Co se stalo v Kataru: Sváteční australský postup, tuniské trápení a Chávezova paráda

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Sváteční australský postup, tuniské trápení a Chávezova paráda
Co se stalo v Kataru: Sváteční australský postup, tuniské trápení a Chávezova paráda
Co se stalo v Kataru: Sváteční australský postup, tuniské trápení a Chávezova parádaAFP
Středeční fotbalový podvečer a večer nabídl fanouškům znovu pořádnou porci zábavy a sportovních dramat. Je rozhodnuto, že ze skupiny C postupují Argentina a Polsko, i když druhý jmenovaný tým skutečně těsně. Skupinou D zase dál proklouzly týmy Francie a překvapivě také Austrálie. A kdo jsou poražení?
Souhrn 30. listopadu v Kataru
Livesport CZ

Tunisko nepostupuje ani na šestý pokus

Příjemná byla pro fotbalisty Tuniska výhra 1:0 nad Francií. Proč? Například proto, že Tunisko bylo do roku 1956 francouzskou kolonií, a také proto, že šlo o vůbec první vítězství nad tímto soupeřem.

Jenže ačkoliv trenér Didier Deschamps při jistotě osmifinále nechal odpočívat na lavičce brankáře a kapitána Llorise nebo ofenzivní hvězdy Mbappého, Girouda či Griezmanna, což se mu nakonec vymstilo, Francie skupinu D vyhrála. A Tunisko vypadlo.

Statistiky utkání Tunisko - Francie.
Statistiky utkání Tunisko - Francie.Opta by Stats Perform

"Samozřejmě jsme zklamaní, že jsme ani se čtyřmi body nepostoupili. Ale dneska jsme zaslouženě vyhráli. Tunisko na nás může být pyšné," řekl střelec jediného gólu utkání Chazrí.

Sestřih utkání Tunisko - Francie (1:0).
Livesport CZ

Austrálie je v osmifinále po 16 letech

Překvapivé vítězství Austrálie 1:0 nad Dánskem rozhodlo o druhém postupujícím ve skupině D. Tým z Oceánie si díky těsné výhře teprve podruhé v historii vystřílel postup.

Sestřih utkání Austrálie - Dánsko (1:0).
Livesport CZ

Jediným střelcem utkání se stal po parádním sólu Mathew Leckie a jeho tým se dokonce s šesti body dělí o vítězství v tabulce, díky lepšímu skóre před ním ale těsně zůstala Francie.

Závěr utkání rozhodně patřil Dánsku.
Závěr utkání rozhodně patřil Dánsku.Opta by Stats Perform

"Na tomhle jsme pracovali čtyři a půl roku. Jsem na kluky hrdý, v jejich očích jsem viděl, že jsou připraveni," řekl trenér Graham Arnold v televizním rozhovoru krátce po skončení zápasu.

Prohra, ale postup

Fotbalisté Polska tahali proti Argentině celý zápas za kratší konec. To lze vyčíst snad z každé zápasové statistiky, namátkou tedy vyberme třeba střely. Tady jihoamerický tým vyhrál v poměru 24:3. Polsko dokonce mezi tyče nevystřelilo ani jednou.

Přesto Poláci slaví, díky o gól lepšímu skóre než Mexiko poprvé od roku 1986 prošli na MS do play off a v neděli je čeká souboj s obhájcem zlata Francií.

Heat mapa Roberta Lewandowského proti Argentině.
Heat mapa Roberta Lewandowského proti Argentině.Opta by Stats Perform

"Tým věděl, že jsme na tenhle postup čekali dlouho. Hráčům jsem řekl, ať si to užijí. Doufali jsme, že zůstaneme a nebudeme muset balit kufry. V neděli hrajeme znovu, Francie je skvělá," uvedl polský kouč Czeslaw Michniewicz, který už myslí na dalšího soupeře.

Utkání Polsko - Argentina (0:2).
Livesport CZ

Chávezova gólová nádhera

Fotbalisté Mexika hráli proti Saúdské Arábii o turnajové přežití. A perfektně jim vyšel vstup do druhé půle.

Nejprve uspěl ve 47. minutě Henry Martín, který otevřel skóre a pak přišla velké chvíle šestadvacetiletého Luise Cháveze. Ten se jen o pět minut později trefil z přímého volného kopu ze 30 metrů naprosto přesně do šibenice.

Sestřih utkání Saúdská Arábie - Mexiko (1:2).
Livesport CZ

V závěru se pak Mexičané prosadili ještě jednou, gól ale nebyl uznán kvůli ofsajdovému postavení. A tak se Mexiko při osmé účasti na MS za sebou poprvé neprobojovalo mezi nejlepších 16 týmů.

Tabulka skupiny C.
Tabulka skupiny C.Flashscore

Hráč dne

Mathew Leckie (Austrálie)

To, co předvedl Leckie - to byla prostě fotbalová paráda. Krásný sólem z poloviny hřiště rozhodl v 60. minutě utkání proti Dánsku a k tomu navíc vystřelil postup. "Jsem hrdý a vyčerpaný, všechno dohromady. Ty emoce se mi teď těžko popisují. Byli tady pochybovači, ale my jsme si věřili. Na hřišti ukazujeme sebedůvěru, pracovní morálku i to, jak jsme si blízcí," řekl Leckie.

Takhle si Mathew Leckie došel pro gól.
Takhle si Mathew Leckie došel pro gól.Opta by Stats Perform