Florbalisté Tatranu se po osmi letech dočkali titulu, superfinále rozhodl v prodloužení Havlas

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalisté Tatranu se po osmi letech dočkali titulu, superfinále rozhodl v prodloužení Havlas

Aktualizováno
Střešovice ovládly superfinále.
Střešovice ovládly superfinále.Martin Flousek
Florbalisté Tatranu ukončili osm let dlouhé čekání na zisk mistrovského titulu a v superfinále, hraném v pražské O2 areně porazili Vítkovice 4:3 po prodloužení. Vítězný gól dal v čase 60:51 Matěj Havlas (20). Střešovičtí jsou českými mistry už posedmnácté.

Dlouho vyrovnanou první třetinu gólově načal Havlas, pro kterého vybojovali snadné zakončení z brankoviště napadající Beneš s Hanákem. Střešovice pak přidaly ještě jeden gól, když obránce Mühlfait získal ztracený míček u hrazení a vybídl ke střele Jakuba Kolíska.

Vítkovicím se ve druhé třetině podařilo otupit střešovické sebevědomí a krůček po krůčku se přibližovaly ke gólové radosti. Hubálkovu ostrou ránu sice sudí kvůli předchozímu faulu odmítli rozhodčí, pak si však dvakrát našel místo k zakončení Adam Zubek. Nejdříve ho našel od zadního mantinelu Matejčík a teprve 18letý křídelník bekhendem procedil míček pod gólmanem Jurcem. Ve druhém případě to byla Zubkova povedená střela z výběhu, která gólmanovi Střešovic propadla pod rukou. Matejčík pak ještě v poslední minutě druhé třetiny nastřelil tyč.

Utkání Střešovice – Vítkovice 4:3p

Ve třetím dějství pokračovaly Vítkovice v ofenzivě a zaslouženě se dočkaly i vedoucího gólu. Další povedenou akci Matejčíkovy formace dorazil z brankoviště za Jurcova záda Michal Pažák. Tatranu pak pomohl faul Rostislava Gattnara, v přesilovce srovnal skóre David Šimek.

Střešovice ještě před prodloužením přišly kvůli zranění o svou největší ofenzivní oporu Marka Beneše, přesto dokázaly nastavený čas odehrát na míčku a Němečkově pasu také díky Matějovi Havlasovi skórovali. Střešovický forvard propálil brankáře Součka přízemní střelou z osmi metrů a po zápase byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem zápasu. "Mířil jsem nad nohu, ale někdo to tam zblokoval a nakonec to šlo gólmanovi mezi nohy, takže to bylo štěstíčko," vyprávěl střelec vítězného trefy. "Já jsem vlsatně netušil, že to byl gól, ale ostatní se radovali, tak jsem pochopil že jsme vyhráli," dodal v euforii.

12 538 diváků je novým rekordem.
12 538 diváků je novým rekordem.Martin Flousek

Tatran získal svůj 17. mistrovský titul v historii, čekal na něj ale dlouhých 8 let, předtím naposledy triumfoval v roce 2015. "V prodloužení už je to vabank, ale kluci si to asi za celou sezonu zasloužili," vyprávěl trenér Tatranu Milan Fridrich bezprostředně po utkání. "Po první třetině jsme sice vedli, ale také tam přišla trochu nervozita a byli jsme chvílemi mimo hru," popisoval Fridrich krizové momenty, ve kterých Tatran ztratil vedení a musel i dotahovat skóre.

Závěr zápasu ale Střešovice zvládly i bez ofenzivního lídra. "Je nepříjemné, ztratit takového dominantního hráče, ale pak se ukázala síla týmu," říkal trenér Fridrich. "Vnímali jsme to, ale strach jsme neměli. Víme, že superfinále většinou nerozhodují nějaké individuallity, ale bývá to práce týmu," dodal Havlas.

Superfinále 2023 mezi Tatranem a Vítkovicemi ustavilo nový divácký rekord. Zápas sledovalo 12 538 diváků, což je o necelé čtyři stovky diváků více než finálový zápas z roku 2016 (12 144 diváků). Tehdy se o české florbalové zlato střetly týmy Vítkovic a Chodova.