Debutant na MS Raphinha: Brazílie je vždy favorit, fanoušci nám musí pomoct

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Debutant na MS Raphinha: Brazílie je vždy favorit, fanoušci nám musí pomoct
Debutant na MS Raphinha: Brazílie je vždy favorit, fanoušci nám musí pomoct
Debutant na MS Raphinha: Brazílie je vždy favorit, fanoušci nám musí pomoct
instagram.com/raphinha
Raphinha, který ve svých 25 letech stihl projít už několik evropských klubů a v současné době hraje za Barcelonu, se poprvé chystá na mistrovství světa. Brazilský křídelník, jenž dle svých slov pozvánku dostal díky tvrdé dřině, se v exkluzivním rozhovoru pro brazilskou redakci Livesport Zpráv rozpovídal mimo jiné o celkových šancích na triumf v katarském šampionátu a o vztazích s hvězdou Manchesteru United Brunem Fernandesem (28).

Jak jste přijal zprávu, že jste členem kádru, který bude reprezentovat Brazílii na nastávajícím mistrovství světa v Kataru?

"Na oficiální oznámení jsem čekal téměř dva měsíce. Byl jsem opravdu hodně nervózní. Věděl jsem, kdy se bude seznam reprezentantů vyhlašovat. Seděl jsem v tu dobu doma a čekal. Napjatý, ale přesvědčený, že bych mohl být součástí finální sestavy. Zpráva mě samozřejmě velmi potěšila, reprezentovat svou zemi na mistrovství světa je obrovská čest. "

Vaše první mistrovství světa…

"První z mnoha, dá-li Bůh. Připravím se tak dobře, jak to jen umím. Budu tvrdě dřít a doufám, že mi to pomůže udržet se v kádru Brazílie i do budoucna."

Mistrovství světa v Kataru bude nezvyklé nejen místem konání, ale také tím, že se hraje v půlce sezony. Je to pro hráče, kteří jsou zvyklí na nějaký režim, komplikované?

"Já můžu pouze říct, že je to jiné. Předchozí mistrovství světa jsem sledoval jen v televizi. Každopádně mít tak velký turnaj v tomto období se nedá s ničím srovnat. Navíc finále je blízko Vánocům. Bude to jedinečný zážitek v zemi odlišující se od ostatních. Musíme se ale předvést v tom nejlepším světle, a to za jakýchkoliv okolností."

Brazílie je ve skupině G společně se Srbskem, Švýcarskem a Kamerunem. Je to skupina, ze které by měl váš tým zaručeně postoupit?

"To nejde říct o žádné skupině. Všechny celky, které se dostaly na mistrovství světa, za sebou mají určitou cestu, musely si účast zasloužit a na závěrečný turnaj budou skvěle připravené. Na takové události zkrátka nenajdete slabého soupeře, každý chce dojít co nejdál. Musíme ze sebe vydat to nejlepší."

Raphinha si chválí složení brazilského týmu.
www.instagram.com/raphinha

Brazílie je vždy favorit

Věříte ale, že máte na to skupinu vyhrát?

"Jako správný Brazilec můžu odpovědět pouze ano. Brazílie je vždy favorit. Musíme ale být opatrní a uvědomovat si sílu soupeřů. Musíme být pokorní a respektovat je, avšak zároveň jim vnutit svůj způsob hry a ukázat odhodlání dosáhnout vytouženého výsledku."

Tím je vyhrát celý turnaj… Považujete i v tomto případě Brazílii za horkého kandidáta na titul?

"S Brazílií se musí počítat na každém mistrovství světa, protože už ho vyhrála několikrát. Nyní máme skvělý tým a velmi dobré hráče se zápalem pro hru. Jsme úžasná parta, nejen kvalitní hráči. Budeme bojovat jeden za druhého a zastavit nás bude tvrdý oříšek. Věřím, že dosáhneme na finále a zvítězíme."

Jak by se vám líbilo, kdybyste se o pohár pro vítěze zasloužil rozhodujícím gólem?

"O takovém momentu sním každý den a každou noc."

Byl by to vrchol vaší kariéry?

"Bez váhání bych to zařadil mezi tři nejvýznamnější momenty. Nevím, co přijde v budoucnu, ale teď by to byl asi ten největší zážitek."

Na mistrovství světa jedete v dobrém rozpoložení, s Barcelonou se nacházíte v čele prestižní španělské ligy. Dodává vám to při cestě do Kataru sebevědomí?

"Samozřejmě. V Barceloně jsme odehráli několik povedených zápasů a vytvořili pěknou sérii. Pomáhá to jak týmu, tak jednotlivcům. Podle mě je důležité si toto sebevědomí udržet co nejdéle a přenést ho také na mistrovství. Všichni se budou chtít předvést."

Raphinha v 11 startech za Brazílii vstřelil 5 branek.
instagram.com/raphinha

A co finále mistrovství světa proti Portugalsku, kde jste dříve hrál. Udělal by vám takový duel radost?

"Rozhodně, v Portugalsku toho mám hodně za sebou. Zažil jsem dobrá i špatná období, beru tu zemi jako druhý domov. Vždy říkám, že po Brazílii je to druhé místo, kde bych rád žil, až ukončím kariéru. S tou zemí se hodně ztotožňuji, lidé mě přijali velmi dobře. Proto je jasné, že finále proti Portugalsku by pro mě bylo velmi speciální a vzrušující."

Bruno Fernandes je jako starší bratr

Mluvil jste o mistrovství světa s přáteli v Portugalsku? Ve Sportingu jste měl dobrý vztah s Brunem Fernandesem.

"S ním se bavím opravdu hodně. Ze všech bývalých spoluhráčů jsem s ním nejvíc v kontaktu. O mistrovství světa jsme zatím nemluvili, ale určitě to probereme. Třeba přímo v Kataru. Vždycky se bavíme přátelsky, vtipkujeme. Bruno je jako starší bratr, kterého jsem nikdy neměl. Hodně mi pomohl v Portugalsku a pomáhá mi i nadále."

Zařadil byste Portugalsko mezi největší favority na vítězství?

"Podle mě je Portugalsko skvělý tým plný hráčů světové úrovně. Do finále se určitě dostat může. Záležet bude ale hlavně na psychickém a fyzickém rozpoložení. Dovedu si každopádně představit, že dojdou až do posledního zápasu. Mají na to. Věřím ale, že šampionem se stane Brazílie."

Co byste vzkázal brazilským fanouškům před mistrovstvím světa?

"Po volbách vidím v Brazílii rozdělený národ. Rád bych proto všechny požádal, aby se opět spojili a podporovali nás ze všech sil. Spoléháme se na ně a věříme, že společně můžeme v Kataru dojít daleko."