Co se stalo v Kataru: Překvapivá kritika vítězů a spasitelova oslava tisícovky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Překvapivá kritika vítězů a spasitelova oslava tisícovky
Nizozemci přehráli USA 3:1 a v pátek se o semifinále utkají s druhým sobotním vítězem Argentinou.
Nizozemci přehráli USA 3:1 a v pátek se o semifinále utkají s druhým sobotním vítězem Argentinou.AFP
Pouhý den po zkompletování osmifinálových dvojic poznal šampionát v Kataru první dva účastníky čtvrtfinále, o účast mezi nejlepšími čtyřmi celky se v pátek utká Nizozemsko s Argentinou. Oranjes si v úvodním sobotním duelu poradili s USA 3:1 a Albiceleste přehráli Austrálii 2:1. Pro fanoušky bylo potěšující zjištění, že v obvykle opatrných utkáních vyřazovací fáze napadalo hned sedm gólů a až na poněkud sterilní první poločas večerního duelu byl k vidění ofenzivní fotbal v tempu.
Souhrn 3. prosince v Kataru
Livesport CZ

Gól a dvě asistence bývalého sparťana

Nizozemci hráli s USA první ostrý zápas, v pěti předchozích případech šlo vždy o přípravné duely. A potvrdili, že jsou v posledních měsících na vzestupu. Skóre otevřel Memphis Depay, který se 43. trefou osamostatnil na druhém místě v historickém pořadí nejlepších nizozemských střelců. Na prvního Robina van Persieho mu schází sedm gólů.

Druhou branku dal v závěru poločasu Daley Blind, přičemž na obě přihrál Denzel Dumfries. Syn arubského otce a surinamské matky, který dostal křestní jméno podle herce Denzela Washingtona, se v 81. minutě prosadil sám a po utkání překvapil prohlášením, že kouč Louis van Gaal byl o přestávce k týmu příkrý.

Američané se dostávali do tlaku, ale vytěžili z něj jen jeden gól
Američané se dostávali do tlaku, ale vytěžili z něj jen jeden gólOpta by Stats Perform

"Trenér nás zkritizoval. Řekl nám, že na míči jsme měli vytvořit o trochu větší tlak. V tom jsme byli občas pasivní," prohlásil krajní obránce Interu Milán, který první profesionální smlouvu podepsal až v 18 letech se Spartou Rotterdam, odkud jej po dvou sezonách vykoupil PSV. O negativních reakcích hovořil i stoper Virgil van Dijk.

"Z postupu do čtvrtfinále máme samozřejmě radost, zároveň ale musíme zůstat sebekritičtí. Doma nás mnoho lidí kritizuje, jelikož vědí, že můžeme hrát lépe. Pořád můžeme zlepšit řadu věcí, hlavně v práci s míčem," řekl kapitán týmu, který od loňské porážky v osmifinále Eura od českého nároďáku neprohrál 19. utkání za sebou.

Sestřih zápasu Nizozemsko – USA
Livesport CZ

Sympatický australský vzdor

Australané se do osmifinále MS prokousali po 16 letech a stejně jako v Německu 2006, kde nestačili na pozdější šampiony z Itálie, pro ně bylo stropem. Byť hráli organizovaně, zodpovědně a houževnatě, parta kolem Lionela Messiho byla zkrátka lepší. Sám hvězdný Argentinec se v opatrném duelu pasoval – pokolikáté už – do role reprezentačního spasitele.

Postaral se totiž o první gól a stylově tak oslavil svůj zápas č. 1000 v profesionální kariéře. Z tisícovky, kterou načal v říjnu 2004, odehrál 169 utkání za argentinskou reprezentaci, 778 za Barcelonu a 53 za současný tým Paris St. Germain. Během této více než osmileté epochy zaznamenal 789 gólů proti 129 různým soupeřům. K tomu rodák z Rosaria přidal 338 asistencí.

Messiho statistiky proti Austrálii
Messiho statistiky proti AustráliiOpta by Stats Perform / AFP

Po necelé hodině hry zvýšil na 2:0 Julián Álvarez, jenže zdánlivě umetená cesta k postupu se Argentině ještě dost zaprášila. V 77. minutě tečoval střelu Craiga Goodwina do vlastní brány Enzo Fernández a sympaticky vzdorující Socceroos vycítili šanci. Po individuální akci byl blízko vyrovnání Aziz Behich a v ještě větší příležitosti vychytal Garanga Kuola Emiliano Martínez

"V posledních minutách jsme neměli tolik trpět, protože jsme předtím mohli vstřelit víc gólů. Zápas byl užitečné pro všechny, aby si uvědomili, jak těžký je tenhle turnaj," uvedl argentinský trenér Lionel Scaloni. "Říkalo se o nás, že jsme nejhorší tým, který kdy postoupil na závěrečný turnaj. Ale kluci tady odvedli fantastickou práci. Jsem si jistý, že národ na ně bude hrdý," nechal se slyšet jeho protějšek Graham Arnold.

Sestřih zápasu Argentina – Austrálie
Livesport CZ

Hráč dne

Denzel Dumfries (Nizozemsko)

Oranjes mohou velebit muže, jehož kariéra začla později, rozjížděla se poměrně pomalu, ovšem o to větší tempo v posledních letech nabrala. Dumfries ještě  v roce 2016 ve svých 20 letech hrával v Rotterdamu druhou ligu a dnes je nedílnou součástí základní sestavy nizozemské reprezentace i Interu. Za ten si letos v Lize mistrů zahrál oba zápasy proti Plzni a v tom zářijovém na západě Čech dával na konečných 2:0. V národním týmu debutoval v říjnu 2018 v Lize národů proti Německu a první branky si připsal na loňském Euru. Teď proti USA napsal další kapitolu působivě se vyvíjející kariéry. Před oběma góly narýsoval přesné zpětné přízemní přihrávky přímo proti noze Depaye, respektive Blinda, a v závěru si naběhl na centr a z voleje na vzdálenější tyč uzavřel na 3:1.

Z těchto prostorů zaznamenal Dumfries dvě asistence a gól
Z těchto prostorů zaznamenal Dumfries dvě asistence a gólOpta by Stats Perform / Profimedia