Čech si vyzkoušel trénink s hokejisty Chicaga, Mrázek na něho kopal penalty

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Čech si vyzkoušel trénink s hokejisty Chicaga, Mrázek na něho kopal penalty
Čech si vyzkoušel trénink s hokejisty Chicaga, Mrázek na něho kopal penalty
Čech si vyzkoušel trénink s hokejisty Chicaga, Mrázek na něho kopal penaltyInstagram @petrcech
Bývalý fotbalový brankář Petr Čech (40) si v úterý zatrénoval s hokejisty Chicaga, jejichž dres obléká v NHL Petr Mrázek (30). Čech, jenž se zapsal mezi legendy Chelsea a v anglické Premier League hájil také barvy Arsenalu, si podle vlastního vyjádření splnil dětský sen. Den předtím se oba dlouholetí kamarádi setkali naopak při fotbalovém penaltovém souboji.

Petr Čech vyjel na led tréninkové haly Blackhawks s maskou vyvedenou ve stylu a barvách britské vlajky. Na zahřátí čelil střelám z hole kouče brankářů Jimmyho Waitea, následně na něho pálili z větší vzdálenosti obránci a později čelil i útočníkům. Ačkoliv pro něho nebylo snadné obstát v soubojích jeden na jednoho proti hráčům nejlepší hokejové ligy světa, některé z nich vychytal - například Andrease Athanasioua nebo Tylera Johnsona, jenž vyhrál v letech 2020 a 2021 s Tampou Bay Stanleyův pohár.

Jak později Čech připustil, cítil se postupně lépe, jakmile se zahřál několika zákroky a byl více v pohybu. "Čelíte těm nejlepším hráčům světa, takže lze očekávat, že budou mít dobrou střelu, budou chytří a zároveň to mít plně pod kontrolou. Pořád se tak snažíte dělat to samé: pokoušíte se ucpat všechny mezery a snažíte se je přečíst, což je opravdu těžké," přiznal Čech pro deník Chicago Sun-Times.

"Celkově jsem si to ale ohromně užil. Byla to zkušenost k nezaplacení. Splnil jsem si dětský sen," dodala dlouholetá opora fotbalové reprezentace.

Čech hájí barvy Chelmsfordu

Ten si ale Čech plní už pár let také v nižších hokejových soutěžích na britských ostrovech. Už v sezoně 2019/20 chytal za tým Guildford Phoenix, občas si zatrénoval i s prvoligovým mužstvem Guildford Flames, v minulém ročníku pak dokonce pomohl mužstvu k celkovému triumfu. Navíc s vynikajícími statistikami. V základní části nastoupil Čech do 12 utkání a vychytal 11 výher, v průměru inkasoval jen 1,73 branky na utkání při úspěšnosti zákroků 93 procent a čtyřikrát udržel čisté konto. V play off proměnil oba starty ve vítězství, průměr měl 1,14 a úspěšnost 95,5.

Na tuto sezonu se ale ze čtvrté nejvyšší britské soutěže posunul o úroveň výše, poté co začátkem listopadu podepsal roční kontrakt s klubem Chelmsford Chieftains. A i tam si zatím vede znamenitě. Zasáhl dosud do pěti utkání, z toho třikrát vychytal mužstvu výhru, má průměr 3,53 obdrženého gólu na utkání, ale úspěšnost zákroků přesahující 90 procent (90,7).

"Jsem už trochu starší, takže nehraju ty back-to-back zápasy," přiznal Čech s úsměvem, že porce dvou utkání ve dvou dnech už pro něho není. "Ale jinak jsem naprosto šťastný. Dokud se cítím fit, mám dobrý pocit, že mohu pomoci týmu, baví mě to a moje tělo si to užívá, pak chci pokračovat s chytáním i nadále," dodal.

Při chytání čerpá do jisté míry z fotbalu, a to zejména ohledně zmenšování střeleckého úhlu soupeřům. Jenže pohyb na ledě je přece jen něco úplně jiného oproti fotbalovému trávníku. "Velkou výzvou je bruslení, protože tu techniku potřebujete umět. A když jste pak na ledě, všechny ty přesuny a postoje... To je něco, na čem zkrátka musíte pracovat. Jiná cesta není. Podobné jako ve fotbalu je to tím, že potřebujete být včas na správném místě, když na vás jde nějaká střela. Také ten tlak na brankáře je stejný, ale jinak je to samozřejmě úplně jiná hra," uvedl Čech.

Mrázek si vyzkoušel penalty

Mrázek, jenž v NHL prošel také Detroitem, Philadelphií, Carolinou a Torontem a v základní části ligy nastoupil už do 309 utkání, mu pomáhá s tréninkem. Oběma jen lehce komplikuje situaci fakt, že Mrázek chytá levou rukou, zatímco Čech pravačkou.

V neděli si mohl Čech vychutnat výhru Chicaga 4:3 v prodloužení nad Calgary a těšil se i na další utkání, v němž Chicago přivítá ve čtvrtek obhájce Stanley Cupu Colorado. V pondělí se ale vrátil ke sportu, který ho proslavil především. Mrázek, jenž je velkým fanouškem Chelsea, si na něho v tréninkových prostorách fotbalového týmu Chicago Fire zakopal před zraky několika spoluhráčů penalty. A nevedl si špatně. Tedy při jejich exekuci, kdy proměnil dvě z pěti. Sám nechytil ani jednu.

"Nebyl jsem zase až tak špatný," hlásil s úsměvem Mrázek. "Taky jsem trefil břevno," podotkl. "Je to ale celé o tom, si myslím, že Petr přečte téměř každý pokus od kohokoliv, kdo na něho kope. A když to přečte, je pak velké štěstí, když se vám povede dostat míč do branky," dodal Mrázek.

S Čechem se potkal poprvé zhruba před deseti lety, kdy byla jeho kariéra v NHL na začátku. Od té doby jsou ve spojení a Mrázek každoročně v srpnu zamíří za Čechem do Londýna. "Znát někoho takového, to je neskutečné. I když Petr nechytal, vždy se o nás skvěle postaral. A my jsme mohli na zápasy Arsenalu a Chelsea nebo vyjet s Chelsea někam poblíž Londýna," vyprávěl Mrázek.

O tom, že by Čech zavítal na oplátku za ním do zámoří, spolu hovořili několikrát, role hostitele se ale mohl zhostit teprve nyní. I proto, že sezony Premier League a NHL se z velké části prolínají. "Je úžasné, že jsme si tak blízcí a máme pak možnost uskutečnit takovéhle věci," pochvaloval si Mrázek.