Český týden v NHL: Nečas králem prodloužení, Palátův první gól od října, vládnoucí Vladař

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Český týden v NHL: Nečas králem prodloužení, Palátův první gól od října, vládnoucí Vladař
Český týden v NHL: Nečas králem prodloužení, Palátův první gól od října, vládnoucí Vladař
Český týden v NHL: Nečas králem prodloužení, Palátův první gól od října, vládnoucí VladařProfimedia
Další kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a znovu v něm byli výrazně vidět i čeští hokejisté. Tentokrát jich v akci bylo celkem 18 a kromě bodující bostonské kliky zářil hlavně útočník Martin Nečas (24) z Caroliny.

Tři nejzajímavější počiny

Filip Chytil (NY Rangers)

Zlínský odchovanec newyorským fanouškům konečně ukazuje, proč si ho klub v roce 2017 na draftu vybral už v 1. kole. V polovině sezony už překonal své gólové i bodové maximum a například v gólech (16) jsou před ním v kabině jen Mika Zibanejad (22) a Chris Kreider (20). Tentokrát přidal ve třech zápasech čtyři branky, což je nejlepší český počin, a k tomu jednu připravil. Nejlepší je i bilance +4. Na klec soupeře vyslal deset střeleckých pokusů, průměrně hrál skoro 16 minut.

Martin Nečas (Carolina)

Tři góly ve třech zápasech a k tomu jedna asistence a jedenáct střeleckých pokusů. Pozadí parádních čísel je ale ještě zajímavější. Nečas nejprve ve středu proti Dallasu v čase 61:34 rozhodl o výhře 3:2 v prodloužení, ale nezastavil se ani v následujícím utkání.

V pátek na ledě San Jose vyrovnal stav zápasu, když do konce utkání chybělo 12 sekund a o výhře 5:4 rozhodl v čase 60:55. Stal se pátým hráčem historie NHL, který vyrovnal v poslední minutě a rozhodl v prodloužení. A prvním v historii Caroliny/Hartfordu, jenž skóroval v nastaveném čase ve dvou utkáních za sebou.

Čtyřmi body překonal své kariérní maximum ze sezony 2020/21, tehdy nasbíral 41 bodů.

Daniel Vladař (Calgary)

Díky pondělní výhře 4:3 v prodloužení nad Columbusem a pátečnímu vítězství 5:2 nad Seattlem vyrovnal klubový rekord. Flames totiž dovedl minimálně k bodu ve třinácti zápasech za sebou (10-0-3), čímž dotáhl Briana Elliotta a Mikea Vernona. Jeho série navíc nemusí být konečná.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Má za sebou tři bezbodová utkání se dvěma trestnými minutami a bilancí -2. Na branku vystřelil čtyřikrát. Začíná se spekulovat o tom, jestli Stars nebudou chtít defenzivního univerzála, který neprožívá nejlepší ročník, během přestupové uzávěrky vyměnit. Smlouvu má ještě na další dva ročníky.

Tomáš Hertl (San Jose)

Ačkoliv Sharks ve třech zápasech dali 12 gólů, Hertl ze čtyř střel nevstřelil žádný a jen jeden připravil. Skóroval naposledy 11. ledna, branku má v tomto měsíci jedinou. Hrál dostatečně, 19 minut a 43 vteřin je třetí nejlepší český výkon týdne.

David Kämpf (Toronto)

Celých 12 zápasů nebodoval než si v neděli připsal asistenci během výhry 5:1 nad Washingtonem. Šlo o jeho 100. bod v NHL (32+68). Průměrně hrál během čtyř utkání 15 a půl minuty a osmkrát vystřelil. Bilance -3 je nejhorší ze všech Čechů v týdnu.

David Krejčí (Boston)

Díky brance a třem nahrávkám si udržel bilanci bodu na zápas, ani on ale nepomohl svému týmu k více výhrám. Šestkrát vystřelil na branku, průměrně hrál 17 a půl minuty.

Dominik Kubalík (Detroit)

Střelec s obávanou dělovkou zůstal na suchu, během tří utkání vypálil překvapivě jen jednou a tabulku kanadského bodování si obohatil o jedinou asistenci. Přidal dvě trestné minuty a průměrný odehraný čas 11 minut a 46 vteřin byl nejslabší ze všech Čechů. O této sezoně se rozpovídal pro Livesport Zprávy.

Ondřej Palát (New Jersey)

V úterý se prosmýkl kolem obránců Vegas a za pomoci teče poprvé od 20. října dostal kotouč do sítě a pomohl k vítězství 3:2 v prodloužení. O dva dny později jeho nahrávka neodvrátila prohru 4:6 s Nashvillem. Ve třech zápasech hrál průměrně přes 16 minut a osmkrát vystřelil.

David Pastrňák (Boston)

Občas musí dostat šanci také ostatní, Pastrňák není zařazen mezi nejlepší jen díky výtečným výkonům dalších českých hráčů. Bodově byl nejlepší (2+4), ale Bruins zažívají krizi, jakou z této sezony nepamatují. Nedělní prohra 1:4 s Carolinou byla třetí v řadě a nepříjemná série ještě může pokračovat. Kanonýr se snažil, ve čtyřech utkáních přidal 24 střel na branku a v této kolonce je s 243 pokusy nejlepší v NHL.

Pavel Zacha (Boston)

Ve čtvrtek proti Tampě byl na konci krásné české akce, u které mu asistovali Krejčí s Pastrňákem. Ve čtyřech bitvách k tomu přidal ještě dvě nahrávky. Jeho průměrný čas na ledě se zvedá, tentokrát hrál 16 minut a 23 vteřin. Také Zacha se v týdnu rozpovídal pro Livesport Zprávy.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Panthers pokračují v rozpačitých výkonech, na poslední postupovou pozici jim schází tři body. Gudas v uplynulých čtyřech zápasech klubu přispěl jednou nahrávkou a pětkrát ohrozil branku soupeře. Průměrně hrál 15 minut a 57 vteřin.

Filip Hronek (Detroit)

Během tří utkání, ze kterých Red Wings dvě vyhráli v prodloužení, zvládl asistovat u jednoho gólu. Devětkrát vypálil na branku a přidal kladný bod. V kolonce průměrného času na ledě byl narozdíl od svého parťáka Dominika Kubalíka úplně na opačné straně tabulky, hrál 22 minut a 40 vteřin.

BRANKÁŘI

Pavel Francouz (Colorado)

Když ve čtvrtek do Colorada, které vyhrálo šestkrát v řadě, přijel slaboučký Anaheim, čekala se výhra domácích. Překvapivě ale zvítězili hosté 5:3, u vítězné trefy Masona McTavishe navíc český brankář neměl úplně čisté svědomí. V utkání zastavil celkem 27 střel.

Petr Mrázek (Chicago)

Schytával to ze všech stran. V úterý sice pochytal 43 střel Vancouveru, přesto z toho byla prohra 2:5 a jistě také bolestivý šrám po nešetrném zákroku spoluhráče Maxe Domiho. V sobotu zastavil 36 střel Edmontonu, ale tentokrát z toho byla dokonce prohra 3:7. S průměrem 4,05 gólu na zápas je druhým nejhorším brankářem celé NHL.

David Rittich (Winnipeg)

Moc toho minulý týden neodpracoval, Jets hráli třikrát, nezvítězili ani jednou a dvojka kanadského mužstva se dostala do hry jen v sobotu. Proti Philadelphii odchytal Rittich posledních 13 minut, čelil třem střelám, porážce 0:4 bohužel nezabránil.

Vítek Vaněček (New Jersey)

Když Devils v repríze finále Stanley Cupu z roku 2000 porazili v pátek Dallas 3:2 v prodloužení, oslavil brankář i díky 33 zákrokům devátou výhru v řadě. Víc jich v klubu zvládl jen Martin Brodeur. Také v úterý vyhrál Vaněček 3:2 v prodloužení, proti Vegas zastavil 28 střel.

Karel Vejmelka (Arizona)

Víc tentokrát chytal jeho parťák Connor Ingram, který byl u obou prohraných bitev s Anaheimem. Naopak Vejmelka zazářil, ve čtvrtek proti St. Louis zastavil 33 střel St. Louis a po výhře 5:0 oslavil třetí čisté konto sezony a čtvrté kariéry.