Mladá Boleslav florbalový titul neobhájí, v superfinále jsou Střešovice a Vítkovice

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Mladá Boleslav florbalový titul neobhájí, v superfinále jsou Střešovice a Vítkovice
Aktualizováno
Střešovičtí si s Mladou Boleslaví poradili 2:1 v prodloužení, sérii ovládli 4:2.
Střešovičtí si s Mladou Boleslaví poradili 2:1 v prodloužení, sérii ovládli 4:2.
Tatran Střesovice
Florbalisté Mladé Boleslavi třetí titul za sebou nezískají, v šestém utkání semifinále Superligy podlehli doma Střešovicím 1:2 v prodloužení a prohráli v repríze loňského duelu o titul 2:4 na zápasy. Tatran se v superfinále utká s Vítkovicemi, které zvítězily v Praze nad Bohemians 10:6 a na zápasy uspěly 4:2. Jasno je o sestupujícím – po 12 letech se s nejvyšší soutěží loučí Otrokovice, které v sérii s Karlovými Vary pohrály 2:4 na zápasy.

Nejúspěšnější tým historie Tatran bude útočit na 17. titul, na triumf ale čeká od roku 2015. Od té doby byl v superfinále poprvé loni a prohrál s Mladou Boleslavi 1:2 v prodloužení. V této sezoně jako první celek v historii ovládl základní části bez ztráty jediného bodu a z celkových 36 utkání v tomto ročníku prohrál jen dvě právě v sérii s Mladou Boleslaví.

Tatran v úvodu šetřil svého nejproduktivnějšího hráče Marka Beneše, který se zařadil do hry až v průběhu druhé třetiny. Pražané se i bez něj ujali v čase 8:36 vedení, když po asistenci Tomáše Hanáka si našel ideální střeleckou pozici Matěj Havlas a překonal Lukáše Bauera. Přesně za tři minuty vyrovnal ze standardní situace Milan Tomašík, který překonal Tomáše Jurca mezerou ve zdi mezi nohama klečícího Havlase.

Přehled zápasu Mladá Boleslav – Tatran Střešovice 1:2p

Ve druhé třetině měl největší šanci na obrat v 34. minutě z úniku Martin Tokoš, ale Jurca nepřekonal. Hned vzápětí na druhé straně trefil Havlas horní tyč. Ve 47. minutě vytěsnil Bauer střelu Jonáše Kreysy na levou tyč a o chvíli později minul zblízka odkrytou branku Havlas. V nastavení šel pykat domácí kapitán Jan Natov a po přihrávce Milana Meliše zamířil Šindelář přesně do levého horního rohu Bauerovy branky.

Drtivý nástup Vítkovic

Vítkovice se v 11. ročníku superfinále hraného na jeden zápas představí poosmé a budou se ucházet o osmý triumf v nejvyšší soutěži, v které se hraje jubilejní 30. ročník, ale v sezoně 2019/20 se titul kvůli pandemii koronaviru neuděloval. Naposledy se Vítkovice radovaly v roce 2019, kdy triumfovaly doma v Ostravě.

Proti Bohemians sice neproměnily ve středu první postupový mečbol a prohrály před vlastním publikem 5:6, ale v Praze už uspěly. Už v 15. minutě vedly 5:0, poté co úvodní kanonádu orámoval dvěma trefami Adam Zubek a mezitím se prosadili Ondřej Jankovský, Lukáš Fukala a Jakub Hubálek.

Přehled zápas Bohemians Vítkovice – 6:10

V čase 17:19 v přesilové hře snížil nejlepší střelec základní části Jakub Buršík, ale v 32. minutě vrátil hostům také v početní výhodě pětibrankový náskok Jan Šebesta. Bohemians znovu zkorigovali stav 36 sekund před koncem druhé třetiny díky Ondřeji Kawulokovi.

Ve 43. minutě snížil na 3:6 domácí kapitán Filip Forman, ale za Vítkovice odpověděli Martin Gattnar s Matyášem Šindlerem. Po další Formanově korekci skóroval při power play do prázdné branky Michal Pažák. Bohemians vykřesal ještě v 57. minutě naději Karel Petrák, ale Hubálek při hře domácích bez gólmana přidal druhý gól v utkání. Za domácí se ještě prosadil Patrik Šebek.

Butchis místo Otrokovic

Otrokovice v šestém utkání 2. kola play down padly ve Varech 3:4 po samostatných nájezdech. Západočechy čeká ještě boj o záchranu mezi elitou v baráži proti poraženému finalistovi první ligy Kladnu. Kanonýři prohráli ve třetím utkání finále druhé nejvyšší soutěže s Butchisem 5:6 v prodloužení, ač vedli 5:1. Butchis ovládl sérii 3:0.

Otrokovice postoupily do nejvyšší soutěže premiérově v roce 2011 a hrály ji nepřetržitě až dosud. Panthers v roce 2014 dosáhli na čtvrté místo v tehdejší extralize a v úspěšné sezoně 2013/14 si zahráli i finále domácího poháru.

Přehled zápasu Karlovy Vary – Otrokovice 4:3sn

V základní části tohoto ročníku skončili předposlední s náskokem deseti bodů na Karlovy Vary. V 1. kole play down podlehli Pardubicím 3:4 na zápasy a nezvládli ani sérii s nováčkem superligy.

Otrokovice sérii s Karlovými Vary prohrály 2:4.
panteri.cz

Butchis ještě v sezoně 2017/18 působil v páté nejvyšší soutěži a po dvou postupech za sebou strávil tři roky v národní lize. Do první ligy se dostal loni a hned postoupil i do superligy.

Svěřenci trenéra Jana Zahalky ovládli základní části první ligy s náskokem 16 bodů před druhým Ústím nad Labem. Ve čtvrtfinále vyřadili Sokol Brno (3:0 na zápasy), v semifinále Hattrick Brno (3:0) a nezaváhali ani proti Kladnu. Postup dovršil v čase 64:03 druhým gólem v utkání Jakub Černý.

Derby v ženském finále

V ženské extralize dojde na historický moment. Poprvé totiž v rámci českého florbalu proti sobě nastoupí ve finále dva rivalové z jednoho města – a nepůjde o Prahu. O titul se utkají vítězky základní části z Vítkovic a obhájkyně titulu FBC Ostrava. Ty vyhrály v Praze nad Chodovem 3:2 a ovládly semifinálovou sérii 4:1 na zápasy.

Florbalistky Vítkovic v semifinále přehrály Tatran Střešovice.
Florbal Vítkovice

Stejným poměrem uspěly Vítkovice, které doma zdolaly Tatran Střešovice 2:1 a budou útočit na čtvrtý titul z posledních pěti dohraných sezon. Oba kluby už mají jistý start na Poháru mistryň.