Chorvatsko – Brazílie 2:1. Vatreni šokovali celý svět, Neymar a spol. balí kufry

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Chorvatsko – Brazílie 2:1. Vatreni šokovali celý svět, Neymar a spol. balí kufry

Chorvatsko – Brazílie 2:1. Vatreni šokovali celý svět, Neymar a spol. balí kufry
Chorvatsko – Brazílie 2:1. Vatreni šokovali celý svět, Neymar a spol. balí kufryOpta by Stats Perform / AFP
Chorvatsko si ve čtvrtfinále mistrovství světa překvapivě poradilo s Brazílií 2:1 po penaltách. Jihoameričany poslal do vedení až ve 106. minutě po parádní akci Neymar (30), kostkovaní však nesložili zbraně. Vydařený výkon v prodloužení je zásluhou Bruna Petkoviče (28) dovedl k pokutovým kopům, kde o jejich triumfu rozhodl Luka Modrič (37). Vatreni tak zvládli po Japonsku další penaltový rozstřel, zato zklamaní Kanárci skončili na pátém světovém šampionátu v řadě po souboji s týmem ze starého kontinentu. Naposledy je v roce 2018 ve stejné fázi turnaje vyřadila Belgie.

Temperamentní brazilští fanoušci si naplno užili osmifinálovou jízdu přes Jižní Koreu, na níž se gólem podílel také uzdravený Neymar. Několik hodin před dominantním triumfem Kanárků v Dauhá se v asi 20 kilometrů vzdálené Al Wakře odehrálo nervydrásající drama mezi Japonci a Chorvaty. To nakonec rozhodly až pokutové kopy a z postupu se radovali obhájci stříbra. Ti se na světových šampionátech pyšnili zajímavou bilancí – jakmile postoupili ze skupiny, skončili vždy mezi nejlepšími třemi celky.

Sestřih utkání Chorvatsko - Brazílie.
Livesport CZ

Evropané nezačali vůbec špatně a připsali si také první zajímavou příležitost. Ve 13. minutě se po rychlé akci dral v malém vápně k míči Ivan Perišič, který však kvůli tlaku jednoho z obránců nezakončil přesně. O chvíli později si na druhé straně vzal slovo Neymar, který ale svůj individuální průnik zakončil slabou střelou jen doprostřed branky. Zápas se od této chvíle odehrával především mezi oběma šestnáctkami, přičemž o něco jistěji na balonu překvapivě působili Chorvati. Krátce před koncem poločasu se znovu připomněl Neymar, ani jeho rána z přímého kopu však stavem utkání nepohla.

Statistiky utkání Chorvatsko - Brazílie 1:1 (4:2 na penalty).
Statistiky utkání Chorvatsko - Brazílie 1:1 (4:2 na penalty).Opta by Stats Perform

Po změně stran Kanárci vlétli na hřiště v úplně jiném tempu. To rychle vyústilo ve dvě nebezpečné situace. Nejprve si málem srazil míč do vlastní brány Joško Gvardiol a následně se sám před gólmanem zjevil Vinícius Júnior. V obou případech ovšem skvěle zasáhl Dominik Livakovič. Ten o chvíli později zneškodnil také třetí šanci Neymara, který neuspěl ranou z úhlu. Chorvatům se dařilo držet brazilské střelce na uzdě dost dlouho na to, aby si zajistili páté prodloužení z posledních šesti vyřazovacích zápasů na světových šampionátech.

I v nastavené době na hřišti vládli Jihoameričané, což v závěru první patnáctiminutovky konečně přetavil ve vedoucí branku Neymar. Útočník PSG si dvakrát skvěle vyměnil míč se spoluhráči, vtrhl do šestnáctky, obešel bezmocného Livakoviče a razantním zakončením pod břevno otevřel skóre. Evidentně vyšťavení Chorvaté však nesložili zbraně a ve 117. minutě ještě posbírali zbytky sil k poslední akci. Brazilci nechali na levé straně až příliš prostoru Mislavu Oršičovi, který potáhl míč po lajně, naservíroval jej doprostřed Petkovičovi, a ten ranou z první poslal svůj tým do dalšího penaltového rozstřelu. V něm byli nakonec úspěšnější fotbalisté Chorvatska, přičemž vítězný pokus si připsal Modrič.

Přehled zápasu Chorvatsko - Brazílie 2:1 po penaltách

Chorvati tak s nestárnoucími oporami předvedli svoji sílu a vyřadili ze hry jednoho z největších  favoritů na zisk trofeje. Semifinále je na programu 13. prosince a kostkovaní se v něm střetnou s lepším z dvojice Nizozemsko – Argentina.

Livesport hráč utkání: Dominik Livakovič (Chorvatsko)