Co se stalo v Kataru: Africká povstání, brazilská tma a Ronaldovy rukávy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Co se stalo v Kataru: Africká povstání, brazilská tma a Ronaldovy rukávy

Ronaldo odehrál první poločas proti Uruguayi v dresu s dlouhými rukávy.
Ronaldo odehrál první poločas proti Uruguayi v dresu s dlouhými rukávy.Profimedia
Gólové žně nabídly úvodní dva zápasy devátého hracího dne šampionátu a výrazně se o ně přičinili afričtí fotbalisté. Kamerun dal tři branky při remíze se Srbskem a na MS bodoval po osmi porážkách, Ghaně přinesl stejný počet gólů tři body ze střetu s Jižní Koreou. Další dvě utkání byla úspornější. Brazílie si výhrou 1:0 nad Švýcarskem sice zajistila postup, ale výkonem příliš neoslnila. Vítězství 2:0 znamenající rovněž účast mezi nejlepšími 16 týmy si připsalo Portugalsko proti Uruguayi.
Souhrn 28. listopadu v Kataru
Opta by Stats Perform, Livesport CZ

Kamerun má první bod od roku 2002

Bláznivý zápas vysokým skóre navázal na dosud jediný vzájemný duel obou týmů, v přípravném utkání v červnu 2010 zvítězili Srbové 4:3. Zároveň šlo o gólově nejbohatší dopolední utkání na katarském šampionátu – v šesti předchozích padlo dohromady jen osm branek. Kamerun předvedl obdivuhodné povstání, když dokázal dotáhnout stav 1:3.

Kouč afrického celku Rigobert Song před zápasem vyřadil z kádru brankářskou jedničku Andrého Onanu, s nímž se podle médií nepohodl, a proti Srbům tak chytal Devis Epassy. "André je pro nás důležitý hráč, ale tým je vždy na první místě. Chtěl vyškrtnout z nominace pro utkání, což jsme mu umožnili," řekl Song po zápase.

Momentum zápasu Kamerun – Srbsko
Momentum zápasu Kamerun – SrbskoOpta by Stats Perform

Právě Song byl spokojenější než jeho protějšek Dragan Stojkovič. Kamerun sice přišel o vedení 1:0, ale dokázal dotáhnout ztrátu 1:3 a na MS bodoval poprvé od roku 2002, kdy porazil Saúdskou Arábii 1:0. Remízou 3:3 odvrátil jak hrozbu vyřazení, tak vyrovnání negativního rekordu Mexika z let 1930 až 1958. Po úvodní prohře 0:1 se Švýcarskem má africký celek na kontě bod stejně jako Srbsko.

Sestřih zápasu Kamerun – Srbsko
Livesport CZ

Dva dvougóloví střelci

Do historicky prvního střetu Jižní Koreje a Ghany na mistrovství světa vstoupil lépe asijský celek, z převahy v úvodních 15 minutách ale gól nevytěžil. A tak udeřilo na druhé straně, dokonce dvakrát během 10 minut. Do ještě kratšího časového úseku, přesně do čtyř minut, ale ve druhé půli vměstnal dva góly Gue-Sung Cho.

Africký celek však dokázal znovu povstat, svou rovněž druhou trefou v zápase rozhodl o výhře záložník Ajaxu Mohammed Kudus. Ghana, která v prvním utkání padla 2:3 s Portugalskem, triumfovala na světovém šampionátu po pěti zápasech (poprvé od roku 2010) a vrátila se do hry o postup. Naopak Jižní Korea s ní prohrála ve čtyřech z posledních pěti vzájemných klání a na MS nevyhrála 10 z uplynulých 11 duelů.

Statistiky zápasu Jižní Korea – Ghana
Statistiky zápasu Jižní Korea – GhanaOpta by Stats Perform

"Byl to emotivní zápas, Korea hrála skvěle, tlačila. Mám radost, že naše zaujetí bylo odměněno," těšilo trenéra Ghany Otta Adda. To portugalský kouč soupeře Paulo Bento neskrýval frustraci: "Hráli jsme dostatečně dobře na to, abychom vyhráli. Není to spravedlivý výsledek. Nemám z něj radost, z výkonu ale ano," láteřil muž, který za spílání sudímu dostal po utkání červenou kartu. Přijde tak o závěrečný duel skupiny proti Portugalsku, v němž jeho tým musí pro udržení naděje na postup zvítězit.

Sestřih zápasu Jižní Korea – Ghana
Livesport CZ

Brazilci napravili remízu z MS 2018

Pětinásobní mistři světa vyhráli od roku 1970 v základní skupině 31 z dosavadních 40 zápasů. Naposledy neuspěli před čtyřmi lety právě proti Švýcarům, se kterými tehdy remizovali 1:1. Stejný soupeř jim dlouho vzdoroval i tentokrát, ale Kanárci díky parádnímu halfvoleji záložníka Manchesteru United Casemira přece jen brali tři body zajišťující postup do osmifinále.

Nastoupili bez zraněného Neymara, problémy s kotníkem vyřadily i pravého obránce Danila. Jejich místa zaujali Eder Militao v obraně a Fred ve středové řadě, i oni ale zapadli do nevýrazného projevu, který adept na titul předváděl zejména v prvním poločase. Z něj stála za zmínku snad jen střela Viníciuse Juniora a pak také fakt, že v závěru půle pohltila stadion 974 tma – na několik vteřin totiž zhasly reflektory.

Brazilci vedli většinu útoků po levé straně hřiště.
Brazilci vedli většinu útoků po levé straně hřiště.Opta by Stats Perform

Střelec vítězné branky popsal zápas jako nepříjemný. "Švýcaři nehrají nudně, jsou dost zkušení, aby věděli, jak na nás. Museli jsme být trpěliví. Máme teď jistý postup z těžké skupiny a můžeme hrát poslední utkání v pohodě," prohlásil Casemiro, který zaznamenal šestý gól v 67. mezistátním zápase.

Sestřih zápasu Brazílie – Švýcarsko
Livesport CZ

První půle v dlouhých, druhá v krátkých

Zatímco po úvodním triumfu Portugalska nad Ghanou 3:2 se mluvilo zejména o Ronaldovi a jeho gólu na pátém MS, tentokrát byl v hlavní roli jeho spoluhráč z národního týmu a donedávna i z Manchesteru United. Triumf 2:0 nad Uruguayí totiž dvěma góly řídil Bruno Fernandes, který v posledních 11 zápasech Portugalska nastřílel sedm branek a je nejlepším reprezentačním střelcem v roce 2022.

Jihoamerický tým inkasoval gól v základní skupině MS po 519 minutách. Poslední, komu se proti mistrům světa z let 1930 a 1950 podařilo až do pondělního střetnutí s Portugalskem prosadit, byl Wayne Rooney na MS v Brazílii v roce 2014.

Ve druhém poločase hrál Ronaldo s krátkými rukávy.
Ve druhém poločase hrál Ronaldo s krátkými rukávy.AFP

Ronaldo ale zaujal i tentokrát, byť nikoliv z herních důvodů. První poločas totiž absolvoval v dresu s dlouhými rukávy, zatímco druhý odehrál s krátkými. A právě v "odlehčené" verzi se málem stal autorem úvodního gólu, když hlavou jen o pár centimetrů nedosáhl na Fernandesův centr. "Máme dvě výhry, tak jsem si to představoval. A navíc jsme postoupili, takže mám radost dvojnásobnou. Teď chceme vyhrát skupinu," nechal se slyšet trenér vítězů Ferdnando Santos.

Sestřih zápasu Portugalsko – Uruguay
Livesport CZ

Hráč dne

Bruno Fernandes (Portugalsko)

Pondělí bylo v Kataru dnem dvougólových střelců. Dvakrát se v témže utkání trefili Jihokorejec Gue-Sung Cho a Ghaňan Mohammed Kudus, v posledním zápase je napodobil Fernandes. A protože jeho výkon byl dominantní a pro Portugalsko zcela zásadní, zvolili jsme Hráčem dne právě jeho. Záložník Manchesteru přitom při první trefě nestřílel, ale centrem hledal Ronalda. Druhou přidal z penalty a v samém závěru nastavení mohl zkompletovat hattrick, jeho rána ale skončila na tyči. Po dvou utkáních na katarském šampionátu je na bilanci 2+2, stejně bodů má jen Kylian Mbappé (3+1).

Statistiky Bruna Fernandese z utkání proti Uruguayi.
Statistiky Bruna Fernandese z utkání proti Uruguayi.Opta by Stats Perform / AFP