Česko – Portugalsko. Soupeřovi se rozpadla obrana a kouč hlásí: Ronaldo je stále top

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Česko – Portugalsko. Soupeřovi se rozpadla obrana a kouč hlásí: Ronaldo je stále top

Česko – Portugalsko. Soupeřovi se rozpadla obrana a kouč hlásí: Ronaldo je stále top
Česko – Portugalsko. Soupeřovi se rozpadla obrana a kouč hlásí: Ronaldo je stále topProfimedia
Z obrany portugalských fotbalistů, která před třemi a půl měsíci v Lisabonu vynulovala českou ofenzivu, nezbyl pro pražskou odvetu Ligy národů kámen na kameni. Kouč Fernando Santos nasadí dozadu až na jedinou výjimku novou čtveřici, mezi tři tyče se pak místo mladého Dioga Costy (23) vrátí ostřílený Rui Patrício (34) z AS Řím.

Trenér si postupně ze svých plánů musel škrtnout Joaa Cancela, Pepeho a Raphaëla Guerreira. Pravý krajní bek Cancelo, autor jedné ze dvou branek do sítě Jindřicha Staňka v prvním utkání, dostal v následujícím duelu proti Švýcarsku druhou žlutou kartu a je v trestu.

Zbylí dva se z nominace omluvili pro zranění. Jako jediný tak vydržel urostlý Danilo Pereira z PSG, jenž zatím v sestavě Pařížanů v této sezoně zdatně nahrazuje zraněného Presnela Kimpembeho. I tak Santos může poskládat hvězdnou obranu. Ne tak silovou a zkušenou, zato pohyblivější, rychlejší, mladší…

Na uvolněná místa na krajích naskočí podle portugalských médií Nuno Mendes a Diogo Dalot z Manchesteru United. Uvolněné místo po veteránovi Pepem na postu stopera pak převezme Rúben Dias z Manchesteru City.

Portugalci budou hrát o vítězství ve skupině a postup do finálové fáze Ligy národů. Prohra v kombinaci s domácím úspěchem Španělů se Švýcary by jejich naděje ukončila. Hlavním cílem je ale blížící se mistrovství světa v Kataru, kam se tým musel probít přes Severní Makedonii. V březnové baráži ji dvěma trefami pokořil Bruno Fernandes, přičemž na jednu z branek mu přihrál Cristiano Ronaldo.

Portugalci třikrát po sobě venku neuspěli

Ten mezitím přišel o stálé místo v základní sestavě Manchesteru United a kouč Santos musel odrážet poznámky novinářů, kteří se pozastavovali nad přínosem 37letého veterána bez pořádné herní praxe pro národní výběr.

"O Cristiana nemám obavy. Sleduju ho, stejně jako všechny ostatní hráče v nominaci. Jsem s nimi v kontaktu, ať hrají, nebo ne," uvedl na adresu kapitána týmu. "Nikdo by neměl zpochybňovat fakt, že Cristiano Ronaldo má pořád pro reprezentaci klíčový význam," dodal.

V útoku má Santos bohatý výběr. Liverpoolský Diogo Jota se zotavil ze zranění a měl by naskočit do zápasu od začátku, fit už je i Joao Felix z Atlétika Madrid, jenž měl zkraje týdne ještě individuální tréninkový program. O větší vytížení se hlásí forvard AC Milán Rafael Leao, který se dostal do výborné formy a v pěti z posledních šesti utkání si připsal buď zásah nebo gólovou přihrávku.

Portugalci přijeli do Prahy se sérií tří zápasů venku bez výhry. Naposledy odjeli s prázdnou ze Švýcarska, předtím remizovali ve Španělsku a v Irsku. V oněch duelech navíc vstřelili jediný gól. To by se vzhledem k útočné síle, kterou se jim podařilo seskupit, mělo v sobotu večer v Edenu změnit.