Federer příští víkend ukončí kariéru. Tělo mi dalo jasnou odpověď, řekl velikán tenisu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Federer příští víkend ukončí kariéru. Tělo mi dalo jasnou odpověď, řekl velikán tenisu

Aktualizováno
Federer příští víkend ukončí kariéru. Tělo mi dalo jasnou odpověď, řekl velikán tenisu
Federer příští víkend ukončí kariéru. Tělo mi dalo jasnou odpověď, řekl velikán tenisuProfimedia
Roger Federer (41) se rozhodl po letošním ročníku Laver Cupu ukončit kariéru. Legendární švýcarský tenista na sociálních sítích oznámil, že exhibiční akce, která se uskuteční od 23. do 25. září v Londýně, bude jeho posledním vystoupením na profesionální úrovni. Rodák z Basileje posbíral 20 grandslamových trofejí, celkem 103 titulů a 310 týdnů byl světovou jedničkou.

"Jak mnozí z vás víte, poslední tři roky přede mě postavily výzvy v podobě zranění a operací. Usilovně jsem pracoval na tom, abych se vrátil do konkurenceschopné formy. Ovšem také jsem si vědom toho, že mé tělo má limity a dalo mi jasný vzkaz. Je mi 41 let…" uvedl Federer ve zhruba pětiminutovém proslovu, jejž zveřejnil na svých účtech na sociálních sítích.

"Za 24 let kariéry jsem odehrál víc než 1500 zápasů. Tenis ke mě byl štědřejší, než jsem si dokázal ve snu představit. Ovšem teď vím, že přišel čas mou sportovní dráhu ukončit," uvedl. Po Laver Cupu bude podle svých slov tenis hrát dál, ale už ne v rámci turnajů na okruhu ATP.

Během posledních dvou let se podrobil třem operacím kolena, v roce 2020 odehrál pouze šest zápasů a loni 13. Na kurtech se hráč, mnohými považovaný za nejlepšího tenistu všech dob, naposledy představil loni ve Wimbledonu, kde došel do čtvrtfinále. Ještě nedávno doufal, že se k soutěžnímu hraní vrátí.

Symbolicky bude jeho posledním zápasem kariéry vystoupení po boku letitého rivala Rafaela Nadala (36), s nímž bude hrát čtyřhru.

Rodák z Basileje má na kontě celkem 103 titulů a také dvě olympijské medaile. V Pekingu v roce 2008 získal s krajanem Stanem Wawrinkou zlato ve čtyřhře, čtyři roky nato v Londýně nestačil ve finále singlu na domácího Andyho Murrayho.

"Rozhodnutí skončit je trochu hořké, tenis mi bude hodně chybět. Ale také si uvědomuji, že jsem měl ohromný talent, který jsem využil beze zbytku a navíc mnohem déle, než bych si dokázal představit," řekl Federer.

"Takže z celého srdce děkuji všem lidem na světě, kteří jste malému podavači míčku z Basileje pomohli splnit dětský sen. A velký dík také patří tenisu: miluji tě a nikdy tě neopustím," uzavřel Federer.