Do světového šampionátu naskočí vicemistři z Chorvatska, Španělsko i Německo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Do světového šampionátu naskočí vicemistři z Chorvatska, Španělsko i Německo
Do světového šampionátu naskočí vicemistři z Chorvatska, Španělsko i Německo
Do světového šampionátu naskočí vicemistři z Chorvatska, Španělsko i Německo
Profimedia
Do fotbalového mistrovství světa v Kataru ve středu vstoupí také Chorvatsko. Stříbrný tým z minulého šampionátu se utká s Marokem. Do hry se dostanou také celky ze skupiny E. Ve 14:00 zahájí svou cestu za nápravou posledního MS Němeci, kteří vyzvou Japonce. Od 17:00 pak změří síly Španělsko a Kostarika.

Nepostradatelný Modrič

V chorvatském mužstvu už nejsou tehdejší opory útočník Mario Mandžukič a záložník Ivan Rakitič. Další středopolař a kapitán Luka Modrič naopak zůstává v reprezentaci, podobně jako v Realu Madrid, nepostradatelným hráčem i v sedmatřiceti letech.

"Je mi jasné, že už jsem v určitém věku a tohle bude můj poslední velký turnaj s chorvatskou reprezentací," přiznal Modrič v rozhovoru pro FIFA plus. "S Lukou není nic nemožné. Udělá maximum, aby nám i v Kataru pomohl. Chorvatsko po Modričově odchodu nebude stejné. Náš fotbal mu bude navždy vděčný za všechno, co pro nás udělal," doplnil trenér "Vetreni" Zlatko Dalič.

Maročané by na šestém světovém šampionátu rádi vylepšili minulý turnaj, kde skončili poslední ve skupině s jedním bodem. "Jsme mladý a ambiciózní tým, který chce společně dosáhnout velkých věcí a udělat to nejlepší pro naši zemi. Prvním cílem je zvládnout skupinu a poté jít krok za krokem," řekl marocký krajní obránce Achraf Hakimi.

Přehled utkání Maroko – Chorvatsko + audiokomentář (11:00)

Posledních 10 zápasů reprezentace Chorvatska
Flashscore

Němci chtějí napravit historickou blamáž

Čtyřnásobní mistři světa Němci na posledním mistrovství světa poprvé v historii nepostoupili ze skupiny a zaznamenali nejhorší výsledek od roku 1938. "Neznamená to žádné trauma. Nikdo, kdo u toho byl, nemyslí na tehdejší zápasy proti Mexiku (0:1) a Koreji (0:2). Tohle je mistrovství světa, motivace je dostatečná i bez toho," uvedl na webu Německého fotbalového svazu stoper Niklas Süle. "Máme kvalitu na to, abychom došli v turnaji daleko. A všichni do něj vstupujeme s tím, že ho můžeme vyhrát," doplnil záložník Jamal Musiala.

Japonsko startuje na sedmém světovém šampionátu po sobě a od té doby pravidelně střídá konec ve skupině a postup do osmifinále. S Německem se dosud výběr ze země vycházejícího slunce utkal ve dvou přípravných duelech a v žádném nezvítězil.

"Německo je jedním z nejtěžších soupeřů na světě, ale ve fotbale se může stát cokoli a nám se to povede. Máme dostatek kvality na to, abychom je porazili," citovala agentura Reuters obránce Takehira Tomijasua.

Přehled utkání Německo – Japonsko + audiokomentář (14:00)

Posledních 10 zápasů reprezentace Německa
Flashscore

Mladé Španěly čeká Kostarika

Španělé přicestovali do Kataru (spolu s Ekvádorem) se třetím nejmladším kádrem ze všech účastníků závěrečného turnaje po Ghaně a USA. Trenér Luis Enrique nominoval 14 hráčů pod 25 let.

"Jsme mužstvo, které toho má hodně před sebou. Jsme velmi mladí. Nejsme povinni skončit na žádném místě. Jednoduše budeme hrát tak, jak nejlépe dovedeme, abychom dosáhli dobrých výsledků. Pokud se nám to nepovede, odejdeme s hlavami nahoře a budeme dál pracovat," prohlásil dvaadvacetiletý útočník Ferran Torres.

Tým z Pyrenejského poloostrova hrál s Kostarikou dosud tři přípravné zápasy a žádný z nich neprohrál. Středoamerická země startuje na třetím mistrovství světa po sobě. Po čtvrtfinálové účasti v Brazílii 2014 minule v Rusku Kostaričané nevyhráli ani jeden zápas.

"Španělsko je hodně kvalitní, ale to nás neděsí. Naopak nás to motivuje. Taky máme kvalitu. Uvědomujeme si, že musíme hrát velmi dobře, ale věříme, že proti nim můžeme hrát jeden na jednoho," konstatoval útočník Anthony Contreras.

Přehled utkání Španělsko – Kostarika + audiokomentář (17:00)

Posledních 10 zápasů reprezentace Španělska
Flashscore

Ve středu od 20:00 na poprvé na šampionátu v Kataru představí také Belgičané, kteří vyzvou Kanadu. Více informací k tomuto duelu si můžete přečíst v rubrice Zápas dne.