Florbalový týden: Gattnar na 100 procent, Tatranu k dokonalosti chybí zápas a 18 gólů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: Gattnar na 100 procent, Tatranu k dokonalosti chybí zápas a 18 gólů

Zleva Ondřej Vítovec, Rostislav Gattnar a Jiří Besta z Vítkovic.
Zleva Ondřej Vítovec, Rostislav Gattnar a Jiří Besta z Vítkovic.Martin Flousek
Play off už sice pomalu ťuká na dveře, všechny tajenky základní části florbalové Livesport Superligy však ještě nejsou definitivně vyřešeny. Na spoustu z nich nicméně odpovědělo předposlední kolo, jehož hrdiny byli vítkovický Rostislav Gattnar či Tomáš Hanák z Tatranu.

Ten zápas rozhodně nebyl bezvýznamný. Mladá Boleslav doma přivítala Vítkovice a strašně moc chtěla uspět. Třeba i proto, že je velmi pravděpodobný střet obou týmů v semifinále play off a mít v nejdůležitějších utkáních sezony výhodu domácího prostředí bývá velký bonus.

Uragán Gattnar

Vítkovice možná překvapivě poslaly do branky týmovou dvojku Denise Jasioka, ten si ale v minisouboji s reprezentačním protějškem Lukášem Bauerem počínal směle. A samozřejmě mu pomohli i spoluhráči. Rytíři představili na hřišti úřadujících mistrů dokonalý kontrflorbal a hlavně díky bratrům Gattnarovým ničily domácí naděje na úspěch.

U Rostislava Gattnara je třeba se zastavit. Výrazný je samozřejmě jeho gólový počin – skóroval hned čtyřikrát, z toho třikrát z oblíbené pozice na levém křídle. Demonstrací jeho formy pak byla hlavně poslední trefa, při které naprosto samozřejmě obešel reprezentačního zadáka Adama Hemerku a suverénně zavěsil. Důležitá jsou ale i další čísla.

Na čtyři góly potřeboval pouhé čtyři střely, měl tedy 100% úspěšnost zakončení. Právě v ní lze letos hledat jednu z největších zbraní Vítkovic. Celý tým má výjimečnou střelbu, v její efektivitě (35,37 %) vévodí celé soutěži. Jeden z nejlepších brankářů světa Lukáš Bauer inkasoval ze 25 vítkovických střel na branku devět gólů…

Tatran zlomil rekord

Povedlo se. Tatran splnil jeden ze svých letošních cílů a ziskem 75 bodů vytvořil nový rekord superligy. O jediný bod vylepšil dosavadní maximum Mladé Boleslavi ze sezony 2019/20, Středočeši tehdy ztratili jeden zápas a jednou vyhráli "jen" na nájezdy. To Střešovice jsou letos stoprocentní a k perfektní sezoně jim chybí už jen jedno vítězství.

Pokud někdo pochyboval, že FBC Ostrava by mohlo sérii Tatranu pokazit, třeba i proto, že v minulé sezoně doma letitého rivala porazila přesvědčivě 9:5, byl brzy vyveden z omylu. Svěřenci Luďka Beneše a Milana Fridricha vzali osud zápasu od prvních minut do vlastních rukou a hlavně díky Tomášovi Hanákovi, jenž se zabydlel v elitní formaci, ničili naděje domácích.

Hanák, který letos hraje v Tatranu svou první sezonu, nasázel pět gólů a v součtu už nasbíral 37 branek, což z něj dělá nejlepšího střelce týmu. Slušný počin vzhledem k tomu, že jeho konkurenty jsou třeba tahouni národního týmu Marek Beneš či Matěj Havlas. Jen to ale dokumentuje další skvělý střešovický skautink a práci s novými hráči, jimž je zpravidla ušitá role na míru.

Poslední výzvou v základní části bude pro Střešovické derby proti Vinohradům. V něm mohou zkompletovat soutěžní ročník bez ztráty bodu, což se ještě nikdy v mužské české nejvyšší soutěži nepodařilo. A pokud ještě suverén nastřílí do sítě SKV 18 branek, mohl by také zapsat naprosto výjimečný gólový rekord 260 branek, což by znamenalo průměr 10 gólů za zápas.

Vinohrady o život

Ano, Vinohrady tuší, že je o následujícím víkendu čeká zatraceně těžká mise. Body s Tatranem by byly víc než zázrakem a pokud je nezískají, svou účast v play off nebudou mít ve svých rukou. A tak se žlutočerní museli snažit v domácím utkání s Black Angels. Bitvu o naději ale v dramatu zvládli parádně. Městského rivala ze Kbel porazily díky perfektně zvládnuté poslední třetině 7:4. 

SKV udělalo velký kus práce a kredit jde za trenérem Janem Kapuciánem, který oproti minulé sezoně udělal z dobré party konkurenceschopný tým a téměř s ním zdvojnásobil loňský bodový zisk. Jenže není hotovo. Vinohrady mají na kontě 26 bodů a moc dobře vědí, že stejný počet nasbíraly i v roce 2019, kdy musely nakonec hrát o záchranu. Tehdy o jediný bodík víc získala v dramatu posledního kola Česká Lípa…

Česká Lípa kontrovala peklem

A historie letos nabízí hodně podobnou situaci. Severočeši měli v předposledním kole jasný plán, prohra v Otrokovicích by znamenala konec nadějí, a tak se přijelo pro body. I ve všední den vyrazilo přes celou republiku podpořit českolipské florbalisty fanouškovské jádro zvané Peklo severu.

Před televizními kamerami se pak odehrál velmi kuriózní zápas. Dlouhých 45 minut byl z pohledu domácích stav 0:1, opatré utkání se však nakonec zvrhlo a v poslední čtvrthodině padlo 12 gólů! V dresu hostů se opět ukázal Jan Peška, který nastřílel hattrick a ve své premiérové sezoně v superlize už má na kontě 30 branek. Zdatně tak aspiruje na ocenění nováčka sezony.

Česká Lípa zastavila tříbodovým ziskem sérii pěti proher a před posledním domácím zápasem s Ostravou má trumfy v rukou. Naopak Otrokovice zůstávají v roce 2023 bez vítězství. Jediný bod braly v domácím utkání s Pardubicemi, se kterými je čeká zřejmě hodně vypjatá série o záchranu. Ostatně v obou vzájemných zápasech v sezoně na sebe jejich trenéři štěkali a emoce v přímém souboji o bytí a nebytí spory ještě umocní… 

Liberec v klidu? Pozor na teorii!

V Liberci se už vidí v předkole play off, ale nic jistého stále ještě nemají. Severočeši o víkendu povinně vyhráli v Karlových Varech 6:3 a k definitivě jim nyní chybí získat ještě jeden bod v domácím utkání se Spartou.

Pořád se ovšem musejí mít na pozoru. V případě že by doma se Spartou neuspěli, může se stát, že by trojice Liberec, Česká Lípa a Vinohrady měla na konci základní části shodně 28 bodů. A v tom případě by po porovnání výsledků v minitabulce dostal "Černého Petra" právě Liberec…

Jaký program mají kandidáti na předkolo?

9. Liberec (28 bodů) – doma Sparta

10. Vinohrady (26 bodů) – venku Tatran

11. Česká Lípa (25 bodů) – doma Ostrava