Co se stalo v Kataru: Brankářský čaroděj Livakovič a roztančení Brazilci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Brankářský čaroděj Livakovič a roztančení Brazilci
Co se stalo v Kataru: Brankářský čaroděj Livakovič a roztančení Brazilci
Co se stalo v Kataru: Brankářský čaroděj Livakovič a roztančení BrazilciProfimedia
Dvě rozdílné bitvy byly v pondělí k vidění na fotbalovém MS v Kataru. Zatímco Chorvatsko se s Japonskem přetlačovalo do posledních chvil a došlo až na penalty, rozjetí hráči Brazílie s Jižní Koreou moc práce neměli. O jasné výhře rozhodli čtyřmi góly během pouhých 29 minut.
Souhrn 5. prosince v Kataru.
Livesport CZ

Japonci ztroskotali na Livakovičovi

Asiaté v prvním poločase úřadující vicemistry světa přestříleli 3:2 a právě z třetí střely dokázali udeřit. Překvapivé vedení vystřelil Samurajům Daizen Maeda.

Japonci se vůbec poprvé na šampionátu prosadili v první půli, dlouho se ale z vedení neradovali. Po deseti minutách druhého poločasu srovnal hlavou Ivan Perišič, jenž vstřelil svůj šestý gól na mistrovství světa. V součtu se čtyřmi góly z evropských šampionátů nasbíral Perišič již deset branek na velkých turnajích a je nejlepším střelcem Chorvatské historie. 

Sestřih utkání Japonsko - Chorvatsko.
Livesport CZ

Devadesát minut vítěze nepřineslo a utkání se stejně jako sedm z osmi posledních chorvatských duelů ve vyřazovacích fázích velkých turnajů přehouplo do prodloužení. Ani v tom branka nepadla a poprvé na katerském šampionátu rozhodovaly zápas penalty.

Závěrečný rozstřel ovládl chorvatský brankář Dominik Livakovič, který kryl tři pokusy Japonců a napodobil počin krajana Danijela Subašiče ze semifinále ruského světového šampionátu. "Zdá se, že se neobejdeme bez trochy dramatu. Livi se postaral o zázrak," chválil sedmadvacetiletého gólmana Luka Modrič. "Jsme více než šťastní, že jsme ve čtvrtfinále," dodal držitel Zlatého míče pro rok 2018.

Utkání Japonsko - Chorvatsko 1:2

Japonci ani počtvrté v historii nedokázali projít přes osmifinále. Stejně jako před 12 lety v Jihoafrické republice nezvládli závěrečný penaltový rozstřel a skončili mezi nejlepší šestnáctkou. "Každý den po dobu čtyř let jsme pracovali na tom, abychom konečně prolomili tuhle bariéru a postoupili do čtvrtfinále. Ale opět jsme nebyli odměněni výsledkem, který bychom si přáli. Je strašně těžké to přijmout," litoval po zápase kapitán Maja Jošida.

Brazilci osmifinále protančili

Fotbalisté Brazílie rozhodli osmifinále proti Jižní Koreji v prvních 36 minutách, ve kterých nastříleli čtyři branky. Svěřenci trenéra Titeho napodobili národní tým ze švýcarského šampionátu v roce 1954, který doposud jako jediný v brazilské historii dokázal vstřelit v prvním poločase zápasu mistrovství světa čtyři góly.

Sestřih utkání Brazílie - Jižní Korea (4:1).
Livesport CZ

Do historie brazilského fotbalu se zapsal Neymar, jenž proměnil penaltu na 2:0 a jako třetí Brazilec vstřelil gól na třech světových šampionátech. Třicetiletý křídelník Paris Saint-Germain se zařadil po bok legendárního Pelého a Ronalda.

Jihoameričané nicméně nepřekonali triumf 5:1 nad Koreou z červnové přípravy, soupeře však porazili v sedmém z osmi duelů. Brazilští hráči po zápase na dálku pozdravili Pelého u transparentu s jeho podobiznou.

Heat mapa Neymara proti Jižní Koreji.
Heat mapa Neymara proti Jižní Koreji.Opta by Stats Perform / AFP

"Ofenzivní síla tohoto týmu a individuální kvality hráčů jsou opravdu působivé. Hráli jsme odvážně. Přesto je v našem mužstvu i rovnováha, bez které bychom dnešní utkání prohráli. Co se týká defenzivy, všichni pomáhají. Líbilo se mi i pracovní nasazení v ofenzivě. Musíme být na tomto turnaji efektivní, jinak jsme bez šance," řekl trenér Tite.

Utkání Brazílie - Jižní Korea (4:1)

Hráč dne

Dominik Livakovič (Chorvatsko)

Dosavadní počínání na světovém šampionátu je pro Livakoviče satisfakcí za stříbrný šampionát v roce 2018, kde jako jediný z nominovaných Chorvatů neodehrál ani minutu. V Kataru gólman Dinama Záhřeb zatím odchytal vše co se dalo a trenérovi Zlatkovi Daličovi se odvděčil dvěma čistými konty ve skupině a brilantním výkonem v penaltovém rozstřelu proti Japonsku, ve kterém lapil tři pokusy a nasměřoval jihoevropský celek do čtvrtfinále. 

Livakovič jako třetí brankář v historii kryl na mistrovství světa tři penalty v jednom rozstřelu. Postupně vychytal Takumiho Minamina, Kaoru Mitomu a Maju Jošidu. "Nemyslím si, že by hráči při penaltách podlehli tlaku, to spíše soupeřův brankář byl skvělý. Rozstřel je o štěstí a tréninku. Ti, kteří na penaltu šli, byli odvážní a zaslouží pochvalu," vysekl Livakovičovi poklonu trenér Japonců Hadžime Morijasu.

Muž utkání: Dominik Livakovič.
Muž utkání: Dominik Livakovič.Opta by Stats Perform / AFP