Šmicer přinesl míč a PSG i s Mbappém dostalo v Lens tři góly. Lídr padl poprvé v sezoně

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Šmicer přinesl míč a PSG i s Mbappém dostalo v Lens tři góly. Lídr padl poprvé v sezoně
Aktualizováno
Šmicer přinesl míč a PSG i s Mbappém dostalo v Lens tři góly. Lídr padl poprvé v sezoně
Šmicer přinesl míč a PSG i s Mbappém dostalo v Lens tři góly. Lídr padl poprvé v sezoněAFP
Fotbalisté Paris SG v čele s hvězdným Kylianem Mbappém (24) nezvládli ve francouzské lize duel prvního týmu s druhým a v Lens prohráli jasně 1:3. Byla to jejich první porážka v tomto ročníku a premiérová ve všech soutěžích od březnového nezdaru v Monaku. A náskok na jejich přemožitele se ztenčil na čtyři body,

Rozhodující branku si ve 28. minutě připsal Loïs Openda po vynikající práci Seka Fofany. Racing Club tak doma stále neztratil a zároveň se stal prvním týmem napříč všemi soutěžemi, který v této sezoně francouzského mistra porazil. Hlasité publikum před duelem také přivítalo bývalého českého reprezentanta a šampiona ligy s Lens z roku 1998 Vladimíra Šmicera, jenž slavnostně přinesl hrací míč do středového kruhu.

PSG proplouvalo sezonou Ligue 1 suverénněji než kdykoliv předtím. Velký podíl na tom měl i čerstvý mistr světa Lionel Messi, jenž v dosavadním průběhu soutěže zaznamenal sedm gólů a 10 asistencí. Ještě lépe na tom byl s produktivitou Neymar, který měl prsty dokonce v 21 brankách obhájce titulu. Argentinec ani Brazilec však k novoročnímu duelu k dispozici nebyli, čehož chtělo využít domácí Lens.

To má sezonu snů, neboť se v tabulce nachází na fantastickém druhém místě s už devíti ligovými vítězstvími před vlastními fanoušky v řadě. Nejčerstvější úspěch se začal rýsovat brzy. Fanoušky bavil divoký úvod klání, který v 5. minutě vyvrcholil brankou Racing Clubu.

Statistiky utkání Lens – Paris SG

Gianluigi Donnarumma totiž vyškrábl balon mířící na zadní tyč jen k malému vápnu, odkud rozvlnil odkrytou síť Przemyslaw Frankowski. PSG ale bleskově srovnalo, 20letý Hugo Ekitike v podstatě vykopl lapenou přihrávku z rukavic domácího gólmana a kontroverzní trefa byla na světě. Lens však prokázalo odhodlání vzít si vedení zpět. Po zmařené akci hostů vyslal ve 28. minutě Fofana výbornou přihrávku přes půl hřiště na Opendu a ten si rovněž poradil bravurně.

Ještě lépe vstoupili domácí do druhé půle. Ve 48. minutě poctivým presinkem vybojovali míč u vápna soupeře a Openda následně krásnou patičkou našel Alexise Claude-Maurice, jenž zamířil přesně. V 75. minutě měl obrovskou šanci snížit střídající Pablo Sarabia, jeho hlavičku z bezprostřední blízkosti ale fantastickým zákrokem vykryl Brice Samba. Na osudu utkání nic nezměnil ani Kylian Mbappé, jehož pokusy o výpady dokázala defenziva Racing Clubu zpacifikovat.

Simova dvojnásobná premiéra

Bývalý útočník pražské Slavie Abdallah Sima se ve francouzské lize dočkal premiérové trefy. Chvíli nato si ale dal také vlastní gól a jeho Angers podlehlo v 17. kole Lorientu 1:2. V Ligue 1 prohrálo podeváté za sebou a zůstalo poslední.

Sima čekal na první trefu za Angers dlouhých 14 ligových zápasů. Jeho chvíle přišla v 10. minutě, kdy si naskočil na rohový kop a hlavou otevřel skóre. V 79. minutě však Senegalec stejným způsobem překonal vlastního brankáře Bernardoniho. A za dalších devět minut dokonal obrat Le Fée.

Teprve 21letý Sima je v Angers na hostování z Brightonu, který ho v létě 2021 vykoupil ze Slavie za zhruba 200 milionů korun. V Brightonu ale stále čeká na debut, jelikož ihned po příchodu do Anglie odešel hostovat do druholigového Stoke, i kvůli sérii zranění se však neprosadil. Dohromady za tým odehrál pouze 123 minut.

Dvojnásobný senegalský reprezentant se v Česku stal objevem sezony 2020/21. K prvnímu týmu Slavie se připojil až v průběhu podzimní části, přesto stihl nasázet 11 ligových branek. Další čtyři přidal v Evropské lize, kde pomohl Pražanům k postupu do čtvrtfinále.

Statistiky utkání Angers – Lorient