Česko – Švýcarsko. Poslední tři velké bitvy: Loučení legendy i bronzový obrat

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Česko – Švýcarsko. Poslední tři velké bitvy: Loučení legendy i bronzový obrat
Česko – Švýcarsko. Poslední tři velké bitvy: Loučení legendy i bronzový obrat
Česko – Švýcarsko. Poslední tři velké bitvy: Loučení legendy i bronzový obrat
Martin Flousek / Český florbal
Šestkrát v řadě se čeští florbalisté střetli v semifinále mistrovství světa s Finy. Letos poprvé od roku 2008 vyzvou jiného soupeře. A z elitní čtveřice si nemohli přát příznivější tým: Švýcary nejen přemohli loni na odloženém šampionátu v boji o bronz, ale také se přes ně dostali do svého dosud jediného finále v historii. V roce 2004 se hrálo taktéž v Curychu... Jaké byly minulé tři medailové duely s výběrem helvétského kříže?

11. prosince 2016, Česko – Švýcarsko 5:8

Střídání českých gólmanů: 11:59.

Obhájci bronzových medailí se v zápase o třetí místo znovu utkali se Švýcary. Tentokrát neuspěli. Tým nastupoval hodně zklamaný, den předtím měl na dosah prodloužení semifinále s Finy, jenže sedm vteřin před koncem inkasoval rozdílovou trefu, na kterou už nebyl čas odpovědět. Gólman Lukáš Souček pustil laciný gól, v brance jej proti Švýcarům nahradil Tomáš Kafka – a nebyl to povedený tah.

Legenda českého florbalu neměla štěstí, ze čtyř střel jí prošly za záda hned tři a po 12 minutách střídala. Byl to Kafkův 50. a poslední duel na MS v kariéře. V první třetině jasně lepší Češi tak před úvodní přestávkou prohrávali 2:3. A i když v půlce zápasu díky kapitánovi Jendrišákovi vyrovnali, víc už nesvedli. Švýcaři pojistili cenný kov dvěma trefami v závěru.

Statistiky zápasu

9. prosince 2018, Česko – Švýcarsko 2:4

Diváci: 16.112.

Kyselá třešnička na dortu. Češi si během domácího šampionátu v Praze užívali fantastickou podporu diváků, jenže vytouženou medailí to neskončilo. Vedení svazu s výhledem na úspěch na turnaji přivedlo kouče úřadujících mistrů světa, Fin Petri Kettunen ovšem svou misi nezvládl. Od svých krajanů schytal v semifinále debakl 2:7 a tým nakonec i na třetím mistrovství světa na domácí půdě v historii zůstal s prázdnou.

Češi sice Švýcary výrazně přestříleli (28:15), jenže přesněji pálil soupeř. Národnímu týmu se znovu v polovině střetnutí povedlo dotáhnout náskok rivala, další góly už nepřidal, naopak sám inkasoval. Pár týdnů nato oznámil dlouholetý kapitán Matěj Jendrišák (kterého podpořila řada dalších), že už pod Kettunenem reprezentovat nebude.

Statistiky zápasu

11. prosince 2021, Česko – Švýcarsko 4:3p

Čas v zápase, po nějž Češi vedli: 4:13 minuty.

Na třetí pokus to vyšlo. Reprezentace odehrála úplně jiný turnaj než dva roky předtím. Obměněný celek plný juniorských mistrů světa dokonce sahal po utkání o zlato, v polovině semifinále vedl nad Finy 2:0. Pouhých 49 vteřin před koncem ovšem soupeř dokonal obrat. V boji o bronz se naopak povedl podobný kousek Čechům na úkor protivníka. Ještě ve 46. minutě prohrávali 1:3, nicméně velký večer odehrála první pětka.

Její členové měli prsty ve všech gólech národního týmu a zvlášť se dařilo Marku Benešovi (1+2). Jen 92 vteřin před koncem vyrovnal na 3:3 a v prodloužení pak přihrál zpoza branky na vítěznou trefu Filipu Langerovi. Ne náhodou byl Beneš zvolen (společně s gólmanem Lukášem Bauerem) do All stars turnaje. Český florbal se po sedmi letech radoval z medaile.

Statistiky zápasu