Tabulka pravdy: Nespravedlivý konec Německa, sympatický Ekvádor i štěstí Maroka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Tabulka pravdy: Nespravedlivý konec Německa, sympatický Ekvádor i štěstí Maroka
Němci na MS skončili už ve skupině, podle datové metriky ale neměli v osmifinále chybět.
Němci na MS skončili už ve skupině, podle datové metriky ale neměli v osmifinále chybět.Profimedia
Neúprosnost, ale zároveň i krása turnajového fotbalu spočívá v jeho formátu. Hraje se malý počet utkání a proto do hry ve velké míře vstupuje faktor náhody. Zatímco v klubovém fotbale špatná série dvou nebo tří zápasů nemusí nic znamenat a přichází i několikrát do sezony, na turnaji si tým často může dovolit zaváhat pouze jednou. V tomto článku se podíváme na tabulku pravdy základních skupin MS v Kataru podle datové metriky očekávaných bodů (xP). Kdo si vypadnout nezasloužil a kdo naopak do osmifinále postoupil nezaslouženě? Jak si vedou favorité a kdo mile překvapil?

Model očekávaných bodů vychází z metriky očekávaných branek (xG). Nejprve zjistí, jaké si tým v daném utkání vytvářel šance a jaké inkasoval. Následně za pomoci matematického modelu simuluje tisíce možných výsledků takového zápasu a zjistí, s jakou pravděpodobností by tým při stejném počtu získaného a obdrženého xG zápas vyhrál, prohrál nebo v něm remizoval. Na základě toho pak rozdělí očekávané body.

Roli největších favoritů turnaje zatím potvrzují celky Brazílie, Argentiny a Francie, kterým v tabulce očekávaných bodů patří první tři pozice. Všichni shodně získali šest bodů a xP v rozmezí 7,56 až 7,06 ukazuje, že za očekávanou hodnotou zaostali jen nepatrně.

Podle kvality vytvořených a inkasovaných šancí by v osmifinále rozhodně neměl chybět výběr Německa, který se s 6,87 xP zařadil za výše uvedenou trojici. Němci si na turnaji vytvářeli jednoznačně nejnebezpečnější gólové příležitosti a podle matematických modelů měli vstřelit osm branek.

Tabulka pravdy, první část
Tabulka pravdy, první částLivesport

Nakonec jich bylo pět A to bylo málo. I proto, že Němci čtyři góly inkasovali. Vše dokonale ilustruje utkání proti Japonsku – Němci si vytvořili velké množství šancí, které ale neproměnili, zároveň pustili Japonsko do několika velkých příležitostí, po kterých sami inkasovali. Kritika domácích médií je z tohoto pohledu možná až příliš tvrdá.

Druhým nejlepším celkem podle tabulky očekávaných bodů, který se do vyřazovací části nepodívá, je Ekvádor. Zatímco Němci si šance v hojném počtu vytvářeli, jihoamerický tým do nich své soupeře nepouštěl. Téměř dokonalý defenzivní výkon předvedl v zápase proti Nizozemsku, kdy svému soupeři povolil pouze dvě střely, z toho ani jednu z prostoru uvnitř šestnáctky. Zatím jeden z největších úkazů celého turnaje.

Do velké míry rozhodla smůla také o nečekaném vyřazení Dánů v jedné z papírově nejlehčích skupin celého šampionátu. Jejich brzký odchod byl ale souběhem většího počtu faktorů, na které jsme se podrobně podívali v samostatném článku.

Tabulka pravdy, druhá část
Tabulka pravdy, druhá částLivesport

Přestože byla Kanada vylosována do nesmírně obtížné skupiny proti Belgii, Chorvatsku a Maroku, rozhodně se v těžké konkurenci neztratila, byť tomu nula v kolonce získaných bodů na první pohled nenasvědčuje. Právě u Kanaďanů však vidíme největší rozdíl mezi počtem získaných bodů a těch očekávaných, konkrétně zůstali 4,47 bodů za očekáváním. Mezi smolaře se mohou řadit také Belgičané, kteří měli v posledním skupinovém utkání jasně navrch nad Chorvatskem (3,03:0,54 z pohledu xG), ale branku vstřelit nedovedli a jako tým s devátým největším xP v turnaji skončili.

Po přehlídce největších smolařů se pojďme zaměřit na ty, kteří měli největší štěstí.

Nejvyšší počet bodů získali ve svých skupinách výpravy Anglie, Nizozemska a Maroka, shodně po sedmi. V případě Maroka to však bylo hodně nad očekávání. Čtvrtý nejhorší útok na turnaji měl týmu vynést pouze 2,59 bodů.

V závěsu druzí jsou dle přízně štěstěny Australané, kteří šokovali postupem ze skupiny s Francií či Dánskem a o postup do čtvrtfinále se utkají s Argentinou. Čísla ale ukazují, že to bude nerovné střetnutí. Australané nahráli šest bodů při 1,87 očekávaných, měli nejhorší útok a čtvrtou nejhorší obranu. Argentina má naproti tomu zatím suverénně nejlepší obranu.

Jako hodně nespravedlivé lze hodnotit také postupy Polska a Japonska, v o něco menší míře také USA a Jižní Koreji.