Finanční žebříček tenistů za rok 2023: Wimbledonská vítězka Vondroušová je až třináctá

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Finanční žebříček tenistů za rok 2023: Wimbledonská vítězka Vondroušová je až třináctá

Markéta Vondroušová před losem Turnaje mistryň 2023.
Markéta Vondroušová před losem Turnaje mistryň 2023.Profimedia
Markéta Vondroušová (24) má za sebou dosud nejpovedenější sezonu, vyhrála prestižní Wimbledon, ani to jí však nestačilo na umístění v elitní desítce nejlépe vydělávajících tenistů a tenistek za rok 2023. Šampionka z All England Clubu figuruje v pořadí až na 13. místě. Rodačka ze Sokolova letos získala na prize money 4,47 milionu dolarů (zhruba 100 milionů korun), víc než polovinu brala za triumf ve Wimbledonu. Byla to však necelá třetina toho, na kolik si přišel Novak Djokovič (36)...

Vondroušová začala s tenisem ve čtyřech letech. Už jako 15letá získala v roce 2015 svůj první titul na turnaji ITF mezi ženami. V 17 letech slavila první triumf na okruhu WTA (ve švýcarském Bielu), v 19 se dostala do finále Roland Garros, ve 22 získala olympijské stříbro a letos v červenci dva týdny po oslavě 24. narozenin jako první nenasazená hráčka v historii ovládla Wimbledon.

Za svou dosavadní kariéru obdržela na odměnách dohromady 9,26 milionu dolarů (vzhledem k současnému kurzu zhruba 200 milionů korun před zdaněním). Největší balík peněz se na jejím kontě objevil po triumfu na londýnské trávě, za který jí pořadatelé vyplatili takřka tři miliony dolarů. Téměř půl milionu si česká tenistka vydělala postupem do čtvrtfinále US Open.

Jen při premiéře na Turnaji mistryň prohrála všechna tři utkání a nedokázala pro sebe 'uloupnout' větší část ze štědré dotace tradiční prestižní soutěže.  

Tenisté ze světové špičky nemají příjem pouze za výkony na kurtech. Úspěšným hráčům přitékají peníze také díky lukrativním smlouvám se sponzory, Vondroušová zapadla do firemní strategie společností Nike, Yonex či Stratos Auto. I proto může bezplatně využívat vůz BMW X6 nebo si aktuálně s manželem Štěpánem užívat zaslouženého odpočinku na Maledivách. 

Během roku 2023 získala na prize money celkem 4.473.278 dolarů. Ve finančním žebříčku obsadila až šesté místo mezi ženami, víc si kromě dalších grandslamových šampionek Igy Šwiatekové, Aryny Sabalenkové a Coco Gauffové vydělaly i Jessica Pegulaová a Jelena Rybakinová.

Nejvíc bral Djokovič  

V porovnání i s mužskými kolegy si díky tenisovým odměnám finančně polepšilo ještě víc než Vondroušová 12 tenistů. Žebříčku kraluje Novak Djokovič, jenž si během uplynulé sezony přišel na 15.952.044 dolarů. Z tohoto pohledu měl povedenější už jen sezony 2015 (18.267.125 dolarů) a 2018 (15.967.184 dolarů).

Šestatřicetiletý Srb letos odehrál nejméně turnajů z hráčů TOP 10, jenže sedm z 12 startů proměnil v triumf. Ovládl tři ze čtyř grandslamů a všechny opouštěl se šekem na víc než milion dolarů. Sedmimístnou částku inkasoval i za triumfy na Masters 1000 v Cincinnati a Turnaji mistrů. Z ATP Finals v Turíně si odvezl historicky druhou nejvyšší odměnu za jeden turnaj (4.411.500 dolarů).

Tabulka podle výdělků dohromady ve dvouhře a čtyřhře.
Tabulka podle výdělků dohromady ve dvouhře a čtyřhře.Livesport

V letošní elitní desítce nejlépe vydělávajících tenistů světa je pět mužů a pět žen. Mohou za to především stejné odměny pro obě pohlaví na grandslamech, na turnajích ATP a WTA ovšem tenistky stále volají po vyrovnání finančních podmínek. 

Vítěz rekordních 24 grandslamů Djokovič vládne i historickému žebříčku celkových prize money. Letos se dostal už na 180 milionů dolarů, hranici sta milionů kromě něj překonali už jen Roger Federer a Rafael Nadal