Olomouc si z Plzně odvezla bod. Pardubice remizovaly s Baníkem, poslední však zůstává Zlín

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Olomouc si z Plzně odvezla bod. Pardubice remizovaly s Baníkem, poslední však zůstává Zlín

Mojmír Chytil se v lize trefil už podeváté.
Mojmír Chytil se v lize trefil už podeváté.Profimedia
Olomouc vyrazila v rámci sobotního programu 22. kola FORTUNA:LIGY do Plzně a na půdě tamější Viktorie si po výsledku 1:1 připsala bod. Zatímco v dresu domácích otevřel skóre přesným zásahem záložník Pavel Bucha (24), na druhé straně kontroval nejproduktivnější střelec Hanáků Mojmír Chytil (23). Shodným výsledkem dopadl také souboj Pardubic s Baníkem Ostrava, východočeský celek však udržel předposlední příčku. Remizoval totiž i poslední Zlín, který proti Brnu vedl až do 87. minuty, po gólu Jakuba Řezníčka (34) ovšem plný počet bodů nezískal.

Brno – Zlín 1:1

Nejistý vstup do utkání ze strany Zbrojovky vyústil až v brzkou trefu hostů. Nikým nebráněný Václav Procházka totiž v deváté minutě usměrnil míč z rohového kopu přesně k levé tyči. Defenziva Zlína nenechala Brnu žádný prostor k útočení, ofenzivního vzruchu se tak ve 36. minutě dočkali opět Ševci. K Robertu Hrubému propadla přes děravou obranu pomalá přihrávka, kterou ale přetavil pouze ve střelu do náruče gólmana Martina Berkovce.

Brno se po nevýrazné první půli lehce osmělilo a v úvodu té druhé drželo míč na kopačkách. Žádnou nebezpečnou šancí však své fanoušky nenadchlo. Po hodině hry měl brankář Berkovec obrovské štěstí, když jej v nepřirozené pozici na brankové čáře nastřelil stoper hostů Jakub Kolář.

O chvíli později se nebezpečné situace dočkala i Zbrojovka. Řezníček se prodíral vápnem soupeře, přičemž se pokusil o efektní zakončení patičkou, které gólman Zlína zneškodnil jen s velkými potížemi. Definitivní tečku za triumfem žlutomodrých mohl v 81. minutě udělat Libor Kozák. V tutové situaci ovšem tváří v tvář Berkovcovi selhal. Jeho zaváhání o šest minut později potrestal Řezníček, jenž na hranici brankové čáry hlavičkoval do odkryté sítě.

Pardubice – Baník Ostrava 1:1

Pardubice na jaře našly přemožitele pouze ve vedoucí Slavii. V posledním zápase s Olomoucí sice bolestivě přišly spornou penaltou v poslední minutě nastavení o tři body, klíčové pro ně ovšem bylo, že po dlouhých týdnech konečně opustily poslední místo tabulky. Svou formu ukázali Pardubičtí už ve třetí minutě, kdy si míč našel v prostoru pro penaltu Pavel Černý a vystavními nůžkami k pravé tyči poslal předposlední tým tabulky do vedení.

I nadále měli více ze hry domácí. Ve 13. minutě mohl zaváhání hostující obrany znovu potrestat zkušený pardubický útočník, jeho pokus ale tentokrát Jan Laštůvka vyrazil. Při následné dorážce pak trefil Dominik Janošek tyč. O chvíli později zahrozil i Baník, Srdjan Plavšič ale z bezprostřední blízkosti pálil jen do brankové konstrukce. Po úseku nezáživnějšího fotbalu si míč po ruce ve vápně Robina Hranáče postavil na pokutový puntík Cadu a tvrdou dělovkou k pravé tyči vyrovnal skóre.

I po změně stran se zápas odehrával v režii domácího celku. Obrana Slezanů ale dlouho žádné nebezpečí nepřipouštěla. V 57. minutě se Pardubičtí dožadovali penalty po domnělému hraní rukou v pokutovém území Baníku. Rozhodčí ale žádné provinění neodhalili. V 77. minutě laxně vyrazil míč z předbrankového prostoru Laštůvka, a tak se k němu probojoval Michal Hlavatý, jeho pokus ale skončil nad brankou. V závěru ještě poslal nenápadnou hlavičku na bránu Slezanů Dominik Kostka, proti snášejícímu se míči ale na poslední chvíli zasáhl hostující gólman.

Plzeň – Olomouc 1:1

Na první zajímavější moment se v Doosan Aréně čekalo do deváté minuty, kdy chtěl své střelecké kvality prokázat z hranice pokutového území Chytil. S přízemním pokusem 23letého útočníka Sigmy ale neměl Jindřich Staněk žádný větší problém. Jen o malou chvíli později bylo rušno také na druhé straně, hlavička Václava Jemelky však prolétla pouze kolem pravé tyče. Po následném protiútoku se musel činit opět Staněk, který vychytal obrovskou šanci Antonína Růska. Ve 25. minutě sehráli další povedenou akci viktoriáni, k otevření skóre ale chybělo přesnější zakončení hlavou od Adama Vlkanovy.

I přes výraznou územní převahu na začátku druhé půle si domácí fotbalisté dlouho nedokázali vypracovat výraznější gólovou příležitost. To se změnilo až po hodině hry, když Tomáš Chorý sklepl centrovaný míč pro Buchu, jenž se v pokutovém území výborně zorientoval a zakončil přesně k pravé tyči. Hosté však dokázali na nepříznivý stav odpovědět o pouhých pět minut později, když se po nadýchaném centru Jiřího Slámy trefil z voleje Chytil. Západočechům mohl v 75. minutě vrátit vedení Chorý, z dobré pozice uvnitř šestnáctky ale orazítkoval pouze levou tyč. V nastaveném čase jej napodobil Bucha, který rovněž trefil brankovou konstrukci.

Hradec Králové – Jablonec 1:4

Hned v úvodu se musel zaskvět skvělým zákrokem brankář východočechů Pavol Bajza, když zlikvidoval pokus z bezprostřední blízkosti z kopačky Václava Sejka. Po této šanci však diváci čekali na nějaké výraznější vzrušení delší dobu. Jednalo se spíš o souboj ve středu hřiště plný osobních soubojů a nepřesných přihrávek. Ve 29. minutě se mohl mezi střelce zapsat Vojtěch Smrž, který po centru ale pouze orazítkoval horní tyč. Další šanci už však domácí využili. Ve vápně se nejlépe zorientoval Filip Novotný a z voleje propálil vše, co mu stálo v cestě a vsítil svou první trefu mezi českou smetánkou. První polovina ještě nabídla příležitosti na obou stranách, žádná z nich však neskončila v síti.

Hradečtí darovali svému soupeři šanci na srovnání hned z kraje druhé půle. Po faulu Novotného ale penaltou pohrdl Sejk, kterého skvěle vychytal Bajza. Penaltový mág však dlouho oslavován nebyl, poněvadž o pár sekund později naprosto po právu obdržel červenou kartu za likvidační faul před vápnem. Tentokrát už hráči v černém zaváhání Hradce využili, jelikož přímý kop nechytatelně zahrál Jan Chramosta.

Za chvíli přišel i druhý zásah do branky domácích. Otočku zkompletoval díky bojovnému přístupu vypůjčený Pavel Šulc. V 81. minutě pojistil vedení Chramosta, na kterého o pět minut později navázal ještě Matěj Polidar. V úplném závěru ještě sudí odpískal penaltu pro Jablonec, kterou ale neproměnil veterán Tomáš Hübschman a odmítl se tak stát nejstarším střelcem historie nejvyšší české soutěže.

Tabulka FORTUNA:LIGY.
Tabulka FORTUNA:LIGY.Livesport