Český týden v NHL: Mrázek a 4 góly z 5 střel, Kubalík úsporně bodoval, Krejčího čeká milník

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Český týden v NHL: Mrázek a 4 góly z 5 střel, Kubalík úsporně bodoval, Krejčího čeká milník

Petr Mrázek přidal v týdnu jednu výhru a jednu prohru.
Petr Mrázek přidal v týdnu jednu výhru a jednu prohru.Profimedia
Další kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a znovu v něm byli výrazně vidět i čeští hokejisté. Tentokrát jich v akci bylo celkem 21. A my se na jejich počínání v dalším dílu naší pravidelné rubriky podíváme.

Tři nejzajímavější počiny

Pavel Francouz (Colorado)

Avalanche stále bojují s marodkou a poslednímu šampionovi NHL nadále chybí například kapitán Gabriel Landeskog, řízný bek Josh Manson či průbojný Valerij Ničuškin. Ani Francouzovi se nevyhýbají zdravotní potíže. Ve čtvrtek proti Chicagu chytal po měsíci, chytil 27 střel ze 30, ale Colorado prohrálo 2:3. V sobotu to bylo lepší, Francouz zastavil všech 29 střel Ottawy a připsal si první nulu sezony a čtvrtou v kariéře. Zároveň byl vyhlášen první hvězdou utkání.

Dominik Kubalík (Detroit)

Moc nehrál, průměrný čas na ledě 11 minut a 12 vteřin ho řadí pouze nad Martina Kauta a Tomáše Noska. Ani moc nestřílel, jen dva pokusy znamenají, že horší byli akorát Kaut, Pavel Zacha a David Kämpf. Jenže i přesto se s gólem a dvěma nahrávkami stal nejproduktivnějším Čechem týdne. Branku dal v úterý proti Winnipegu a bodoval třikrát v řadě. I když notně zpomalil a Red Wings se nedaří, má na kontě 31 bodů ve 41 zápasech. Bodoval třikrát v řadě.

Petr Mrázek (Chicago)

Nejhorší tým NHL překvapil ve čtvrtek Colorado a Mrázek zářil. Pod výhru 3:2 se podepsal 31 zákroky a jednou asistencí, vyhrál poprvé od 3. prosince a byl zvolen třetí hvězdou utkání.

Jenže v sobotu už to bylo o hodně horší. Seattle, jedno z největších překvapení ročníku 2022/23, nasázel Mrázkovi během 12 minut čtyři góly z pěti střel a gólman odcházel na střídačku s dvacetiprocentní úspěšností zákroků. Větší radost měl určitě z tréninku s Petrem Čechem, který stihl na začátku týdne.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Další bezbodový týden. Průměrně hrál lehce přes třináct a půl minuty, ve třech zápasech přidal dva záporné body a čtyři trestné minuty. To bylo nejvíce ze všech Čechů.

Tomáš Hertl (San Jose)

Jeden ze čtyř Čechů, jenž v týdnu vstřelil branku. K té přidal ještě nahrávku a s bilancí 1+1 ve třech utkáních je třetím nejproduktivnějším Čechem týdne. Celkem čtyřikrát vystřelil na branku.

Filip Chytil (NY Rangers)

Před týdnem se mu výrazně krátil čas na ledě, teď narostl o více než 4 minuty na průměrných 16 minut a 25 vteřin. Chytil během tří duelů zvládl gól a nahrávku a bilance +3 stejně jako 11 střel na branku jsou nejlepším českým výkonem týdne. Aktuálně má 23 bodů, tím vyrovnal své kariérní sezonní maximum.

David Kämpf (Toronto)

Žádný bod ve třech utkáních a dokonce ani jedna střela na branku. Jako jediný z Čechů v týdnu. K tomu jeden záporný bod. Z branky se radoval naposledy 8. prosince. Netrestaný zákrok Nina Niederreitera z Nashvillu vzbudil vášnivé debaty.

Martin Kaut (Colorado)

Nebodoval ve třech zápasech, přidal jednu střelu a záporný bod a průměrně hrál 8 minut a 2 vteřiny. Nejslabší český výkon týdne. Z bodu se naposledy radoval 26 listopadu. V neděli ho klub poslal na farmu.

David Krejčí (Boston)

Proti Seattlu a Torontu hrál sice téměř 18 minut, ale nebodoval. Branky soupeře ohrozil třikrát. Dnešní utkání proti Philadelphii bude jeho tisící v NHL.

Martin Nečas (Carolina)

Ve čtyřech utkáních zvládl jedinou asistenci, ale ta stála za to. Ve vlastním oslabení přechytračil zkušeného Ondřeje Paláta a připravil gól pro Jesperiho Kotkaniemiho. Víc bodů nenasbíral, vystřelil sedmkrát a ke dvěma trestným minutám přidal i záporný bod.

Tomáš Nosek (Boston)

Proti Torontu založil akci, po které skóroval A.J. Greer. Zároveň v utkání odehrál jen 8 minut a 18 vteřin, to je jeho nejslabší výkon sezony. Ve dvou utkáních celkem třikrát vypálil.

Ondřej Palát (New Jersey)

S klidem a přehledem udržel kotouč na holi, nahrál Nikitovi Ochoťukovi, a ten vstřelil vítězný gól proti Los Angeles (5:2). Šlo o jeho první bod od návratu po zranění, a také první od 20. října. Během tří utkání hrál průměrně 13 minut a 23 vteřin.

David Pastrňák (Boston)

Výjimečně bodově neřádil. Proti Seattlu (0:3) stejně jako žádný z jeho spoluhráčů nebodoval, proti Torontu překvapil Matta Murrayho v bráně a doručil 33 gól sezony. Průměrný odehraný čas 21:27 z něj udělal nejvytíženějšího Čecha.

Pavel Zacha (Boston)

Nebodoval ve dvou utkáních, jen jednou vystřelil a přidal záporný bod. Jeho highlightem je tak podpis nové čtyřleté smlouvy.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Za tři zápasy zvládl čtyřikrát vystřelit a průměrně hrál 16 a půl minuty. Začíná se spekulovat o tom, že Gudas, kterému po sezoně končí tříletá smlouva, by mohl klub během příštích měsíců opustit.

Filip Hronek (Detroit)

Výjimečně nemá nejvyšší ice-time, ve třech utkáních hrál 19 minut a 11 vteřin. Ani nebyl výrazně střelecky aktivní, pálil jen třikrát. V prohraném zápase s Columbusem (3:4) přihrál na gól Lucasi Raymondovi. Sám skóroval naposledy před měsícem.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Pens se trápí, prohráli 8 mačů z 10 a na vlně neúspěchu jede i jinak spolehlivý český obránce. Hrál sice průměrně přes 20 minut a ve třech utkáních jednou nahrával, zároveň ale zakončil týden s bilancí -3, což je nejhorší český výkon.

BRANKÁŘI

David Rittich (Winnipeg)

Stejně jako před týdnem odehrál jediný zápas, ale znovu slavil vítězství. V pátek proti Pittsburghu zastavil 22 střel a Jets vyhráli 4:1.

Vítek Vaněček (New Jersey)

I díky němu jsou Devils třetím nejlepším týmem soutěže. V úterý zastavil silnou Carolinu (5:3), v pátek zase slaboučký Anaheim (6:2). Celkem chytil 56 střel a měl procentuální úspěšnost 91,8%. V sezoně je s průměrem 2,35 gólu na zápas sedmý nejlepší v NHL.

Karel Vejmelka (Arizona)

Prohrál se San Jose, Ottawou a Winnipegem a ze 103 střel dostal deset gólů. Coyotes padli devětkrát v řadě a sedmkrát z toho stál v kleci český gólman. Po jednom z jeho zákroků se dokonce na ledě strhla slušná mela. S dalšími prohrami Arizony jeho hodnota roste, pokud přijde správná nabídka, klub je údajně ochotný ho vyměnit.

Daniel Vladař (Calgary)

V obou případech v brance slavil vítězství. Proti St.Louis (4:1) ho překonal jen Jake Neighbours a díky 25 zákrokům z něj byla druhá hvězda utkání. Proti Dallasu (6:5) vedli Flames už 6:1, ale nakonec to bylo těsné a český brankář si cifry trochu zhoršil. Průměr branek na zápas stanovil na cifru 2,5.