Co se stalo v Kataru: Lukaku pálil šance, první žena jako hlavní rozhodčí, konec Německa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Lukaku pálil šance, první žena jako hlavní rozhodčí, konec Německa
Co se stalo v Kataru: Lukaku pálil šance, první žena jako hlavní rozhodčí, konec Německa
Co se stalo v Kataru: Lukaku pálil šance, první žena jako hlavní rozhodčí, konec NěmeckaAFP
Čtvrteční zápasy udělaly na MS v Kataru jasno v tom, kdo jsou vítězové a kdo poražení ve skupinách E a F. Mezi poražené bezesporu patří belgická hvězda Romelu Lukaku (29), jeho zahazování šancí stálo mužstvo postup. A také parta německého trenéra Hansiho Flicka (57), jeho tým totiž také nepostoupil do vyřazovací části turnaje.
Souhrn 1. prosince v Kataru.
Livesport CZ

Marocký postup po 36 letech

Maročané navázali na nečekané vítězství nad Belgií a ovládli skupinu bez porážky se sedmi body. Při své šesté účasti na světovém šampionátu teprve podruhé prošli do vyřazovacích bojů, kde dosud byli jen v roce 1986.

Cesta ke druhé brance Maroka, kterou zakončil En Nesyri.
Cesta ke druhé brance Maroka, kterou zakončil En Nesyri.Opta by Stats Perform

V osmifinále v úterý vyzvou Španělsko. Kanaďané na MS nebodovali ani při své druhé účasti a prohráli všech šest dosavadních duelů. Maročané navíc na mistrovství světa poprvé v historii vyhráli dvě utkání po sobě.

Sestřih utkání Kanada - Maroko (1:2).
Livesport CZ

"Chtěli jsme přepsat historii. Vyhrát skupinu, to nedokáže každý. Měli jsme ve skupině vicemistry světa a semifinalisty minulého mistrovství a dokázali jsme se proti nim prosadit. Zasloužili jsme si postoupit," řekl na tiskové konferenci trenér Maročanů Valíd Radžradžuí.

Lukaku pálil šance

Souboj dvou medailistů z předchozího světového turnaje v Rusku nabídl zejména ve druhém poločase řadu šancí, žádná z nich však neskončila gólem.

Střídající belgický útočník Romelu Lukaku promarnil řadu příležitostí, jednou nastřelil i tyč. "Rudí ďáblové" vstřelili v Kataru pouze jeden gól a nutno říct, že sám Lukaku mohl jen ve druhém poločase čtvrtečního utkání dát minimálně tři branky.

Individuální statistiky Romela Lukaka.
Individuální statistiky Romela Lukaka.Opta by Stats Perform

Po hodině hry se k němu odrazil míč ve vápně, jenže hráč Interu Milán nastřelil zmiňovanou tyč. Přesně nezamířil ani v 87. minutě, kdy se od něho odrazil balon vedle tyče. Pak ho v malém vápně našel střídající Thorgan Hazard, jenže Lukaku si jeho centr ideálně nezpracoval a Livakovič míč včas chytil.

V nastavení se s 68 trefami historicky nejlepší střelec Belgie natahoval po míči, ten mu ale včasným skluzem sebral stoper Gvardiol, hrající kvůli zlomenému nosu v ochranné masce.

Sestřih utkání Chorvatsko - Belgie (0:0).
Livesport CZ

"Mohli jsme vyhrát o tři góly a odcházeli bychom pak s úplně jinými pocity. Lukaku se pohyboval dobře, dostal se do velkých šancí, chyběla jen koncovka," konstatoval trenér Roberto Martínez.

Německo opět mimo vyřazovací boje

Němci vyhráli nad Kostarikou stejným výsledkem jako na domácím šampionátu v roce 2006, tentokrát jim to ale nebylo nic platné a podruhé za sebou skončili už v základní skupině.

Trenér Hansi Flick, který má bez ohledu na výsledek v Kataru smlouvu až do roku 2024, kdy bude Německo hostit mistrovství Evropy,má teď o čem přemýšlet. Zůstane i dál trenérem národního mužstva?

Tlak byl jednoznačně na straně jednoho týmu.
Tlak byl jednoznačně na straně jednoho týmu.Opta by Stats Perform

Zaujal také jeden milník, do německé branky se podevatenácté na světovém šampionátu postavil Manuel Neuer a překonal brankářský rekord, který držel se svým krajanem Seppem Maierem a Brazilcem Cláudiem Taffarelem. Další zápasy však už nepřidá.

Německo od triumfu na MS v roce 2014 neudrželo šestkrát v řadě ani jednou čisté konto a především kolaps v dobře rozehraném úvodním utkání s Japonskem znamenal v konečném účtování konec nadějí.

Sestřih utkání Německo - Kostarika (2:4).
Livesport CZ

Japonsko znovu překvapilo

Japonci se postarali o další překvapení šampionátu a po Německu, které na turnaji navzdory výhře 4:2 nad Kostarikou končí, porazili dalšího evropského giganta. Postupem do vyřazovací části navázali na osmifinálovou účast z minulého šampionátu.

"Všichni mluví o zázraku, ale já to tak nevidím. Byli jsme agresivnější, zasloužili jsme si vyhrát. Teď chceme poprvé v historii postoupit do čtvrtfinále," řekl po utkání střelec vítězného gólu Tanaka.

Sestřih utkání Japonsko - Španělsko (2:1).
Livesport CZ

Španělé prohráli po čtyřech zápasech, v play off ale nebudou chybět popáté z posledních šesti MS.

Hráč(ka) dne

Stéphanie Frappartová

Pro dnešek něco nového. Francouzka Stéphanie Frappartová vstoupila do fotbalové historie jako první žena v roli hlavní rozhodčí na světovém šampionátu mužů a také u postranních čar jí asistovaly ženy. A je třeba říci, že všechny odvedly precizní práci.

Stéphanie Frappartová odvedla velmi dobrou práci.
Stéphanie Frappartová odvedla velmi dobrou práci.AFP