Český týden v NHL: Patera přepisoval dějiny Vegas, Hertlův gólový milník

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Český týden v NHL: Patera přepisoval dějiny Vegas, Hertlův gólový milník

Jiří Patera má za sebou vítěznou premiéru.
Jiří Patera má za sebou vítěznou premiéru.Profimedia
Další kompletní týden v nejslavnější hokejové soutěži světa je za námi a znovu se můžeme zaměřit na výkony českých hokejistů. Tentokrát jich v akci bylo celkem 21, zaváleli čtyřbodoví Tomáš Hertl (29) a David Pastrňák (26) a vítězné premiéry se dočkal brankář Jiří Patera (24) z Vegas Golden Knights.

Tři nejzajímavější počiny

Tomáš Hertl (San Jose)

Šance Sharks na postup do play off už jsou jen v rovině teorie, ale opora klubu si chce zbytek sezony ještě užít. Sobotní zásah do sítě Minnesoty (2:5) sice k výhře nepomohl, ale šlo o jeho 200. gól v NHL a jediný mu chybí ke 20 v sezoně. Celkem ve čtyřech zápasech posbíral stejný počet bodů (3+1) a byl nejproduktivnějším Čechem týdne. Stejně na tom bylo i jeho 16 střeleckých pokusů. I tak týden zakončil s bilancí -2. Průměr 19 minut a 36 vteřin na ledě je druhý nejvyšší.

David Pastrňák (Boston)

Boston už má jistý postup do play off, takže jeho klíčový hráč se může víc soustředit třeba na překonávání svých bodových maxim. Tentokrát přidal další dvě branky a dvě nahrávky ze tří zápasů a je na bilanci 46+42. V kariéře má na kontě 286 branek a na 8. místě české historické střelecké tabulky přeskočil Radima Vrbatu. Je rozjetý na 111 bodů, dosud bylo jeho maximem 95 z ročníku 2019/20.

Jiří Patera (Vegas)

Odchovanec pražské Slavie debutoval v nedělním utkání proti St. Louis a 30 zákroky se zasloužil o výhru 5:3. Stal se 24. českým brankářem, který kdy do NHL naskočil a devátým, který dokázal svůj debut vyhrát. Navíc je vůbec prvním gólmanem, kterého kdy Golden Knights draftovali a následně postavili do zápasu. Klub je v lize od roku 2017.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Díky dvěma zásahům do sítě Buffala, které Stars zdemolovali 10:4, dosáhl popáté v kariéře minimálně na deset gólů v sezoně. Ve třech utkáních hrál průměrně 13 minut a 14 sekund a osmkrát ohrozil gólmana.

Filip Chytil (NY Rangers)

Pořád čeká od začátku února na gól a teď přestal bodovat úplně. Za tři zápasy přidal jen čtyři střely na branku a k tomu dva záporné body.

David Kämpf (Toronto)

Dva zápasy mu stačily na dvě střely, ale hlavně na dvě nahrávky. Aktuálně jich má 17, což je o dvě více, než bylo jeho kariérní maximum. Tři kladné body jsou dělený nejlepší český výkon týdne.

David Krejčí (Boston)

Nevyšel mu start do sobotního zápasu s Detroitem. Nejprve ztratil puk a Detroit vedl 1:0, následně seděl na trestné lavici když Red Wings v 5. minutě zvýšili na 2:0. Bruins přesto vyhráli 3:2 a došli k 50. výhře během 64 zápasů, to v historii NHL ještě nikdo nedokázal. Celkově ve třech zápasech jednou asistoval a hrál průměrně 18 a půl minuty. Díky 1021. utkání se zařadil na 10. místo historické české tabulky, ze které vystrčil Milana Hejduka.

Dominik Kubalík (Detroit)

Red Wings dali ve třech zápasech jedenáct branek, ale snajpr se podepsal pod jediný. Ale ten stál za to, v úterý v 56. minutě rozhodl o výhře 4:3 nad bývalým zaměstnavatelem z Chicaga a přidal třetí vítězný gól sezony. Průměrně naskakoval jen na 13 minut a 29 vteřin.

Martin Nečas (Carolina)

Ofenzivní hvězda Canes už zažila lepší týdny. Nahrával na jediný gól během čtvrteční výhry 1:0 nad Philadelphií, jinak ve třech dalších zápasech nebodoval a statistika -3 je nejhorší ze všech Čechů. Hrál přes 18 minut, jedenáctkrát vystřelil.

Tomáš Nosek (Boston)

Jediný bod ve třech zápasech získal díky nahrávce na vítězný gól na 3:2 v sobotu proti Detroitu. Pět bodů mu chybí ke 100 v NHL. Jen 10 minut a 24 vteřin byl nejnižší průměrný čas na ledě ze všech.

Ondřej Palát (New Jersey)

V úterý proti Torontu zažil nejlepší zápas v barvách Devils, pod porážku 3:4 se podepsal brankou a dvěma asistencemi a byl zvolen druhou hvězdou utkání. V dalších třech bitvách byl bezbodový, celkem šestkrát vypálil a na ledě trávil necelých 15 minut.

Jakub Vrána (St.Louis)

Pomalu se adaptuje na nové prostředí a ukazuje, co umí. Jeho první gól za Blues vystřelil ve čtvrtek výhru 4:2 nad San Jose, jeho druhý v neděli proti Vegas znamenal pro forvarda 100. zásah kariéry. Průměrně hrál lehce přes 15 minut a 14 střeleckých pokusů je třetí nejlepší výkon týdne.

Filip Zadina (Detroit)

Čas na ledě se mu krátí, ve třech zápasech hrál průměrně jen 12 minut a 47 vteřin, což je druhý nejslabší výkon. Nebodoval, jednou usedl na trestnou lavici a zapsal dva záporné body.

Pavel Zacha (Boston)

Nahrávkami se podepsal pod dva góly během nedělní prohry 3:5 s Detroitem, ale v dalších dvou zápasech byl bezbodový. Jediná střela na branku je nejhorší výkon týdne, ale bilance +3 mu stačí na dělené první místo společně s Kämpfem.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Ve třech zápasech nebodoval, hrál skoro 17 minut a pětkrát vystřelil. Florida pokaždé získala minimálně bod. Panthers dřou, 15 zápasů před koncem základní části ztrácí tři body na poslední postupovou pozici do play off.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Bodoval poprvé od návratu po zranění, asistenci předtím získal naposledy 13. ledna. Podepsal se tak pod první gól Mikaela Granlunda v barvách Pens. Byl to jeho jediný bod ve čtyřech utkáních, byl také dvakrát vyloučen a pětkrát vystřelil.

BRANKÁŘI

Lukáš Dostál (Anaheim)

Ducks využívají na maximum veterána Johna Gibsona, ale nadějný záskok se občas do klece taky podívá. Ve středu zastavil 31 střel Vancouveru a byl u porážky 2:3 v prodloužení.

Petr Mrázek (Chicago)

Byl třetí hvězdou během sobotního prohraného utkání s Tampou, vítězný gól dali Lightning až 60 vteřin před koncem zápasu. Slušně si vedl také o den dříve proti Floridě, kdy pomohl po prohře 3:4 v prodloužení aspoň k bodu. Během obou zápasů chytil 73 střel a měl velmi slušnou úspěšnost zákroků 92,4%.

David Rittich (Winnipeg)

V pondělí šel do práce proti slaboučkému San Jose, ale neodvrátil prohru 2:3 v prodloužení. Chytil 21 střel, na výhru čeká od 14. února.

Vítek Vaněček (New Jersey)

Průměr gólů 2,04 na zápas a procentuální úspěšnost zákroků 93%. To zvládl za dvě utkání, ve kterých slavil výhru a prohru, chytil 53 střel a v neděli v bitvě o čelo Metropolitní divize zapsal proti Carolině díky výhře 3:0 třetí čisté konto sezony. Taky byl vyhlášen třetí hvězdou utkání.

Karel Vejmelka (Arizona)

Jako jediný český gólman dosáhl na dvě výhry. Od St.Louis a Minnesoty dostal šest branek ze 76 pokusů a měl solidní průměr 92,1%. Čtyři zápasy mu chybí ke 100 v NHL.