Češky v Dauhá zvládly vstup do kvalifikace, uspěly Plíšková, Bouzková i Martincová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Češky v Dauhá zvládly vstup do kvalifikace, uspěly Plíšková, Bouzková i Martincová
Plíšková začíná v kvalifikaci druhý z posledních čtyř turnajů.
Plíšková začíná v kvalifikaci druhý z posledních čtyř turnajů.Profimedia
České tenistky dnes byly na úvod tříkolové kvalifikace turnaje WTA 500 v Dauhá stoprocentní. Bývalá šampionka Karolína Plíšková (30) otočila duel s Rumunkou Anou Bogdanovou (30), Marie Bouzková (24) a Tereza Martincová (28) přerušily série porážek a zajistily si vzájemný souboj.

Plíšková – Bogdanová 2:1

Osm a půl roku nemusela Plíšková do kvalifikace, nyní v ní začíná druhý ze čtyř posledních turnajů. V lednu v Adelaide dvoukolovým sítem prošla a úspěšně začala i v sobotu v boji o start na podniku WTA 500 v Dauhá.

Bývalá světová jednička a aktuálně 20. hráčka světa si dva dny po nezdaru v Abú Zabí proti Jeleně Rybakinové poradila s Anou Bogdanovou. Po nepovedeném vstupu do utkání zvítězila 3:6, 6:2, 6:3 a vyhrála i třetí vzájemný duel.

V úvodu Češka prohrávala 1:5, přesto se málem vrátila do hry o první dějství. Po odvrácení tří setbolů měla tři brejkboly na 4:5, ale nevyužila je a poprvé s Rumunkou prohrála set. Vývoj však zlepšeným výkonem dokázala otočit a po hodině a tři čtvrtě mohla přijmout gratulaci od své soupeřky.

O postup do závěrečné fáze kvalifikace si šampionka z roku 2017 zahraje s 108. hráčkou světa Harriet Dartovou, s níž odehrála jediný duel před pěti lety ve Wimbledonu. Britka v sobotu přehrála 6:4, 6:1 Slovinku Dalilu Jakupovičovou a uťala šňůru čtyř porážek.

Bouzková – Siegemundová 2:0

Jednoznačnou výhrou vklouzla do premiéry v Kataru Bouzková. Po setech 6:1, 6:1 přehrála 23. deblistku světa Laurou Siegemundovou z Německa, kterou deklasovala i ve druhém vzájemném střetnutí. Přerušila tak sérii tří porážek a připsala si teprve třetí výhru v sezoně.

Martincová – Abduraimová 2:1

Ve druhém kole kvalifikace se 26. hráčka světa Bouzková utká s krajankou Terezou Martincovou. Ta si poradila 1:6, 6:3, 6:4 s Uzbečkou Niginou Abduraimovovou, přestože ve třetím setu prohrávala 1:4, a dočkala se první výhry po pěti týdnech a čtyřech porážkách po sobě.

Start v hlavní soutěži má z českých tenistek jistý zatím jen vítězka z let 2018 a 2021 Petra Kvitová, Barbora Krejčíková a díky protected rankingu Karolína Muchová. Sobotní los rozhodl, že Kvitová se v prvním kole utká s Číňankou Shuai Zhang, Krejčíková bude čelit Veronice Kuděrmetovové a Muchová Italce Martině Trevisanové.

Z TOP 10 se v Kataru představí světová jednička Polka Iga Šwiateková, Američanky Jessica Pegulaová a Cori Gauffová, Francouzka Caroline Garciaová, Řekyně Maria Sakkariová, Darja Kasatkinová a Švýcarka Belinda Bencicová.