Co se stalo v Kataru: Francouzský postup lemovaly rekordy, Anglii probral Pickford

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Francouzský postup lemovaly rekordy, Anglii probral Pickford
Kylian Mbappé dal ve čtvrtém zápase v Kataru pátý gól.
Kylian Mbappé dal ve čtvrtém zápase v Kataru pátý gól.
Profimedia
Šampionát v Kataru se další várkou osmifinálových zápasů přehoupl do druhé poloviny. Podobně jako v sobotu se góly nešetřilo, padlo jich rovněž sedm. Dva dal při postupu Francie Kylian Mbappé (23) a stal se nejmladším autorem devíti gólů na MS, v zápase s Polskem (3:1) ale přepisovali rekordy i další borci Les Bleus. Roli favorita naplnila i Anglie, ač proti proti Senegalu (3:0) úvodní půlhodinu tápala. Albion a Les Bleus na sebe v sobotním čtvrtfinále narazí vůbec poprvé v historii vyřazovacích bojů závěrečných turnajů.
Souhrn 4. prosince v Kataru
Livesport CZ

Překonaní Henry a Thuram

Poláci hráli uvolněně a předvedli sympatický výkon. Ve 38. minutě za stavu 0:0 zahodili obří "trojšanci" a v nastavení druhé půle proměnil Robert Lewandowski penaltu. Jinak ale patřilo osmifinále v Dauhá úřadujícím mistrům světa, z nichž někteří se zapsali do kronik francouzského fotbalu. První už s úvodním hvizdem, Hugo Lloris totiž 142. startem v národním týmu vyrovnal rekordmana tamní reprezentace Liliana Thurama.

Druhý ve 44. minutě, kdy po přihrávce Mbappého překonal Wojciecha Szczesného křížnou střelou Olivier Giroud. Byl to jeho 52. gól v reprezentaci, čímž pokořil dosavadní rekord legendárního Thierryho Henryho. "Překonat Thierryho je splněný sen. Je to výjimečné i tím, že se mi to povedlo během mistrovství světa. Hodně lidí mi připomínalo, že jsem blízko, tak teď to můžu hodit za hlavu a soustředit se plně na úspěch týmu," uvedl útočník AC Milán.

V těchto prostorech se Giroud pohyboval
Opta by Stats Perform / AFP

Mbappé, který je o 12 let mladší než Giroud, přidal k asistenci v závěrečné čtvrthodině dva góly a s pěti trefami se osamostatnil v čele tabulky střelců turnaje. Navíc to byla jeho devátá branka na světových šampionátech, což se do 23 let věku dosud nikomu nepodařilo. I díky show dvou fenomenálních útočníků nadále platí, že Francie nikdy neprohrála osmifinále MS.

Do další fáze postoupila i na šestý pokus a jako první tým po Brazílii z let 1958 a 1962 může obhájit titul. Polsku Les Bleus oplatili porážku z dosud jediného vzájemného duelu na elitním turnaji z roku 1982, kdy mu podlehli 2:3. Neprohráli s ním poosmé v řadě a mezi osm nejlepších týmů se dostali počtvrté z posledních pěti MS. Polsko skončilo v osmifinále stejně jako před 36 lety, kdy bylo v play off naposledy.

Sestřih zápasu Francie – Polsko
Livesport CZ

Potřetí v řadě s nulou

Do nějaké 30. minuty nebyl na hru Anglie pěkný pohled. Nenápaditý a ospalý výkon "gradoval" ve 32. minutě, kdy se v obří šanci ocitl Boulaye Dia. Jenže tváří v tvář Jordanu Pickfordovi selhal. Brankář Evertonu po famózním zákroku levou rukou zpucoval letargické spoluhráče a jako by právě tenhle moment zafungoval na tým jako budíček.

Hráči v bílém se najednou začali lépe pohybovat, svižnou kombinací se dostávali přes soupeře a hlavně – dali gól. Trefil se Jordan Henderson a krátce po něm obstaral druhou trefu a svou první na turnaji Harry Kane. Útočník Tottenhamu dal za anglickou reprezentaci 52 branek, tedy navlas stejně jako Giroud, a jediná trefa mu chybí k vyrovnání historicky nejlepšího střelce národního týmu Wayna Rooneyho.

Střelecké pokusy Angličanů proti Senegalu
Opta by Stats Perform / AFP

Když 12 minut po pauze přidal třetí branku Bukayo Saka, mohla se Anglie začít těšit na čtvrtfinále. Albion na mistrovství světa zvládl osmifinále pošesté z osmi pokusů, vyrovnal své historicky nejvyšší vítězství ve vyřazovací fázi a ani ve 22. utkání proti soupeři z Afriky neprohrál. V Kataru navíc potřetí za sebou neinkasoval a připsal si druhé vítězství 3:0 po sobě.

Odměnou mu bude sobotní bitva s Francií. Je až s podivem, že dva tradiční evropské celky se v play off vrcholného turnaje, ať už mistrovství světa či Evropy, dosud nepotkaly. Hrály proti sobě dvakrát ve skupině MS (1966 a 1982) a třikrát ve skupině Eura (1992, 2004 a 2012). Premiérový střet ve vyřazovací fázi určí, kdo se na jediný krok přiblíží vytouženému finále.

Sestřih zápasu Anglie – Senegal
Livesport CZ

Hráč dne

Kylian Mbappé (Francie)

Statistiky syna kamerunského otce a alžírské matky jsou víc než působivé. V necelých 24 letech (narozeniny oslaví dva dny po finále MS) má na kontě už 33 reprezentačních gólů, z nichž jen letos jich dal devět a v Kataru už pět. Bude-li tímhle tempem pokračovat, Giroud si svůj nově nabytý rekord příliš dlouho neužije. Proti Polsku Mbappé dokázal, že rychlost, zrychlení, dribling a přehled má na nejvyšší úrovni. A samozřejmě zakončení. Jeho góly, to byly zkrátka fotbalové laskominy.

Oba dal z téměř totožného místa v rohu vápna. Oba prakticky z kroku. Jen s tím rozdílem, že při prvním práskl balon na bližší tyč a při druhém Szczesného obstřelil na zadní. Mbappé dal minimálně čtyři branky na dvou šampionátech za sebou a na MS nastřílel v 11 zápasech devět gólů, čímž překonal Lionela Messiho (23 zápasů, devět gólů) a Cristiana Ronalda (20 zápasů, osm gólů).

Poláci pak na jeho adresu kupili komplimenty. "Neexistuje způsob, jak zastavit Mbappého v jeho současné formě. Dnes nás vyřadil, ale jinak mu fandím. Pokud někdo má převzít žezlo po Messim, Ronaldovi nebo Lewandowském, bude to on. Myslím si, že v následujících letech bude nejlepším fotbalistou světa," uvedl trenér Czeslaw Michniewicz. "Je to fantastický hráč a na turnaji je zatím skvělý. Těžko ho bránit, žádný tajný recept na to není," přidal Szczesny.

Mbappého statistiky proti Polsku
Opta by Stats Perform / AFP