci Grinerové se proti rozsudku odvolali a je známo, že v současné době probíhají mezi Washingtonem a Moskvou neveřejné rozhovory o možné výměně vězňů, jejíž součástí by byla i americká basketbalistka.

Rodman nicméně o víkendu televizi NBC řekl, že se chce do Ruska vydat osobně a dosáhnout propuštění Grinerové. "Dostal jsem povolení jet do Ruska a pomoct té holce," prohlásil Rodman. Neupřesnil přitom, kdo mu povolení k návštěvě Ruska udělil.

Rodman se označuje za "basketbalového ambasadora". V roce 2014 ho prezident Vladimir Putin pozval do Ruska a Rodman o šéfovi Kremlu prohlásil, že je "cool". Rodman také opakovaně navštívil Severní Koreu a spřátelil se s jejím vůdcem Kimem, který je velkým fanouškem NBA. O Američanovi Kennethu Baeovi, který byl v KLDR vězněn, Rodman řekl, že si svůj trest zaslouží. Bae nicméně později uvedl, že Rodman sehrál roli v jeho propuštění.

Dennis Rodman patřil svého času k nejlepším pivotmanům NBA a pětkrát získal v této soutěži titul šampiona. Pozornost ale poutal i četnými milostnými avantýrami, alkoholovými eskapádami a konflikty s policií.

Grinerová je dvojnásobnou olympijskou vítězkou, ve Spojených státech patří mezi hvězdy WNBA a s ruským Jekatěrinburgem vyhrála čtyřikrát Evropskou ligu.