Djokovič se na semifinále nešetřil. Medveděva udolal po tříhodinovém boji

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Djokovič se na semifinále nešetřil. Medveděva udolal po tříhodinovém boji
Djokovič poprvé na letošním Turnaji mistrů ztratil set, ale Medveděva porazil.
Djokovič poprvé na letošním Turnaji mistrů ztratil set, ale Medveděva porazil.
Profimedia
Novak Djokovič (35) na Turnaji mistrů s již jistým postupem v kapse nevypustil ani poslední zápas ve skupině. Z bojů o semifinále již vyřazeného Daniila Medveděva (26) udolal po více než tříhodinovém boji 6:3, 6:7, 7:6 a posedmé v kariéře prošel skupinou bez porážky. O finále si pětinásobný šampion zahraje s Američanem Taylorem Fritzem (25).

Medveděv –⁠ Djokovič 1:2

Djokovič v prvních dvou zápasech porazil Stefanos Tsitsipas a Andreje Rubljova a s předstihem si zajistil postup z prvního místa. V pátek nastoupil proti Medveděvovi, který naopak oba předchozí duely prohrál a byl bez šance na postup do semifinále.

Hrálo se tak především o 200 bodů do světového žebříčku a tučnou finanční odměnu. A také prestiž a na výkonu obou tenistů to bylo znát. Na kurtu odevzdali maximum a fanouškům v Turíně nabídli více než tříhodinovou bitvu. 

Djokovič měl poměrně brzy blízko vítězství, když měl za stavu 6:3 a 4:4 brejkbol. Byla to však teprve polovina zápasu. Medveděv se dál rval o vítěznou rozlučku se sezonou a byť byl v tie-breaku dva míčky od porážky, vynutil si třetí set.

A v něm byl jako první blízko výhře pro změnu Medveděv. Za stavu 3-4 odvrátil brejkbol, vzápětí se mu povedlo poprvé sebrat Srbovi servis a podával na vítězství. Djokovič ale síly nešetřil a toužil po udržení neporazitelnosti. A toho dosáhl. Povedl se mu rebrejk a rozhodující zkrácenou hru ovládl.

"Pro Daniila to byl poslední zápas sezony a nechtěl se rozloučit porážkou. Hrál opravdu skvěle. Výborně podával, bojoval a byl fyzicky skvěle připravený. Musel jsem ze sebe dostat všechnu energii. I když nešlo o postup, je to pro mě důležité vítězství," komentoval po zápase Djokovič.

Na Turnaji mistrů hraje popatnácté v kariéře a pojedenácté postoupil do semifinále, posedmé bez porážky. Usiluje o šestý titul a vyrovnání rekordu Rogera Federera. Triumfy slavil v letech 2008, 2012, 2013, 2014 a 2015. Zároveň se může stát nejstarším vítězem v historii soutěže, Federerovi bylo při jeho posledním triumfu v roce 2011 rovných 30 let.

Šampion z roku 2020 Medveděv startoval na Turnaji mistrů počtvrté a stejně jako při premiéře v roce 2019 nevyhrál jediný zápas. Letos prohrál všechny tři zápasy až v tie-breaku třetího setu.