Maroko – Španělsko 1:0. Lvi z Atlasu zvládli penalty a poslali domů dalšího favorita

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Maroko – Španělsko 1:0. Lvi z Atlasu zvládli penalty a poslali domů dalšího favorita
Aktualizováno
Maroko – Španělsko 1:0. Lvi z Atlasu zvládli penalty a poslali domů dalšího favorita
Maroko – Španělsko 1:0. Lvi z Atlasu zvládli penalty a poslali domů dalšího favorita
Opta by Stats Perform / Profimedia
Maroko porazilo v osmifinále mistrovství světa po penaltovém rozstřelu Španělsko 1:0 a poprvé v historii se probojovalo mezi osmičku nejlepších. Jediného přeživšího afrického zástupce na turnaji poslal do čtvrtfinále hrdina Bono (31), jenž zlikvidoval dvě penalty. Kapitán smutných favoritů Sergio Busquets (34) tak sice 17. startem na světovém šampionátu vyrovnal španělský rekord, osamostatnění v čele této tabulky se však nedočká.

U Gibraltarského průlivu to jiskřilo, jelikož se v osmifinále střetly týmy Maroka a Španělska. Africký celek si ve skupině vedl výborně. Jen jedinkrát inkasoval a postoupil do vyřazovacích bojů poprvé po 36 letech. Oproti tomu Španělé působili dosti nevyzpytatelně, protože po drtivé výhře nad Kostarikou remizovali s Německem a padli s Japonci. Přestože byli mistři světa z roku 2010 favority, Maroko rozhodně nesměli podcenit.

Sestřih utkání Maroko - Španělsko.
Livesport CZ

Přehled zápasu Maroko - Španělsko 1:0 po penaltách

Navzdory prakticky stejné vzdálenosti obou zemí od Kataru byla od začátku znát převaha marockých fanoušků. Dění na trávníku ovšem příliš vzruchu nepřinášelo, Španělé totiž drželi většinu času balon na kopačkách a do zakončení se moc nehnali. Větší šanci si připravil až Marco Asensio ve 27. minutě, z těžkého úhlu ale trefil pouze boční síť.

První střelu na bránu si připravili o chvíli později fotbalisté Maroka. Noussair Mazraoui na nic nečekal a po čistě zvládnutém souboji vyzkoušel pozornost španělského gólmana. Unai Simón však s drobnými problémy míč zkrotil a od druhého zásahu jej na konci poločasu zachránila nepřesná hlavička Nayefa Aguerda.

Statistiky utkání Maroko - Španělsko (0:0 po 120. minutách hry).
Opta by Stats Perform

Enriqueho svěřenci v první půli vystřelili pouze jedinkrát, což Španělé předvedli na světovém šampionátu naposledy před 56 lety. Gólové parametry měl v 55. minutě volný přímý kop Daniho Olma, Bono si ale při svém 50. startu v dresu Maroka počínal zkušeně a míč vyrazil. V dalším průběhu hry favorité naráželi na čitelnou rozehrávku, která Lvům z Atlasu nečinila žádné problémy. Ti tak ukázali, že vysoké držení míče nemusí vždy znamenat klíč k úspěchu a dovedli duel do prodloužení i zásluhou pozorného Bona.

Skvělá defenziva Maroka pokračovala i po základní hrací době. Do útoku se navíc před polovinou prodloužení zvládl probojovat Walid Cheddira, v souboji jeden na jednoho ale neuspěl a Simón situaci ustál. V posledních vteřinách mohl skórovat penaltový žolík Pablo Sarabia, diagonální střela ale letěla na vzdálenější tyč. Nejtěžší zkouška pro brankáře tak přišla při penaltovém rozstřelu. Náročný test zvládli lépe Maročané. Španělští fotbalisté totiž selhali při všech pokutových kopech, na dva vyzrál výtečný Bono.

Livesport hráč utkání: Bono (Maroko)