Fenomén Messi. Kapitán Argentiny se stal nejlepším hráčem mistrovství světa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Fenomén Messi. Kapitán Argentiny se stal nejlepším hráčem mistrovství světa
Fenomén Messi. Kapitán Argentiny se stal nejlepším hráčem mistrovství světa
Fenomén Messi. Kapitán Argentiny se stal nejlepším hráčem mistrovství světaAFP
Nejlepším hráčem mistrovství světa ve fotbale v Kataru byl zvolen Lionel Messi (35), který Argentinu coby kapitán dovedl ke zlatým medailím. Argentinský kanonýr dal na turnaji sedm branek a ve střelecké tabulce obsadil druhé místo o jeden gól za francouzským útočníkem a klubovým spoluhráčem z Paris St. Germain Kylianem Mbappém (23). Messi dostal Zlatý míč po dnešním finále, v němž Argentina porazila Francii po remíze 3:3 až v penaltovém rozstřelu.

Jihoamerický vítěz turnaje ovládl až na střeleckou tabulku i další individuální kategorie. Brankářem šampionátu se stal gólman Emiliano Martínez a nejlepším mladým hráčem turnaje jeho spoluhráč a jednadvacetiletý záložník Enzo Fernández.

Od zavedení trofeje pro hráče turnaje v roce 1982 se stal Messi prvním, kdo dokázal zvítězit podruhé. Zlatý míč dostal i před osmi lety, kdy s Argentinou ve finále podlehl po prodloužení Německu. Už před turnajem v Kataru Messi oznámil, že půjde o jeho poslední světový šampionát v kariéře.

Sestřih zápasu Argentina – Francie
Livesport CZ

Legendární útočník jako první v historii dokázal na jednom mistrovství světa skórovat ve všech kolech včetně skupiny. Ve finále se Messi trefil dvakrát a v úchvatném souboji o vítěze střelecké tabulky turnaje v Kataru těsně nestačil na Mbappého, který si připsal hattrick.

Argentinský kapitán porušil dlouholetou tradici, podle níž se nejlepším hráčem MS nestával člen vítězného týmu. Před Messim naposledy ze země nových mistrů světa dostal Zlatý míč v roce 1994 Brazilec Romário.

Mbappé se stal teprve druhým hráčem, který na světovém šampionátu v souboji o zlato zaznamenal tři branky. Messiho klubový spoluhráč z Paris St. Germain se na turnaji v Kataru trefil osmkrát, což je nejlepší výsledek od roku 2002 a Brazilce Ronalda.

Přehled zápasu Argentina – Francie 4:3 pp