Portugalsko – Ghana 3:2. Ronaldo má rekord, favorit se v poslední minutě strachoval

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Portugalsko – Ghana 3:2. Ronaldo má rekord, favorit se v poslední minutě strachoval
Aktualizováno
Portugalsko – Ghana 3:2. Ronaldo má rekord, favorit se v poslední minutě strachoval
Portugalsko – Ghana 3:2. Ronaldo má rekord, favorit se v poslední minutě strachovalAFP
Portugalci se v úvodním utkání skupiny H mistrovství světa dlouho trápili, avšak díky zlepšenému výkonu ve druhé půli nakonec porazili Ghanu 3:2. K výhře celku z Pyrenejského poloostrova přispěl v 65. minutě Cristiano Ronaldo (37). Ten se v sestavě Fernanda Santose objevil po předčasném konci v Manchesteru United a stal se vůbec prvním hráčem historie, jenž skóroval na pěti různých světových šampionátech. Dramatický závěr utkání si osladil svou premiérovou reprezentační trefou Rafael Leao.

Síla portugalského výběru byla neoddiskutovatelná, otazníky však vzbuzovala atmosféra v mužstvu kvůli rozporuplnému rozhovoru Ronalda. Po ukončení jeho klubové smlouvy kolovaly na sociálních sítích zvěsti o napjatých vztazích v kabině Portugalců. Situace chtěla při své čtvrté účasti využít Ghana k nakročení ke třetímu postupu ze skupiny. Poprvé se jí to povedlo v roce 2006, kdy se stala katem České republiky. Do zápasu tehdy za Ghaňany nastoupil i jejich současný kouč, Otto Addo.

Sestřih zápasu Portugalsko – Ghana
Livesport CZ

Evropský favorit v úvodu utkání na trávníku dominoval a už v 10. minutě šel málem do vedení. Ronaldo obdržel přesný pas za obranu, avšak míč si nedokázal ideálně zpracovat a z bezprostřední blízkosti brankáře nepřekonal. Po několika nebezpečných zakončeních z úvodní čtvrthodiny se pomalu kombinující červenozelení k dalšímu ohrožení defenzivy Ghaňanů dostali až ve 31. minutě, kdy si na hraně vápna udělal prostor aktivní Ronaldo. Jeho počínání ovšem rozhodčí vyhodnotil jako nedovolené a ještě než následná Portugalcova rána rozvlnila síť, zapískal faul.

Statistiky zápasu Portugalsko – Ghana
Statistiky zápasu Portugalsko – GhanaStatsPerform

Po změně stran se více osmělila Ghana. V dresu Černých hvězd pálili Alidu Seidu a Mohammed Kudus, ale jejich pokusy nemířily přesně. V 65. minutě vysvobodil trápící se Portugalce jejich kapitán. Ronalda po jemném kontaktu poslal k zemi ve vlastní šestnáctce Mohammed Salisu a sám faulovaný následnou penaltu s přehledem proměnil. Vedení ovšem vydrželo Santosovým svěřencům jen osm minut.

Do vápna soupeře totiž pronikl Kudus, jehož přihrávku před bránu uklidil za bezmocného Dioga Costu André Ayew. V závěru však vrátil náskok Evropanům Joao Félix, který využil samostatný únik po nahrávce Bruna Fernandese. Krátce nato vsítil vítězný gól opět díky asistenci záložníka Manchesteru United přízemní ranou Leao. V 89. minutě ještě snížením zdramatizoval závěr hlavičkující Osman Bukari.

Stejně jako před osmi lety v Brazílii tak Portugalsko zvládlo vzájemné utkání. V příštím zápase se 28. listopadu střetne s Uruguayí, Ghana tentýž den vyzve Jižní Koreu.

Livesport hráč utkání: Bruno Fernandes (Portugalsko)

Přehled zápasu Portugalsko – Ghana 3:2