Djokovič překonal rekord Grafové, v pozici světové jedničky už strávil 378 týdnů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič překonal rekord Grafové, v pozici světové jedničky už strávil 378 týdnů

Djokovič překonal i rekord Steffi Grafové.
Djokovič překonal i rekord Steffi Grafové.Profimedia
Novak Djokovič (35) v pondělí překonal rekord v počtu týdnů strávených v čele světových žebříčků ve dvouhře. Srbský tenista je světovou jedničkou celkově 378. týden a v historické tabulce se dostal před legendární Němku Steffi Grafovou.

Body do světového žebříčku se počítají za výsledky v uplynulých 12 měsících a Novak Djokovič během nich nemohl kvůli odmítavému postoji k očkování proti Covidu-19 a souvisejícímu zákazu vstupu do USA startovat na několika důležitých akcích.

Přišel o všechny čtyři turnaje Masters 1000 na severoamerickém kontinentu i US Open a nemohl tak hrát o celkem až 6000 bodů. Navíc stejně jako ostatní tenisté nedostal body za Wimbledon, na kterém triumfoval (2000 bodů).

Přesto je zkušený Srb světovou jedničkou. Dnes na čele žebříčku zahajuje celkově 378. týden a ve společných historických tabulkách mužů (ATP) a žen (WTA) překonal rekord Steffi Grafové (377 týdnů). Mezi muži zaznamenal nejvíce času stráveného na 1. místě hodnocení už předloni, nyní má na druhého Rogera Federera náskok 68 týdnů.

Teoreticky mohl Djokovič rekordy překonat ještě dříve, ale v březnu 2020, kdy vyhrál prvních 18 zápasů sezony a figuroval jako lídr žebříčku, byl turnajový kolotoč na pět měsíců přerušen kvůli pandemii koronaviru a tenisové asociace žebříček na 22 týdnů "zmrazily". Navíc loni na začátku roku Srb přišel o potenciální body za turnaje v Austrálii (2000 za Australian Open), ze které byl kvůli chybějícímu očkování vyhoštěn.

Aktuálně má rodák z Bělehradu, jenž letos vyhrál všech 12 zápasů, v čele náskok 200 bodů na Carlose Alcaraze. Tento týden v Dubaji potřebuje postoupit alespoň do finále, aby měl jistotu, že na 1. místě minimálně další dva týdny setrvá. Následně bude zásadní, jestli dostane povolení vstoupit do USA (zažádal si o výjimku) a bude se moct po čtyřech letech zúčastnit podniků Masters v Indian Wells a Miami.

Jedničkou se Djokovič stal poprvé v červenci 2011. Do čela se pak v průběhu kariéry vrátil ještě šestkrát, naposledy po triumfu na letošním Australian Open. Celkem sedm sezon ukončil na 1. místě, Grafová to dokázala osmkrát.