Nejprestižnější možné superfinále. O titul se utkají florbalisté Tatranu a Vítkovic

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nejprestižnější možné superfinále. O titul se utkají florbalisté Tatranu a Vítkovic

Opory superfinalistů v souboji. Marek Beneš (vlevo) vs. Lukáš Souček.
Opory superfinalistů v souboji. Marek Beneš (vlevo) vs. Lukáš Souček.Matyáš Klápa
Z 28 mistrovských titulů, které byly dosud v mužské nejvyšší florbalové soutěži uděleny, jich mají mezi sebou 23. A v neděli večer přidají další. Tatran Střešovice, šestnáctinásobný šampion, a Vítkovice. Dva historicky nejúspěšnější kluby se utkají o trofej ze stříbra a titanu v přitažlivém superfinále. Jeho tradice začala v roce 2012, kdy se v pražské O2 areně střetli právě nynější soupeři. Letos se v jediné bitvě o prvenství setkávají už potřetí, bilance je zatím nerozhodná.

V roce 2012 vyhrál Tatran 5:4 v prodloužení, o dva roky později se radovaly Vítkovice po výsledku 3:1. Jinak se ale letos v O2 areně uskuteční mezi Tatranem a Vítkovicemi devátý vzájemný souboj o titul. Stav je zatím vyrovnaný. Vítkovice ve finálových sériích triumfovaly v letech 1997, 2000 a 2009. Tatran slavil v letech 1998, 2008 a 2010. Střešovice však čekají na oslavy už osm let, naposledy zvedaly pohár nad hlavu v roce 2015.

V průběhu sezony se fináloví soupeři setkali dvakrát a v obou případech vyšel ze souboje úspěšně Tatran. Poprvé to byl jednoznačný zápas s výsledkem 8:2. V odvetě už se Vítkovice kvalitativně soupeři přiblížily a na jeho hřišti prohrály 3:4. "Ten zápas z ledna je pro nás dobrou motivací. Víme, že se s Tatranem dá hrát a můžeme uspět. Vedli jsme a nezvládli závěr. Oni ukázali svou kvalitu a sebevědomí," vzpomínal na poslední souboj trenér Tomáš Martiník, který vedle sebe během sezony vystřídal členy realizačního týmu.

V prosinci skončil Pavel Brus, do finálového utkání už vede Vítkovice společně s klubovou ikonou Danem Foltou. "Byl to impuls směrem ke kabině, ani my jsme nebyli spokojeni s naší hrou. Nakonec ten cíl, který jsme si dali, dokázali splnit. Takže se to dá vnímat pozitivně," říká ke změně trenérů útočník Martin Gattnar. Směrem k finálovému souboji pak dodává: "Na ligové úrovni větší zápas než superfinále není. Bude to vyrovnané utkání, potkávají se ofenzivní týmy, ale o to víc může rozhodovat obrana. Tatran má neuvěřitelně silnou první lajnu, bude důležité ji ubránit."

Střešovičtí odehráli perfektní základní část, ve 26 zápasech neztratili jediný bod a pyšnili se nejlepší ofenzivou i nejlepší obranou. Poprvé narazili až v semifinálovém souboji s Mladou Boleslaví. "Ta série nás prověřila hodně, uvědomili jsme si, že v play off se vítězí jinak než v základní části. Dostali jsme se nohama na zem a myslím, že to nakonec byla lepší volba než Bohemians," vyprávěl kapitán Tatranu Ondřej Němeček.

Čas sledovat zápasy Vítkovic tak měli hráči Tatranu až po postupu do finále. "Jsou velmi kvalitní tým, výměnou kouče se to u nich okysličilo, zvládly spoustu těžkých zápasů, takže nás nečeká nic jednoduchého. V týdnu jsme ale viděli dost videomateriálů jejich hry, takže jsme na ně nachystaní," dodává Němeček.

Zkušenosti s mistrovským titulem

Poslední střešovický titul se datuje do roku 2015 a tak jej ze současného kádru pamatují pouze trenér Milan Fridrich, který tehdy pomalu končil kariéru a také Marek Beneš, jenž tehdy ve svých 17 letech přispěl k triumfu dvěma nahrávkami. 

Vítkovice mají vzpomínky na oslavy čerstvější. Miunle slavily v roce 2019 a u titulu byla šestice hráčů současného týmu: Lukáš Souček, Jakub Hubálek, Jiří Besta, Rostislav Gattnar, Jan Šebesta a Adam Delong.

Superfinále 

Tatran Střešovice – 1. SC Vítkovice

Vzájemná bilance

Celková (počet zápasů, výhry Tatranu, výhry v prodloužení, remízy, výhry v prodloužení Vítkovic, výhry Vítkovice, skóre)

Tatran – Vítkovice

Základní část: 58 zápasů

29 – 4 – 4 – 1 – 20 (273:232)

Play off: 55 zápasů

21 – 7 – 6 – 21 (216:202)

Posledních 10 zápasů 

6 – 1 – 0 – 2 – 1  (49:30)

Ve vyřazovacích bojích se tradiční rivalové potkali ve 14 případech a bilance je vyrovnaná. Sedmkrát ji zvládl lépe Tatran, sedmkrát Vítkovice. Nejdelší vítěznou sérii mají Vítkovice, které v letech 2016, 2018 a 2019 třikrát potkaly Tatran ve čtvrtfinále a ani jednou jej nepustily o kolo dál. Poslední vzájemný duel v play off vyhrály loni Střešovice v semifinále 4:1 na zápasy. 

Tři hráči ve formě

Tatran

Marek Beneš: Nezastavitelný. V základní části ovládl soutěž produktivity a také v 10 zápasech play off si drží skvělá čísla víc než dvou kanadských bodů na zápas (10+11). Chybí mu už jen tři zápisy do statistik, aby svůj bodový zisk v sezoně zaokrouhlil na rovných 100. V průběhu play off alternoval i na pozici obránce, aby se častěji dostal k míčku.

Tomáš Hanák: Skvělý předsezonní tah. Mladého útočníka Tatran přivedl z pražských Black Angels a v průběhu sezony ho do týmu zabudoval tak dokonale, že se 20letý forvard stal s 38 góly nejlepším střelcem týmu. Díky své mohutné postavě se dokáže prosazovat v předbrankovém prostoru, spoustu práce ale odvádí i při presinku.

Ondřej Němeček: Lídr a kapitán týmu, kterého v minulosti prověřilo i angažmá ve švédské SSL. Řídí hru Střešovic, bývá dominantním hráčem a i z pozice obránce je velmi produktivní. V 10 zápasech play off dal sedm gólů a u dalších sedmi asistoval.

Vítkovice

Adam Delong: Díky 16 gólům a devíti nahrávkám je zatím nejproduktivnějším hráčem celého play off. Nastupuje na pravém křídle první formace a jeho doménou je střelba. Ve vyřazovacích bojích vypálil už 57x na branku, což je výrazně nejvíc ze všech hráčů. Trenéři ho posílají i na speciální situace, díky tomu má průměrný čas na hřišti téměř 27 minut, což z něj dělá nejvytěžovanějšího hráče Vítkovic.

Marek Matejčík: Další velmi produktivní pravé křídlo, které si díky své rychlosti libuje v protiútocích. Vítkovice vede s kapitánskou páskou a v play off zapsal už osm gólů a 12 asistencí, díky čemuž je nejlepším nahravačem vyřazovacích bojů. Nastartoval ho i příchod trenéra Daniela Folty, pod kterým působil před lety v Otrokovicích a senzačně tehdy dotáhl Pantery až do semifinále.  

Jakub Hubálek: Veterán, který ve 31 letech zraje jako víno. Je rok od roku důležitější personou. Pokud přijde čas na přesilovku, bývá její ústřední postavou. V play off dal čtyři góly z celkových osmi, které v početní výhodě Vítkovice daly svým soupeřům. I v základní části byl s pěti trefami v této speciální situaci nejlepším střelcem týmu.

Pravděpodobné sestavy

Tatran

Brankáři:

22 Tomáš Jurco (45 Lukáš Kříž)

1. formace:

37 Matěj Havlas – 77 Tomáš Hanák – 35 Marek Beneš

71 Ondřej Němeček – 4 Filip Eliáš

2. formace

23 Martin Čermák – 23 David Šimek – 8 Jonáš Kreysa

25 Pavel Sládeček – 70 Milan Meliš

3. formace

99 Petr Brautferger – 88 Martin Šindelář – 15 Jakub Kolísko

5 Adam Tlapák – 15 Martin Mühlfait

Náhradníci:

26 Ondřej Sádlo, 66 Vojtěch Kún, 72 Šimon Vavroušek

Vítkovice

Brankáři:

29 Lukáš Souček (24 Denis Jasiok)

1. formace:

12 Martin Gattnar – 25 Matyáš Šindler – 72 Adam Delong

77 Ondřej Vítovec – 88 Jiří Besta

2. formace

65 Adam Zubek – 27 Michal Pažák – 86 Marek Matejčík

55 Jakub Hubálek – 17 Jan Šebesta

3. formace

13 Rostislav Gattnar – 14 Lukáš Fukala – 71 Adam Palčinský

18 Ondřej Sidunov – 30 Ondřej Jankovský

Náhradníci:

47 Šimon Hatala, 66 David Slončík, 92 Štěpán Kaleta