Boj o zlato na MS v Kataru pohledem dat: Messi, Mbappé a prostory, ve kterých se rozhodne

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Boj o zlato na MS v Kataru pohledem dat: Messi, Mbappé a prostory, ve kterých se rozhodne
Boj o zlato na MS v Kataru pohledem dat: Messi, Mbappé a prostory, ve kterých se rozhodne
Boj o zlato na MS v Kataru pohledem dat: Messi, Mbappé a prostory, ve kterých se rozhodneProfimedia
Lionel Messi (35) s Kylianem Mbappém (23) byli na cestě do finále fotbalového mistrovství světa v Kataru vůdčími osobnostmi svých týmů a v přímém klání o titul tomu nebude jinak. Při vyrovnanosti Argentiny a Francie dost možná rozhodne právě individuální akce v podání jednoho z nich. V konečném důsledku možná půjde jen o to, kolik prostoru oba dostanou.

A když je řeč o prostoru, teoreticky se lze zaměřit pouze na jednu stranu hřiště, kde by se mělo odehrávat to nejdůležitější. Messi totiž rád využívá přesně ty samé zóny, které nechává Mbappé při svých ofenzivních výletech odkryté, a to samé platí také v obráceném gardu. Dost možná proto zpočátku čeká fanoušky opatrná hra v podání obou týmů.

Francie se představí v nízkém bloku v rozestavení 4-3-3 a bude si dávat dobrý pozor na to, aby Kilian Mbappé společně s Theem Hernándezem nenechávali příliš mnoho volného místa Messimu a jeho náběhům za obranu. Bezhlavě útočit těmito prostory nebude chtít ani Argentina, protože by se po ztrátě míče mohla rychle dostat do nepříjemné situace. Ofenzivní síla Francie je v brejcích jednoduše příliš velká.

Zatímco Antoine Griezmann stíhá společně s tvorbou hry ještě i perfektně bránit, Mbappé byl na turnaji osvobozen od jakékoli defenzivní aktivity. Za zápas zaznamená pouze 1,8 takových akcí, což je mezi záložníky, kteří na turnaji odehráli alespoň 270 minut hry, jasně nejnižší počet.

Lionel Messi (Heat mapa)
Lionel Messi (Heat mapa)Opta by Stats Perform

Kupříkladu takový Hakim Ziyech, jenž se postavil proti Mbappému v semifinále, má takových zákroků osm. Na vlastní třetině hřiště francouzského rychlíka neuvidíte takřka vůbec – průměrně se zde dotkne míče jen 0,7krát za zápas.

Směrem dopředu skvěle hrající Hernández proto bývá často vystaven přečíslení, a to jsou momenty, kdy by měli v defenzívě pomáhat i ostatní. Klíčovou postavou je pro Francii v tomto ohledu Adrien Rabiot, o němž se sice v průběhu turnaje příliš často nemluví, ale rozhodně by si větší porci pozornosti zasloužil.

V pokročilé datové metrice, která vyhodnocuje, v jak nebezpečných prostorech hřiště hráč zastavuje náběhy, driblinky i přihrávky soupeře, je totiž s viditelným náskokem nejlepším defenzivním záložníkem na turnaji. Až za ním jsou jména jako Casemiro, Amrabat, Neves, Brozovič nebo Partey.

Přehled utkání Argentina – Francie + audiokomentář

Jak často soupeři útočí po "Mbappého" straně, bylo dobře vidět v semifinálovém duelu. Maroko v tomto prostoru zaznamenalo 53 % svých ofenzivních akcí, což byl největší podíl ze všech dosud odehraných utkání na šampionátu. Rabiot se na hřišti kvůli nemoci vůbec neobjevil a jeho případná neúčast ve finále by pro Francii znamenala citelné oslabení.

Svého osobního strážce má i Lionel Messi. A fascinující na tom je, že se jedná o jednoho z nejkreativnějších hráčů v předních pěti fotbalových ligách. Rodrigo de Paul s míčem u nohy kouzlil jak za dob svého působení v Serii A, tak nově i v Atlétiku Madrid a na šampionátu patří mezi nejlépe bránící záložníky.

Přestože z klubového fotbalu opravdu není na něco takového zvyklý. Právě ochota hráčů Argentiny obětovat se pro tým je jedním z hlavních důvodů, proč výběr Lionela Scaloniho tak skvěle funguje nejenom směrem dopředu, ale zatím skoro bezchybně právě také v obraně.

Argentinský lodivod je během turnaje zvyklý, na rozdíl třeba od Didiera Deschampse na druhé straně, měnit rozestavení v závislosti na tom, proti jakému soupeři zrovna nastupuje. A spolupráce Mbappého s Hernandezem by mohla být potenciálně impulsem k další změně. Ale také nemusí.

Stejně tak obtížné je odhadnout to, kdo se nakonec stane světovým šampionem. Podle predikčních modelů mají oba týmy téměř totožnou šanci na vítězství. A oba mají ve svém středu hráče, který dokáže svým uměním sám změnit chod utkání…