Co se stalo v Kataru: Marocká postupová premiéra i rozjetý střelec Ramos

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Co se stalo v Kataru: Marocká postupová premiéra i rozjetý střelec Ramos
Co se stalo v Kataru: Marocká postupová premiéra i rozjetý střelec Ramos
Co se stalo v Kataru: Marocká postupová premiéra i rozjetý střelec RamosAFP
Po dvou úterních zápasech je na mistrovství světa v Kataru jasno o všech postupujících do čtvrtfinále. Poslední vstupenky mezi nejlepší si zařídili fotbalisté Maroka, kteří překvapivě na penalty přehráli Španělsko, a také Portugalci. Ti měli se Švýcarskem podstatně méně práce, alpského soupeře přehráli 6:1.
Souhrn 6. prosince v Kataru.
Livesport CZ

Marocká čtvrtfinálová premiéra

Fotbalisté Maroka poprvé postoupili do čtvrtfinále mistrovství světa. Lvi z Atlasu jsou teprve čtvrtým africkým týmem, který se probojoval mezi nejlepší světovou osmičku. Celek ze severu černého kontinentu se zařadil po bok Kamerunu (1990), Senegalu (2002) a Ghany (2010).

Historického počinu dosáhl trenér Maročanů Valíd Rádžradžuí, jenž jako první Afričan dovedl svůj tým do čtvrtfinále světového šampionátu. Kamerun v roce 1990 vedl sovětský kouč Valerij Něpomjaščij, Senegal na šampionátu v roce 2002 Francouz Bruno Metsu a Ghanu na prah semifinále dotáhl Srb Milovan Rajevač.

"Odehráli jsme neuvěřitelný zápas proti jednomu z nejlepších týmů světa. Dali jsme do toho veškerou energii a celé srdce. Bojovali jsme, aby na nás mohli být všichni Maročané hrdí, abychom jim udělali radost," řekl po postupu Rádžradžuí.

Statistiky utkání Maroko - Španělsko (0:0 po 120. minutách hry).
Statistiky utkání Maroko - Španělsko (0:0 po 120. minutách hry).Opta by Stats Perform

Marockým hrdinou byl gólman Jasín Bunú, jenž v závěrečném rozstřelu kryl dvě penalty a zajistil africkému království historický postup. Rozhodující pokutový kop proměnil po vzoru Antonína Panenky hvězdný pravý bek Ašraf Hakimí.

Sestřih utkání Maroko - Španělsko.
Livesport CZ

Cestu Španělů stejně jako na předchozích dvou velkých turnajích ukončil penaltový rozstřel. Na posledním světovém šampionátu v roce 2018 vypadli rovněž v osmifinále, když nezvládli zápas proti domácím Rusům.

Utkání Maroko - Španělsko 0:0 (3:0 na penalty)

Proti Maroku se Jihoevropané marně dostávali do šancí, i přes to mohli v závěru rozhodnout. V nastavení druhého prodloužení se k zakončení dostal Pablo Sarabia a z ostrého úhlu nastřelil tyč. Stejný hráč trefil brankovou konstrukci i z penalty a byl tak hlavní tváří španělského vyřazení. "Bohužel to pro nás nedopadlo dobře, penalty jsme nezvládli. Poslal bych na ně stejné hráče znovu. Změnil bych jedinou věc, vystřídal bych marockého brankáře Bunúa," řekl trenér Španělska Luis Enrique.

Nejvyšší portugalská výhra ve vyřazovací části

Portugalci se na světovém šampionátu probojovali mezi nejlepší osmičku po 16 letech a ve čtvrtfinále v sobotu změří síly s Marokem. Naopak Švýcaři na první účast ve čtvrtfinále od roku 1954 nedosáhli.

Portugalci vyhráli čtvrtý z posledních pěti vzájemných duelů a připsali si své druhé nejvýraznější vítězství na světových šampionátech a nejvyšší ve vyřazovací fázi. Švýcaři utrpěli svou nejdrtivější porážku na mistrovství světa.

Sestřih utkání Portugalsko - Švýcarsko.
Livesport CZ

Trenér Portugalců Santos nechal v úvodu jen na lavičce kanonýra Ronalda, který na velké akci chyběl v základní sestavě poprvé od zápasu se Švýcarskem na evropském šampionátu v roce 2008. Výběr helvétského kříže vyrukoval s třemi stopery, ale trenérovi Yakinovi tento tah nevyšel.

"Dnes se musíme omluvit celému Švýcarsku, takhle jsme se ukázat nechtěli, nebyla to naše pravá tvář. Jsme velmi zklamaní," řekl Shaqiri.

Ne podle všech statistik měli Portugalci drtivou převahu.
Ne podle všech statistik měli Portugalci drtivou převahu.Opta by Stats Perform

Hráč dne

Goncalo Ramos (Portugalsko)

Goncalo Ramos svůj debut v základní sestavě národního týmu ozdobil hattrickem a byl hlavním strůjcem portugalského postupu do čtvrtfinále mistrovství světa. Fotbalisté z Pyrenejského poloostrova hlavně díky útočníkovi Benfiky Lisabon přejeli Švýcarsko 6:1 a poprvé od roku 2006 postoupili mezi nejlepší osmičku.

Statistiky Goncala Ramose proti Švýcarsku.
Statistiky Goncala Ramose proti Švýcarsku.Opta by Stats Perform

Ramos v sestavě Portugalců nahradil hvězdného Cristiana Ronalda a již v 17. minutě předvedl, proč na něj trenér Fernando Santos ukázal. V pokutovém území převzal pas Bruna Fernandese a dělovkou pod břevno poslal Portugalce do vedení. Další dvě branky přidal ve druhém poločase a hlavně při té druhé ukázal svou kvalitu v zakončení - brankáře Yanna Sommera přehodil mazáckým dloubáčkem a zvýšil na 5:0.

Nic jistého přesto nemá. "Nevím, jestli nastoupím v příštím zápase, to záleží na trenérovi, musím pracovat, jak nejlépe umím, a pak se uvidí."