Co se stalo v Kataru: Nejsladší první gól, rekord žádaného Gakpa i americká euforie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Nejsladší první gól, rekord žádaného Gakpa i americká euforie
Američané se po osmi letech probojovali do osmifinále mistrovství světa.
Američané se po osmi letech probojovali do osmifinále mistrovství světa.AFP
Den č. 10 na katarském šampionátu rozhodl o tom, že ze skupiny A doprovodí Nizozemsko do osmifinále Senegal a že z "béčka" společně s Anglií postupují Spojené státy. Africký celek, který slaví účast mezi nejlepšími 16 celky světa po 20 letech a podruhé v historii, narazí v nedělním play off na Albion. Američané si zopakují osmifinálové účasti z šampionátů 2010 a 2014 a o postup do čtvrtfinále, které hrály naposledy v roce 2002, se v sobotu popasují s Nizozemskem.
Souhrn 29. listopadu v Kataru
Livesport CZ

Historická nizozemská trefa

Nizozemci si proti Kataru došli pro potvrzení postupu v "suchém triku". Dali po gólu v každém poločase a třetí branku jim odvolal VAR kvůli hře rukou na začátku akce. Oranjes neprohráli už v 18. zápas v řadě a nadále platí, že posledním, kdo je dokázal porazit, byla loni v létě v osmifinále Eura česká reprezentace.

V posledním utkání skupinové fáze znovu skóroval Cody Gakpo. Ofenzivní talent z PSV, o kterého se zajímá řada evropských velkoklubů (ostatně při jeho bilanci v aktuální sezoně Eredivisie 9+12 ze 14 zápasů není divu), se stal prvním Nizozemcem, který na svém prvním MS vstřelil gól v úvodních třech zápasech. "Jsme v tom společně. Sice jsem teď párkrát zakončoval, ale vzájemně si pomáháme. Je to dobrý pocit," uvedl skromně.

Statistiky Codyho Gakpa proti Kataru
Statistiky Codyho Gakpa proti KataruOpta by Stats Perform / AFP

Naopak Katar vyšel podruhé ze tří duelů gólově naprázdno, základní skupinu zakončil bez bodu se skóre 1:7 a jako první tým hostitelské země v historii světových šampionátů nezískal na domácím turnaji ani bod.

Sestřih zápasu Nizozemsko – Katar
Livesport CZ

Cissého vzpomínky na Asii

Ekvádoru stačila proti Senegalu remíza, aby si zopakoval dosud jediný postup do osmifinále MS z roku 2006. Jenže místo toho ožily vzpomínky na jinou historii. Na tu, kterou před 20 lety psal senegalský národní tým vedený kapitánem Aliouem Cissém. Šampionát v Jižní Koreji a Japonsku byl pro Lvy z Terangy vůbec prvním a hned na něm dosáhli největšího úspěchu v podobě dosud jediného postupu ze skupiny.

Současný tým, jemuž šéfuje stoper Chelsea Kalidou Koulibaly, dokázal na předchůdce navázat. Vydřenou výhru 2:1, kterou zařídil vítězným gólem právě Koulibaly, věnovali Senegalci jednomu z nejslavnějších hráčů své historie. Papa Bouba Diop byl v roce 2002 autorem prvního gólu své země na MS a zařídil  jím senzační vítězství nad tehdejšími obhájci zlata z Francie.

Statistiky zápasu Ekvádor – Senegal
Statistiky zápasu Ekvádor – SenegalOpta by Stats Perform

Přesně před dvěma lety zemřel na nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózu (ALS). Na jeho památku si Koulibaly na kapitánskou pásku napsal číslo 19, s nímž Diop hrával. "Stále na něj myslíme, ta výhra je pro něj," řekl Cissé, který už myslel na play off. "Musíme rychle zregenerovat a připravit se na vyřazovací zápasy. Neexistuje žádný oblíbený soupeř, všichni jsou silní. Pokud se chceme dostat do finále, musíme porazit každého."

Sestřih zápasu Ekvádor – Senegal
Livesport CZ

Hektický závěr Američané ustáli

Před přímým soubojem o postup byli v lepší situaci Íránci, jimž by s největší pravděpodobností stačila remíza. Spojené státy potřebovaly vyhrát. A zápas zemí, mezi nimiž panuje napjatá politická situace a od roku 1980 neudržují diplomatické vztahy, zejména díky dominantnímu výkonu v úvodním poločase zvládly.

Američané soupeře do přestávky nepustili k jediné střele, naopak sami jich vyslali osm. Ujala se ta záložníka Chelsea Christiana Pulišiće ze 38. minuty. V závěru pětiminutového nastavení skóroval i střelec Lille Timothy Weah, jeho trefa ale kvůli ofsajdu neplatila. Ve druhé části, do níž už Pulišić po srážce s gólmanem nenastoupil, si oba týmy role víceméně prohodily.

USA měly víc ze hry v první půli, Írán ve druhé
USA měly víc ze hry v první půli, Írán ve druhéOpta by Stats Perform

V hektickém závěru americký obránce Walker Zimmerman odkopl míč za již překonaným gólmanem a Íránci se poté marně dožadovali penalty. Další branka už nepadla, USA ve třetím vzájemném souboji poprvé vyhrály a zvítězily po pěti duelech a třech remízách za sebou. Írán na premiérový postup ze skupiny na MS nedosáhl a s turnajem se loučí s bilancí dvou porážek a jednoho vítězství.

Sestřih zápasu Írán – USA
Livesport CZ

Rashford se prostřílel k nejlepším

Málokdo mohl reálně věřit, že Wales dokáže přejet Anglii rozdílem čtyř a více gólů, tedy výsledkem, který by jej kvalifikoval do play off. A v ostrovním derby na rivala skutečně neměl, byť po prvním poločase držel bezgólovou remízu. Do toho druhého ale favorit vlétl ve velkém stylu a dal vzpomenout na úvodní duel na šampionátu, v němž znemožnil Írán 6:2.

V 50. minutě se prosadil Marcus Rashford, pouhou minutu po něm Phil Foden a bylo hotovo. Útočník Manchesteru United přidal 25 minut před koncem ještě jeden gól a se třemi zářezy na MS se v tabulce střelců zařadil po bok Ennera Valencii, Codyho Gakpa a Kyliana Mbappého.

Rashford se dotáhl do čela tabulky střelců
Rashford se dotáhl do čela tabulky střelcůOpta by Stats Perform / AFP

Anglie porazila Wales posedmé za sebou a do play off mistrovství světa prošla na dvanáctém z posledních 13 turnajů. Wales naopak nenavázal na čtvrtfinálovou účast z dosud jediného startu mezi elitou v roce 1958.

Sestřih zápasu Wales – Anglie
Livesport CZ

Hráč dne

Kalidou Koulibaly (Senegal)

Vzhledem k tomu, že stoper Chelsea odehrál už bezmála sedm desítek reprezentačních zápasů, se člověk až zdráhá uvěřit tomu, že se v senegalském dresu gólově neprosadil. Tedy až do úterý 29. listopadu 2022, na které si schoval patrně nejsladší trefu bohaté kariéry. V 70. minutě po standardní situaci mu ekvádorský kanonýr Valencia hlavou nechtíc přiťukl míč a Koulibaly jej pravačkou z voleje poslal na zadní tyč. Z kapitána, lídra a tahouna týmu se tak stal i autor extrémně důležitého gólu, který Senegal po 20 letech posunul mezi nejlepších 16 celků světa.

V těchto prostorech se Koulibaly pohyboval.
V těchto prostorech se Koulibaly pohyboval.Opta by Stats Perform / Profimedia