Historie míčů pro mistrovství světa – od Tienta v roce 1930 po Al Rihla v roce 2022

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Historie míčů pro mistrovství světa – od Tienta v roce 1930 po Al Rihla v roce 2022
Historie míčů pro mistrovství světa – od Tienta v roce 1930 po Al Rihla v roce 2022
Historie míčů pro mistrovství světa – od Tienta v roce 1930 po Al Rihla v roce 2022Profimedia
Trenér německé reprezentace Sepp Herberger v roce 1954 o fotbale řekl toto: "Míč je kulatý a hra trvá 90 minut." Tento legendární citát však platil spíše pro několik prvních mistrovství světa, kdy byl míč všechno, jen ne dokonale kulatý.

 Nový míč pro mistrovství světa v Kataru, takzvaný Al Rihla, je velmi výrazný. Slovo "Rihla" pochází z arabské literatury a znamená cestu. Vydejme se tedy na cestu od míče Tiento na prvním mistrovství světa v Uruguayi v roce 1930 až po míč Al Rihla, který se bude už brzy používat v Kataru.

Zejména na několika prvních mistrovstvích nebyly míče úplně kulaté. Na prvním MS v Uruguayi se ve skutečnosti používaly dva různé míče, T-Model a Tiento. Ani jeden z míčů neměl ventil, a tak tlak vzduchu rychle klesal. V roce 1930 měly míče ještě daleko k dokonalosti, kterou známe dnes.

Na mistrovství světa v Itálii v roce 1934 byl poprvé použit míč, který nebyl vyroben z kůže. Federale 102 byl vyroben z bavlny a stejně jako modely z roku 1930 neměl ventil. Trvalo to až do mistrovství světa 1950, než byl poprvé vyroben míč s ventilem. Během několika dalších turnajů došlo k dalším inovacím a v roce 1986 byl v Mexiku použit první plně syntetický míč. Nebyla to však poslední inovace, která se u fotbalových míčů na mistrovství světa objevila.

1930 (Uruguay) - T-Model a Tiento

Na prvním mistrovství světa v Uruguayi byly použity dva míče. Ani jeden z modelů neměl ventil a systém jedné velikosti pro všechny byl na tomto turnaji ještě hodně vzdálený. Bez ventilu nebylo možné do míče napumpovat vzduch, takže míče měly vždy mírně odlišný tlak vzduchu.

1934 (Itálie) - Federale 102

Míč Federale 102 byl používán na mistrovství světa v Itálii v roce 1934. Tehdy nebyl míč vyroben z kůže, ale z bavlny. Pro Itálii má obzvláště historický význam, protože díky finálovému vítězství 2:1 nad Československem slavila na domácí půdě.

1938 (Francie) - Allen

O čtyři roky později na mistrovství světa ve Francii zvítězila opět Itálie. Tehdy se používal Allenův míč, který byl vyroben ručně a měl nápis "Coupe Du Monde", což ve francouzštině znamená Světový pohár.

1950 (Brazílie) - Superball Duplo T

Míč pro Světový pohár 1950 měl nejen působivé jméno, ale také byl výrazně inovovaný. Míč použitý na mistrovství světa v Brazílii měl poprvé ventil, takže všechny použité balony mohly mít stejný tlak vzduchu. Míč byl sestaven z 12 ručně sešitých dílů.

1954 (Švýcarsko) - Swiss World Champion

Tento míč v roce 1954 úplně nedostál svému jménu, protože mistrem světa se stalo Německo. Z tohoto roku pochází i legendární citát Seppa Herbergera a míče tehdy už byly skutečně víc a víc kulaté. Švýcarský balon pro mistry světa byl vyroben z kůže a měl mnohem světlejší barvu než jeho předchůdci.

1958 (Švédsko) - Top Star

Míč pro Světový pohár ve Švédsku neměl oproti svému předchůdci žádné zásadní inovace. Top Star byl vyroben z mírně vybělené hovězí kůže. Vyhovoval zejména Brazilcům, ti se tehdy stali šampiony.

1962 (Chile) - Mr Crack

Na mistrovství světa 1962 v Chile bylo celkem živo, protože míč se zajímavým názvem Pan Crack, který měl být použit, byl ve skutečnosti vadný. Byl také vyroben z osmiúhelníkových panelů z bělených hovězích kůží, ale během hry příliš často ztrácel vzduch, takže se nakonec opět použil míč Top Star z roku 1958.

1966 (Anglie) - Slazenger Challenge 4 Star

Slazenger Challenge 4 Star. Míč nepřinesl mnoho technických inovací, ale poprvé se vyráběl v různých barvách, včetně červené. To znamená, že byl dobře vidět, což bylo rozhodující při legendárním gólu vstřeleném v prodloužení finále ve Wembley mezi Anglií a Německem.

1970 (Mexiko) - Adidas Telstar Durlast

Adidas Telstar byl první vyrobený fotbalový míč s 12 černými pětiúhelníky a 20 bílými šestiúhelníky. Díky tomuto vzoru diváci mnohem lépe viděli míč na černobílých televizních přijímačích.

1974 (Německo) - Adidas Telstar Durlast

Na Světovém poháru v Německu byl použit stejný míč, který byl pouze mírně vylepšen a opatřen německým nápisem. Míč byl pojmenován podle družice Telstar.

1978 (Argentina) - Adidas Tango Riverplate

Tento fotbalový míč se také skládal z 20 šestiúhelníků a 12 pětiúhelníků, ale šestiúhelníky měly na sobě otisk černých stopových obrazců. To vyvolávalo dojem, že míč se skládá z dvanácti stejných kruhů.

1982 (Španělsko) - Adidas Tango Espana

Míč pro mistrovství světa ve fotbale ve Španělsku v roce 1982 se v podstatě nelišil od svého předchůdce, ale poprvé byly švy místo šití průmyslově svařeny.

1986 (Mexixo) - Adidas Azteca Mexico

Míč použitý na mistrovství světa v Mexiku v roce 1986 byl hodně inovativní. Poprvé byl plně syntetický, takže lépe odváděl vodu, a jeho výkon byl tak ve srovnání s předchůdci mnohem lepší. Tento míč nakonec nejlépe vyhovoval Maradonově Argentině, která dokázala ve finále porazit Německo a zvednout nad hlavu titul mistrů světa.

1990 (Itálie) - Adidas Etrusco Unico

Adidas Etrusco Unico byl použit na druhém mistrovství světa, které se konalo v Itálii. Byl pojmenován po Etruscích, tedy starověkém etniku, které sídlilo v Itálii. Míč představoval další etapu vývoje syntetických materiálů. Byl to první zápasový balon s vnitřní vrstvou z černé polyuretanové pěny. Míč byl použit také na olympijských hrách v Barceloně v roce 1992.

1994 (USA) - Adidas Questra

Dalším pokrokem byl míč Adidas Questra, první balon s bílým polyethylenem. Pod ním se nacházela další pěnová vrstva, která zajišťovala tlumení hlaviček. Název "Questra" je odvozen z anglického výrazu "quest for the stars" (hledání hvězd). V roce 1994 dosáhla hvězd Brazílie, která ve finále porazila Itálii.

1998 (Francie) - Adidas Tricolore

Adidas Tricolore byl použit na MS ve Francii v roce 1998. Tricolore se poprvé od dob modelu Telstar Durlast vyráběl mimo Evropu a byl považován za nejmodernější fotbalový míč, jaký byl kdy vyroben. Pod koženým potahem měl vloženou pěnovou výplň.

2002 (Jižní Korea & Japonsko) - Adidas Fevernova

Především designem se Fevernova výrazn lišil od svých předchůdců. Barvy totiž měly připomínat asijské kultury. Fevernova má vrstvu ze syntetické pěny, která je spojena s třívrstvou polymerovou tkaninou, což zajišťuje přesnější trajektorii. Balon nejvíce seděl Brazilcům, kteří porazili ve finále Německo 2:0.

2006 (Německo) - Adidas +Teamgeist

V roce 2006 se design míče pro mistrovství světa začal posouvat do vědecké sféry. Adidas +Teamgeist byl totiž vyvyinut na univerzitě v Loughborough v Londýně. Poprvé byl testován na mistrovství světa hráčů do 17 let v Peru v roce 2005. Míč se skládal ze 14 panelů, které zajišťovaly extrémně kulatou strukturu. Teamgeist je také extrémně voděodolný, takže si zachovává své vzdušné vlastnosti i za deštivých dnů.

2010 (Jižní Afrika) - Adidas Jabulani

Míč se skládal z osmi trojrozměrně tvarovaných panelů. Název "Jabulani" pochází z jihoafrického jazyka Zulu a znamená "být šťastný".

2014 (Brazílie) - Adidas Brazuca

Jasné barvy míče Brazuca mají připomínat brazilskou radost ze života. Míč je vyroben ze speciálního materiálu, který reguluje teplotu a je speciálně přizpůsoben extrémním klimatickým podmínkám v Brazílii v letním období.

2018 (Rusko) - Adidas Telstar Mechta 18

FIFA udělila tomuto míči ocenění FIFA Quality Pro. Název byl odvozen od jeho předchůdců, míčů používaných na mistrovství světa v letech 1970 a 1974, a také od čísla 18, které označuje rok jeho zavedení. Design míče Mechta 18 byl speciálně vyvinut pouze pro vyřazovací část turnaje v Rusku.

2022 (Katar) - Al Rihla

Al Rihla bude použit na mistrovství světa ve fotbale v roce 2022 v Kataru. V arabské literatuře znamená "Rihla" cestu nebo cestopis.