NÁZOR EXPERTA: Belgie stárne, na scénu musí přijít mladší. Argentina je laxní, říká Kováč

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
NÁZOR EXPERTA: Belgie stárne, na scénu musí přijít mladší. Argentina je laxní, říká Kováč
Dries Mertens (vlevo) a Eden Hazard, představitelé stárnoucí belgické generace.
Dries Mertens (vlevo) a Eden Hazard, představitelé stárnoucí belgické generace.Profimedia
Před začátkem mistrovství světa v Kataru pasovala spousta expertů Argentinu mezi žhavé favority na celkový triumf. Po dvou odehraných zápasech však nadšení z Messiho a spol. opadává. "Nemám z nich dobrý dojem. Brazílie je oproti nim organizovanější, pracovitější a týmovější," říká v hodnocení pro Livesport Zprávy bývalý reprezentant Radoslav Kováč (43), účastník šampionátu v roce 2006 a nynější kouč ligových Pardubic.

Belgie

O jejím působení na MS

"Souhlasím s tím, co řekl Kevin de Bruyne, že Belgičané nemají šanci, protože mají starý tým. Četl jsem, že už měli v týmu i nějaké rozepře. Těžko se to zvenku hodnotí, ale rozhodně je pro mě jejich hra velkým zklamáním co se týká intenzity, dynamiky a celkového obrazu. Nejsilnější byla jejich aktuální generace před čtyřmi lety v Rusku."

Odkud Belgie střílel v zápase s Marokem
Odkud Belgie střílel v zápase s MarokemOpta by Stats Perform

O generaci Hazarda a spol.

"Myslím si, že po Kataru skončí hodně hráčů. Napadne mě třeba Jan Vertonghen, Toby Alderweireld či Eden Hazard, který přes rok pořádně nehraje, je přoád zraněný… Zdravotní trable má i Lukaku, za kterého není adekvátní náhrada. Mají spoustu problémů. Belgie bude muset zapracovat mladé hráče, jichž má hodně a jsou kvalitní."

Argentina

"Ani v jednom zápase mě nepřesvědčila. Polovina týmu je laxní, málo agresivní. Jako by si mysleli, že se jim nemůže nic stát. Pro mě je to obrovské zklamání, protože tam jeli i proto, aby se pokusili s Messim turnaj vyhrát. Jenže když to porovnám s Brazílií, ta je daleko týmovější, organizovanější a pracovitější."

Individuální statistiky Lionela Messiho
Individuální statistiky Lionela MessihoOpta by Stats Perform

Francie

"Má daleko lepší pojetí než třeba Argentina. Věřím tomu, že by mohla titul mistrů světa obhájit. Kylian Mbappé je neskutečný, Olivier Giroud obrovsky dře. V záloze je úžasný Aurélien Tchouameni a silní stopeři se mohou takřka točit každý zápas, a ani si toho nevšimnete. Podobné to má i Brazílie, která má silnou lavičku. Tohle může být klíčový aspekt celého turnaje."

Kanada

"Jsem z ní nadšený. Šla na Belgii se stejným rozestavením 3-4-3 a hrála s ní fantasticky. Byla agresivní, běhavá a chyběla jí jen větší kvalita k tomu, aby vstřelila gól. Herně byla rozhodně lepší, ale zápas rozhodl jediný gól. Škoda, protože se mi její výkon opravdu líbil. Kanada a USA mají obrovský potenciál a za čtyři roky to na MS 2026 bude ohromně zajímavé. Vždyť třeba Daviesovi z Kanady je stále pouhých 22 let. A takových skvělých hráčů mají spoustu."

Španělsko

"Jejich mladí kluci se mi strašně líbí. Pedri, Gavi, Ferrán Torres či Dani Olmo mě zaujali a baví mě se na ně dívat. Nedivil bych se, kdyby nenápadně došli až do finále. Mají to velmi dobře namixované se zkušenými hráči."

Saúdská Arábie

"Ačkoliv to jsou hráči, kteří hrají vesměs na Blízkém východě, ohromně mě překvapili. Na jejich příkladu je znát, že se fotbal vyrovnává, i když si myslím, že z pohledu taktiky je Evropa ještě o kus dál. Nicméně jejich trenér Hervé Renard mě neskutečně baví. Viděl jsem jeho poločasový proslov při utkání s Argentinou. Naprosto upřímně a ostře jim to tam posílal, ale zároveň i s respektem!"